Babcine sposoby na przeziębienie

Zdrowie Kuchnia Piątek, 22 marca 2019
Oceń:
4 / 31 głosów

W sezonie zimowo-wiosennym , przy zmiennych temperaturach bardzo łatwo jest się przeziębić. Rozwijającą się infekcję trzeba zahamować szybko i zdecydowanie.

Na rynku mamy obecnie wiele suplementów diety, leków, syropów i tabletek pomocnych w walce z przeziębieniem. Co można zrobić jednak, by nie wydawać w aptece mnóstwa pieniędzy lub w sytuacji gdy wolimy używać substancji naturalnych?

Babcine sposoby na przeziębienie

Jedzenie czosnku
Czosnek jest naturalnym antybiotykiem. Odważni mogą go zjeść na surowo, jednak by nie był tak intensywny i odstraszający, można dodać go zup czy potraw pieczonych lub upiec całe główki czosnku i potraktować jako samodzielne warzywo lub pastę do kanapek. Podczas pieczenia i gotowania czosnek traci swoją charakterystyczną ostrość.

Gorąca herbata z cytryną, malinami, miodem i imbirem
Dzięki gorącemu napojowi z przyprawami rozgrzewającymi, więcej się pocimy przez co istnieje duże prawdopodobieństwo obniżenia gorączki. Najlepiej jest też wcześniej wziąć ciepłą kąpiel i schować się pod kołdrą.

Olejki eteryczne
Dobry będzie na przykład olejek miętowy lub mieszanki różnych olejków do sporządzenia inhalacji. Do niewielkiej miski z gorącą wodą wlewamy kilka kropli olejku, pochylamy się nad miską i zakrywamy ręcznikiem żeby stworzyć małą saunę. Taka inhalacja przeczyści zapchane górne drogi oddechowe.

Syrop z cebuli
Zmora wszystkich dzieci i dorosłych. Syrop znany ze swojego odstraszającego zapachu i ostrego słodko-ostrego smaku. Do własnoręcznego wykonania syropu z cebuli potrzebujemy chwili czasu. Należy pokroić ją w drobną kosteczkę i wrzucać do słoika przekładając warstwami cukru. Cebula powinna zacząć puszczać sok po kilku godzinach (najwygodniej będzie zostawić całość na noc).

Co dodać do syropu z cebuli żeby miał lepszy smak?

Miód