Sezonowe warzywa i owoce - zdrowo i ekologicznie

Sezonowe warzywa i owoce - zdrowo i ekologicznie

Przejdź do galerii zdjęć
W obecnych czasach wszyscy żyjemy w globalnej wiosce. Światowe media i systemy pozwalają nam na życie ponad barierami przestrzennymi. Możemy szybko podróżować, komunikować się z ludźmi z drugiego końca świata, transportować produkty. Dzięki temu nawet zimą możemy cieszyć się smakiem egzotycznych owoców czy warzyw.
Reklama

Warzywa i owoce sezonowe

Warto jednak zwrócić większą uwagę na sezonowe warzywa i owoce występujące w naszym najbliższym otoczeniu. Dlaczego?
  • mamy pewność że będą to produkty świeże
  • będą mieć możliwie jak największą ilość witamin i minerałów
  • będą mieć lepszy smak niż warzywa, które naturalnie w danym miesiącu nie występują, ale są sztucznie hodowane pod lampami
  • produkty sezonowe pochodzą najczęściej od lokalnych rolników, a co za tym idzie wspierają małe rodzinne biznesy i kupowanie ich wspomaga Polską gospodarkę
  • produkty sezonowe występujące w naszym klimacie nie muszą być transportowane na duże odległości, ani przechowywane w specjalnych warunkach, a co za tym idzie przy ich produkcji wytwarza się zdecydowanie mniej dwutlenku węgla oraz zużywa się mniej wody. Nie przyczyniamy się więc w aż tak dużym stopniu do zmian klimatycznych

Jakie warzywa i owoce są dostępne w marcu? Przykłady

Reklama
Zobacz galerię zdjęć: sezonowe warzywa marzec
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama