Międzynarodowy dzień gofra

Międzynarodowy dzień gofra

Przejdź do galerii zdjęć
25 marca - dzień uznawany za międzynarodowy dzień gofra. Dla niektórych pewnie większe święto kulinarne niż tłusty czwartek.
Reklama
Gofry znane są na całym świecie, ale w różnych formach i pod różnymi nazwami. W Polsce najpopularniejsze są prostokątne placki z kwadratowymi dziurkami, natomiast w Skandynawii skąd wywodzi się dzisiejsze święto znane są podobno od czasów średniowiecza, a za tradycyjny kształt uznaje się cienkie serduszka połączone razem w rozetę.  Od dawna znane były też w Holandii, Niemczech czy Belgii. Ich smak i zapach większości osób kojarzy się z piknikami i festynami na świeżym powietrzu gdzie najczęściej można je kupić. Niech to święto będzie dobrym początkiem wiosny i zwiastunem lata!

Jak zrobić gofry w domu? Przepis na domowe gofry

Składniki
  • szklanka maki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
  • pół szklanki roztopionego masła
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
Na początku mieszamy dokładnie wszystkie sucha składniki by rozłożyły się one równomiernie. Następnie dodajemy jajka, mleko oraz masło i miksujemy energicznie na gładką masę. Ciasto wlewamy do rozgrzanej gofrownicy nasmarowanej olejem (żeby ciasto nie przywierało) lub pieczemy w specjalnych foremkach w piekarniku.
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: gofry
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Reklama
Reklama