Czym jest kandyzowanie?
To jedna z metod konserwacji owoców. Dzięki nasączeniu w cukrowym syropie i smażeniu owoce bardzo długo zachowują świeżość i możemy je jeść przez cały rok.
Na początku trzeba przygotować cukrowy, gęsty syrop. Najpopularniejszy jest ten w proporcji 1:1, czyli litr wody i kilogram cukru. Rozpuszczamy cukier w wodzie gotując wszystko razem (tworzymy roztwór nasycony). Gdy cały cukier zostanie rozpuszczony możemy przystąpić do dodawania owoców. Większe należy pokroić w plastry, paski lub kostkę, a mniejsze można gotować w całości (np: porzeczka, żurawina). Owoce gotujemy do momentu aż nabiorą lekko złotego koloru. Wtedy należy je wyciągnąć łyżką cedzakową i zostawić do wyschnięcia na sicie lub ręcznikach.
W bardziej skomplikowanej wersji można obsmażać owoce kilkukrotnie w coraz to bardziej stężonym syropie i mocne wysuszenie (na przykład w suszarce do grzybów), dzięki czemu będą one bardziej suche i będą miały dłuższą trwałość.
Tak przygotowane owoce możemy długo przechowywać w papierowych torebkach (jeżeli chcemy, by bardziej wyschły i były twardsze) lub w słoiczkach, by pozostały w konsystencji bardziej podobne do żelek.