Tosty francuskie - sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa
Udostępnij Google News
Kuchnia

Tosty francuskie - sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa

Składniki

Przez złośliwych nazwane biednymi słodyczami. Wykonane z najprostszych i najtańszych składników, które mamy w domu. Proste w wykonaniu i uwielbiane przez dzieci.
Można je wykonać z pozostałych w domu bułek, tostów, chleba czy pokrojonej bagietki.

Przepis na tosty francuskie

  • dowolny rodzaj pieczywa
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • cukier
  • masło do smażenia (najlepiej klarowane)

Jajka roztrzepujemy w misce tak jak na jajecznicę i mieszamy z mlekiem, w którym uprzednio rozpuszczamy cukier (dobrze by mleko nie było zbyt zimne).
Wybrane pieczywo kroimy na równej grubości plastry tak by później równo się usmażyły.
Na patelni rozgrzewamy masło. Chleb maczamy w cieście tak by nim nasiąknął do samego środka.
Namoczone plastry smażymy na rozgrzanym maśle do zarumienienia.

Z czym podawać tosty francuskie?

Udostępnij Google News Komentarze

Polecane dla ciebie