Międzynarodowy dzień gofra

Kuchnia Poniedziałek, 25 marca 2019
Oceń:
4 / 30 głosów

25 marca - dzień uznawany za międzynarodowy dzień gofra. Dla niektórych pewnie większe święto kulinarne niż tłusty czwartek. 

Gofry znane są na całym świecie, ale w różnych formach i pod różnymi nazwami. W Polsce najpopularniejsze są prostokątne placki z kwadratowymi dziurkami, natomiast w Skandynawii skąd wywodzi się dzisiejsze święto znane są podobno od czasów średniowiecza, a za tradycyjny kształt uznaje się cienkie serduszka połączone razem w rozetę.  Od dawna znane były też w Holandii, Niemczech czy Belgii.

Ich smak i zapach większości osób kojarzy się z piknikami i festynami na świeżym powietrzu gdzie najczęściej można je kupić. Niech to święto będzie dobrym początkiem wiosny i zwiastunem lata!

Jak zrobić gofry w domu? Przepis na domowe gofry

Składniki

  • szklanka maki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
  • pół szklanki roztopionego masła
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli

Na początku mieszamy dokładnie wszystkie sucha składniki by rozłożyły się one równomiernie. Następnie dodajemy jajka, mleko oraz masło i miksujemy energicznie na gładką masę. Ciasto wlewamy do rozgrzanej gofrownicy nasmarowanej olejem (żeby ciasto nie przywierało) lub pieczemy w specjalnych foremkach w piekarniku.