- 100 g kaszy gryczanej
- 100 g konserwowego groszku
- 100 g kukurydzy konserwowej
- 100 g marchewki konserwowej
- papryka czerwona
- 1 serek wiejski lekki
- pojedyncza pierś z kurczaka
- zioła prowansalskie
- pieprz
- curry
- 1-2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Kasze gotujemy zgodnie ze wskazaniem z opakowania. W międzyczasie kroimy kurczaka na drobne kawałki, doprawiamy pieprzem oraz curry. Mięso smażymy do zarumienienia. Gdy kasza się ugotuje należy ją przesypać do miski i doprawić pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwami kaszę, kukurydzę, groszek, marchewkę, paprykę i usmażone mięso. Serek wiejski doprawiamy bazylią, pieprzem oraz ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i wylewamy na wierzch. Naczynie przykrywamy. Piekarnik nagrzewamy do 170-180 stopni i zapiekamy danie przez około 30 minut.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com