Żółtko na włosy - naturalny szampon z żółtka jaja dla nawilżonych i gładkich włosów

Uroda Czwartek, 21 marca 2019
Oceń:
4 / 30 głosów

Żółtko jaja to wspaniałe rozwiązanie dla włosów suchych oraz zmęczonych zabiegami koloryzacyjnymi i stylizacyjnymi. Regularne mycie włosów naturalnym szamponem z żółtka zapewni kosmykom odpowiedni poziom nawilżenia, uelastyczni je, a także w widoczny sposób wygładzi. Jak przygotować szampon do włosów z żółtka jaja w domu?

Żółtko jaja jest niezastąpionym źródłem fosfolipidów, które odgrywają bardzo ważną rolę w pielęgnacji zniszczonych i przesuszonych włosów. Nakładając na pasma włosów żółtko dostarczamy im też dużej ilości witamin (z grupy A, D, E, B, K) i minerałów (takich jak: żelazo, cynk, magnez, potas, kwas foliowy, kwasy omega-3 i omega-6). Związki te umożliwiają zamykanie łusek włosów, a co za tym idzie poprawiają wygląd kosmyków i naszej fryzury. Systematyczne odżywianie włosów za pomocą żółtka jaja wpływa również na ich porost, dlatego kosmetyki pielęgnacyjne z żółtkiem polecane są zwłaszcza dla osób zapuszczających włosy.

Żółtko na włosy - krok po kroku

1. Pielęgnacja krótkich i półdługich włosów wymaga użycia jednego żółtka jaja, włosy długie potrzebują przynajmniej dwóch.
2. Żółtko ubijamy za pomocą widelca lub trzepaczki na jednolitą, puszystą masę.
3. Do ubitego żółtka dodajemy kilka kropli dowolnego oleju naturalnego (z awokado, arganowy, ze słodkich migdałów, itp.).
4. Włosy moczymy tak, by były lekko wilgotne, a następnie nakładamy na nie sporządzoną mieszankę. Do aplikacji możemy użyć pędzelka, możemy też po prostu zrobić to rękami. Naturalny szampon z żółtka jaja nakładamy na włosy od nasady po samą końcówkę.
5. Po nałożeniu mieszanki wykonujemy delikatny masaż skóry głowy i włosów - wcieranie szamponu we włosy umożliwi nam dokładne ich umycie.
6. Po wykonaniu masażu zostawiamy szampon na głowie na około 30 minut.
7. Spłukujemy żółtko letnią wodą - jeśli użyjemy wody o zbyt wysokiej temperaturze, możemy doprowadzić do ścięcia się żółtka, dlatego warto przywiązać do tego wagę.

Źródło: pl.pinterest.com