W naszych zamrażalnikach i spiżarniach na pewno znajdzie się kilka grzybów - to jest właśnie prawdziwy smak lasu! Można pomyśleć nad tym by tego dnia przygotować danie z nimi w roli głównej.
Penne z podgrzybkami
Składniki
- 400 g makaronu penne
- 100 g mrożonych prawdziwków
- masło
- 4 ząbki świeżego czosnku
- jedna duża cebula
- śmietana 18%
- duży pęczek świeżego koperku
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle do lekkiego zarumienienia i odkładamy na bok. Następnie na tym samym maśle smażymy pokrojone w cienkie paski grzyby. Gdy będą one miękkie i złote, z powrotem wrzucamy na patelnię cebule i czosnek oraz stopniowo dodajemy do tego śmietanę, tak by się nie zważyła. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany makaron polewamy sosem i posypujemy dużą ilością świeżego, posiekanego koperku.