Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 cebuli
- 500 g pieczarek
- 1/2 marchewki
- 1/2 pietruszki
- 2 małe ziemniaki
- 500 ml bulionu
- 100 ml śmietanki 18% (do zup i sosów)
- tarta mozzarella
- grzanki
Przygotowanie:
W garnku na oliwie zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dodaj umyte oraz pokrojone pieczarki i smażyć ok. 10 minut co chwilę mieszając. Dodaj obraną i startą na tarce marchewkę oraz pietruszkę a także obranego i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Wymieszaj i chwilę razem podsmaż. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem. Wlej gorący bulion i zagotuj. Gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie. Zmiksuj blenderem, a pod koniec dodaj śmietanę i grzanki.