jarzębina właściwości

Jarzębina – jakie są jej właściwości zdrowotne? Jak ją jeść?

Mamy właśnie sezon na jarzębinę jednak mało kto wie, że te pięknie wyglądające owoce, które czerwienią się obecnie na drzewach można wykorzystać nie tylko do zrobienia korali w szkole czy przedszkolu, ale również do różnego rodzaju przetworów. W dodatku jarzębina ma naprawdę wspaniałe właściwości. Jak ją jeść i czy warto?
Reklama

Jarzębina – właściwości

Należy pamiętać, że świeże owoce jarzębiny nie są jadalne. Jeśli je zjemy, czekają nas z pewnością niemałe problemy żołądkowe z biegunką i wymiotami. Natomiast gdy jarzębinę się wysuszy lub zrobi z niej przetwory nie jest dla nas groźna, a może nam przynieść naprawdę dużo dobrego. Jakie są właściwości jarzębiny?
  • Jarzębina zawiera mnóstwo karotenu, znacznie więcej niż marchewka. Nie brakuje w niej również witaminy C to też owoce jarzębiny są świetnym wsparciem przy leczeniu przeziębienia czy grypy.
  • Kwiaty jarzębiny wykazują działanie lekko przeczyszczające, dzięki czemu układ trawienny lepiej działa, ale regularne picie herbaty z kwiatów jarzębiny ma też pozytywny wpływ na nasz metabolizm.
  • Jarzębina działa moczopędnie, to też powinny ją stosować wszystkie osoby, które mają problemy z kamicą nerek. Jest ona pomocna również przy nieżycie żołądka i zapaleniu wątroby.

Jak stosować jarzębinę?

Zastosowanie jarzębiny wcale nie jest takie oczywiste. Najlepiej dodawać ją po prostu do herbaty – oczywiście tę w opcji suszonej. Świetnie sprawdzi się również jako składnik nalewki, albo sosu. W herbacie najlepiej stosować ją podczas miesięcy, gdy grozi nam obniżona odporność. Zalewamy 2 łyżeczki suszonej jarzębiny gorącą wodą i odstawiamy na minimum 12 godzin. Po tym czasie dolewamy ciepłej wody i możemy pić, a najlepiej dodać jeszcze odrobinę suszonych malin i czarnej porzeczki – to będzie prawdziwe, zdrowotne kombo. Z jarzębiny można też robić przepyszne, zdrowotne przetwory.
Reklama
Najpopularniejszym jest marmolada. W tym celu musimy zebrać pół kilograma owoców i gotować je tak długo, aż zupełnie zmiękną. Później odcedzamy owoce jarzębiny i przecieramy je dokładnie przez sitko. Dodajemy około pół kilograma cukru i gotujemy tak, jak inne marmolady. Tak naprawdę tego cukru może być też mniej – wszystko zależy od tego, jak lubicie. Prawdziwym hitem  jest również jarzębinowa nalewka. Nalewka nie jest procentowa. Owoce zalewamy gorącą wodą, odstawiamy w ciemne miejsce i odcedzamy po około tygodniu. Można pić taką nalewkę dla zdrowotności, codziennie. Jak widzisz jarzębina to bardzo cenny owoc. Warto zrobić sobie jej zapas dopóki jest na nią sezon.  
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama