Przepis na sos holenderski

Kuchnia Środa, 13 marca 2019
Oceń:
4 / 15 głosów

Sos o bardzo krótkim i prostym składzie, lecz o wyjątkowym delikatnym smaku!

Idealny jako dodatek do warzyw (w szczególności białych oraz zielonych szparagów), mięs, ryb i jajek.

Nie jest to przepis dla osób na diecie, ponieważ w 100 g sosu to aż 467 kcal. Czyli 93 kcal w jednej łyżce! Dla jego smaku warto jednak czasem zrobić małe odstępstwo, ponieważ zwyczajnym daniom nadaje wyjątkowego wykwintnego smaku.

Przepis na sos holenderski

Składniki

  • 4 żółtka
  • 150 g masła
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka soku z cytryny

Sos podajemy na ciepło, więc warto go zrobić tuż przed podaniem. Na początku przygotowujemy mały garnek w którym będzie się gotować woda. Jajka z dodatkiem soli, pieprzu i cytryny ubijamy na puszystą pianę w szklanej misce umieszczonej nad gotującą się w garnku wodą (dzięki unoszącej się parze podgrzejemy sos, ale nie doprowadzimy do ścięcia się jajka i powstania jajecznicy). Masło wcześniej roztapiamy. Jajka należy ubijać bardzo energicznie, tak jak przy przygotowywaniu majonezu. Do masy jajecznej stopniowo, powoli dodajemy roztopione, ciepłe masło. Ubijamy do momentu, aż sos stanie się gęsty, puszysty i kremowy, o konsystencji podobnej do gęstego majonezu.