Składniki:
Na ciasto:
- 200 g zmielonych orzechów laskowych
- 8 białek z kurzych jaj
- 4 żółtka z kurzych jaj
- 100 g wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g rodzynek
- 4 łyżki mąki pszennej
Na masę:
- 5 żółtek z kurzych jaj
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- sok z 1 puszki brzoskwiń
- 300 g prawdziwego masła
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- Do przekładania i dekoracji:
- ¼ szklanki spirytusu
- 2 paczki delicji pomarańczowych
- ¼ szklanki mocnej, zimnej kawy
- brzoskwinie z puszki
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Przygotowanie:
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zmielone orzechy laskowe, wiórki kokosowe i sparzone rodzynki. Całość wymieszać. Białka ubić, a pod koniec dodać cukier. Kiedy cukier się rozpuści, dodać żółtka. Później dodać do jajek wymieszane wcześniej suche składniki. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Galaretki należy rozpuścić w 3/4 l wody i odstawić do wystudzenia. Sok z brzoskwiń, 3/4 szklanki wody i cukier umieścić w garnku i zagotować. Budynie wymieszać z mąką i rozpuścić w 3/4 szklanki wody, dodać żółtka. Dokładnie zmiksować i wlać na wrzący sok z brzoskwiń. Ciągle mieszając trzymać na ogniu do zagotowania, po czym odstawić do ostudzenia. Masło zmiksować a następnie powoli dodawać wystudzony budyń i zmiksować ponownie. Na jeden placek położyć połówkę masy. Delicje skąpać w kawie ze spirytusem i położyć na masie, po czym przykryć pozostałą częścią masy. Na drugim placku położyć pokrojone brzoskwinie i polać galaretką.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com