Hummus z dyni na jesiennie dni

Kuchnia Czwartek, 11 października 2018
Oceń:
4 / 24 głosów

Jesienią królują nie tylko barwa kolorowych liści, ale również ona - dynia. Jesień to idealna pora roku by poeksperymentować i wypróbować kilka przepisów, gdzie głównym składnikiem jest właśnie dynia. Oto jeden z nich: hummus z dyni.

Składniki:

  • 1 puszka 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 szklanka puree z pieczonej dyni
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżka Tahini
  • 1/2 ząbka czosnku
  • przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy curry, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ciecierzycę przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy oliwę i zaczynamy miksować. Jeśli masa jest za gęsta warto dodać 1-2 łyżki z zalewy z puszki.
Gdy masa jest już gładka, dodajemy wcześniej przygotowane puree z dyni, pastę Tahini, czosnek i przyprawy. Całość znów miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Gotowy hummus przekładamy do miseczki lub docelowego pojemnika. Kropimy odrobinę oliwą.

Hummus z dyni

Źródło: pl.pinterest.com