Jesienna zupa pieczarkowa z grzankami i mozzarellą - przepis

Kuchnia Piątek, 16 listopada 2018
Oceń:
4 / 22 głosów

Późną jesienią, gdy za oknem jest coraz chłodniej, nic lepiej nie rozgrzewa niż jesienna zupa pieczarkowa z grzankami i mozzarellą.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 cebuli
  • 500 g pieczarek
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • 2 małe ziemniaki
  • 500 ml bulionu
  • 100 ml śmietanki 18% (do zup i sosów)
  • tarta mozzarella
  • grzanki

Przygotowanie:

W garnku na oliwie zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dodaj umyte oraz pokrojone pieczarki i smażyć ok. 10 minut co chwilę mieszając. Dodaj obraną i startą na tarce marchewkę oraz pietruszkę a także obranego i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Wymieszaj i chwilę razem podsmaż. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem. Wlej gorący bulion i zagotuj. Gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie. Zmiksuj blenderem, a pod koniec dodaj śmietanę i grzanki.

Źródło: pl.pinterest.com