Sezonowe warzywa i owoce - zdrowo i ekologicznie

Dom i ogród Zdrowie Kuchnia Piątek, 15 marca 2019
Oceń:
4 / 10 głosów

W obecnych czasach wszyscy żyjemy w globalnej wiosce. Światowe media i systemy pozwalają nam na życie ponad barierami przestrzennymi. Możemy szybko podróżować, komunikować się z ludźmi z drugiego końca świata, transportować produkty. Dzięki temu nawet zimą możemy cieszyć się smakiem egzotycznych owoców czy warzyw.

Warzywa i owoce sezonowe

Warto jednak zwrócić większą uwagę na sezonowe warzywa i owoce występujące w naszym najbliższym otoczeniu. Dlaczego?

  • mamy pewność że będą to produkty świeże
  • będą mieć możliwie jak największą ilość witamin i minerałów
  • będą mieć lepszy smak niż warzywa, które naturalnie w danym miesiącu nie występują, ale są sztucznie hodowane pod lampami
  • produkty sezonowe pochodzą najczęściej od lokalnych rolników, a co za tym idzie wspierają małe rodzinne biznesy i kupowanie ich wspomaga Polską gospodarkę
  • produkty sezonowe występujące w naszym klimacie nie muszą być transportowane na duże odległości, ani przechowywane w specjalnych warunkach, a co za tym idzie przy ich produkcji wytwarza się zdecydowanie mniej dwutlenku węgla oraz zużywa się mniej wody. Nie przyczyniamy się więc w aż tak dużym stopniu do zmian klimatycznych

Jakie warzywa i owoce są dostępne w marcu? Przykłady


Kapusta