Tosty francuskie - sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa

Tosty francuskie - sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa

Przejdź do galerii zdjęć
Przez złośliwych nazwane biednymi słodyczami. Wykonane z najprostszych i najtańszych składników, które mamy w domu. Proste w wykonaniu i uwielbiane przez dzieci.
Reklama
Można je wykonać z pozostałych w domu bułek, tostów, chleba czy pokrojonej bagietki.

Przepis na tosty francuskie

Składniki
  • dowolny rodzaj pieczywa
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • cukier
  • masło do smażenia (najlepiej klarowane)
Jajka roztrzepujemy w misce tak jak na jajecznicę i mieszamy z mlekiem, w którym uprzednio rozpuszczamy cukier (dobrze by mleko nie było zbyt zimne). Wybrane pieczywo kroimy na równej grubości plastry tak by później równo się usmażyły. Na patelni rozgrzewamy masło. Chleb maczamy w cieście tak by nim nasiąknął do samego środka. Namoczone plastry smażymy na rozgrzanym maśle do zarumienienia.

Z czym podawać tosty francuskie?

Reklama
Zobacz galerię zdjęć: tosty francuskie
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama