Międzynarodowy dzień gofra
Przejdź do galerii zdjęć
25 marca - dzień uznawany za międzynarodowy dzień gofra. Dla niektórych pewnie większe święto kulinarne niż tłusty czwartek.
Reklama
Gofry znane są na całym świecie, ale w różnych formach i pod różnymi nazwami. W Polsce najpopularniejsze są prostokątne placki z kwadratowymi dziurkami, natomiast w Skandynawii skąd wywodzi się dzisiejsze święto znane są podobno od czasów średniowiecza, a za tradycyjny kształt uznaje się cienkie serduszka połączone razem w rozetę. Od dawna znane były też w Holandii, Niemczech czy Belgii.
Ich smak i zapach większości osób kojarzy się z piknikami i festynami na świeżym powietrzu gdzie najczęściej można je kupić. Niech to święto będzie dobrym początkiem wiosny i zwiastunem lata!
Jak zrobić gofry w domu? Przepis na domowe gofry
Składniki- szklanka maki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- pół szklanki roztopionego masła
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: gofry
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl