Sezonowe warzywa i owoce - zdrowo i ekologicznie
Przejdź do galerii zdjęć
W obecnych czasach wszyscy żyjemy w globalnej wiosce. Światowe media i systemy pozwalają nam na życie ponad barierami przestrzennymi. Możemy szybko podróżować, komunikować się z ludźmi z drugiego końca świata, transportować produkty. Dzięki temu nawet zimą możemy cieszyć się smakiem egzotycznych owoców czy warzyw.
Reklama
Warzywa i owoce sezonowe
Warto jednak zwrócić większą uwagę na sezonowe warzywa i owoce występujące w naszym najbliższym otoczeniu. Dlaczego?- mamy pewność że będą to produkty świeże
- będą mieć możliwie jak największą ilość witamin i minerałów
- będą mieć lepszy smak niż warzywa, które naturalnie w danym miesiącu nie występują, ale są sztucznie hodowane pod lampami
- produkty sezonowe pochodzą najczęściej od lokalnych rolników, a co za tym idzie wspierają małe rodzinne biznesy i kupowanie ich wspomaga Polską gospodarkę
- produkty sezonowe występujące w naszym klimacie nie muszą być transportowane na duże odległości, ani przechowywane w specjalnych warunkach, a co za tym idzie przy ich produkcji wytwarza się zdecydowanie mniej dwutlenku węgla oraz zużywa się mniej wody. Nie przyczyniamy się więc w aż tak dużym stopniu do zmian klimatycznych
Jakie warzywa i owoce są dostępne w marcu? Przykłady
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: sezonowe warzywa marzec
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Dzień Ziemi. Te 10 wskazówek pozwoli Ci zadbać o środowisko i być #eko
22 kwietnia od wielu lat kojarzy się miłośnikom ekologii, zrównoważonego rozwoju i troski o środowisko ze sprzątaniem Ziemi. Nic dziwnego, bowiem dziś obchodzimy Dzień Ziemi - to święto jest manifestacją idei troski o planetę bez podziału na narodowości, wyznanie, zawód, czy kolor skóry. Na całym świecie organizowane są protesty ekologiczne, pikiety, a w szkołach - akademie proekologiczne.
Co każdy z nas może zrobić dla klimatu?
Każdy z nas na pewno kiedyś słyszał o ociepleniu klimatu. Prowadzi do tego działalność człowieka związana z eksploatacją dóbr naturalnych, co przekłada się na ilość gazów cieplarnianych w atmosferze.
Eko- kuchnia – kuchenka
„Eko” w kuchni to zazwyczaj rozwiązania nie tylko ekologiczne, ale również ekonomiczne. Wcześniej pisaliśmy już o „eko” lodówkach i zmywarkach. Tym razem kilka słów o kuchenkach zasilanych prądem elektrycznym.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl