Przepis na sos holenderski

Przepis na sos holenderski

Przejdź do galerii zdjęć
Sos o bardzo krótkim i prostym składzie, lecz o wyjątkowym delikatnym smaku!
Reklama
Idealny jako dodatek do warzyw (w szczególności białych oraz zielonych szparagów), mięs, ryb i jajek. Nie jest to przepis dla osób na diecie, ponieważ w 100 g sosu to aż 467 kcal. Czyli 93 kcal w jednej łyżce! Dla jego smaku warto jednak czasem zrobić małe odstępstwo, ponieważ zwyczajnym daniom nadaje wyjątkowego wykwintnego smaku.

Przepis na sos holenderski

Składniki
  • 4 żółtka
  • 150 g masła
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka soku z cytryny
Sos podajemy na ciepło, więc warto go zrobić tuż przed podaniem. Na początku przygotowujemy mały garnek w którym będzie się gotować woda. Jajka z dodatkiem soli, pieprzu i cytryny ubijamy na puszystą pianę w szklanej misce umieszczonej nad gotującą się w garnku wodą (dzięki unoszącej się parze podgrzejemy sos, ale nie doprowadzimy do ścięcia się jajka i powstania jajecznicy). Masło wcześniej roztapiamy. Jajka należy ubijać bardzo energicznie, tak jak przy przygotowywaniu majonezu. Do masy jajecznej stopniowo, powoli dodajemy roztopione, ciepłe masło. Ubijamy do momentu, aż sos stanie się gęsty, puszysty i kremowy, o konsystencji podobnej do gęstego majonezu.
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: Sos holenderski
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama