Kostka rosołowa - jak zrobić ją samodzielnie?

Kuchnia Wtorek, 19 marca 2019
Oceń:
4 / 35 głosów

Nigdy nie wiemy do końca co kryje się w sklepowych tanich kostkach rosołowych. Możemy znaleźć takie substancje jak: glutaminian sodu, barwniki, karmel, ekstrakty drożdżowe, tłuszcz palmowy, cukier oraz inne brzmiące bardziej chemicznie. Niektóre być może są nieszkodliwe, ale czy na pewno potrzebne? 

Alternatywą dla tanich kostek rosołowych mogą być kostki ekologiczne dostępne w wybranych sklepach. Nie są one jednak zbyt tanie. Dlatego dobrym wyborem może być zrobienie ich samodzielnie w domu, ze świeżych znanych składników, bez chemicznych dodatków, ale za to z dodatkiem ulubionych ziół i przypraw.

Domowe kostki rosołowe

Zaczynamy od przygotowania bogatej wersji ulubionego rosołu (wołowego, cielęcego, drobiowego lub wersji wegetariańskiej z samych warzyw). Z myślą o przygotowaniu kostek rosołowych dodajmy więcej warzyw, mięsa oraz przypraw, ponieważ ma to być esencja, której będziemy docelowo dodawać do naszych dań w małych ilościach.

Jakie przyprawy dodać do kostki rosołowej? Propozycje

  • liść laurowy
  • lubczyk
  • natka pietruszki
  • ziele angielskie
  • chilli
  • pieprz
  • suszone grzyby
  • suszone glony wakame (w wersji azjatyckiej)
  • czosnek
  • cebula

Rosół ugotowany z ulubionymi przyprawami gotujemy aż większość wody wyparuje (uzyskamy bardzo intensywny wywar). Wszystkie składniki wrzucamy do miksera lub blendujemy w garnku na jednolitą gęstą masę.
Gotową pastę przekładamy do plastikowych foremek do mrożenia kostek lodu i wkładamy do zamrażarki. Gdy kostki będą gotowe, możemy przełożyć je do plastikowych woreczków, które trzymamy w zamrażarce.

Gdy będziemy potrzebować kostek rosołowych wystarczy je tylko wyciągnąć z zamrażarki i wrzucić do gotującej się zupy.