Jak wykorzystać szynkowar? - Wyroby z szynkowara
W sklepach spożywczych mamy tak ogromny wybór jedzenia, że zapominamy o tym, jak smakuje swojskie jedzenie. Zrobione w warunkach domowych nie równa się z tym, co kupne. Żeby jednak móc “wyczarować” swoje specjały, potrzebujemy do tego odpowiedniego sprzętu. Szynkowar sprawdza się tu doskonale!
Reklama
Szynkowar - co to takiego?
Szynkowar jest podobny do stalowego garnka z pokrywką, ale poza tym różni się od niego pod wieloma względami, między innymi tym, że jest wyższy i węższy. Czasem ma kształt tuby. Pozwala na przygotowanie wielu mięsnych potraw - nie tylko szynki, lecz również golonki, boczku, karkówki, pasztetu, mielonki czy rolady mięsnej. Niezależnie od tego, co zamierzamy przygotować w szynkowarze, zrobimy to bardzo szybko i bez problemu. Poradzimy sobie z jego obsługą, nawet bez wczesnego doświadczenia. Takie jedzenie jest pozbawione konserwantów, bo to my decydujemy, co ma się w nim znaleźć. Jak napisaliśmy, szynkowar wyglądem przypomina długi garnek z pokrywką, chociaż może też mieć inny kształt. To urządzenie bardzo proste w budowie, składające się z kilku części: głównego pojemnika, płytki dociskowej oraz pokrywki ze sprężynką.Reklama
Szynkowar - jak działa? Jak przygotować w nim pyszne mięso?
Jego obsługa jest naprawdę prosta. Opiszmy ją w skrócie. Nim zaczniemy używać szynkowara najlepiej już dzień wcześniej zamarynować kawałek mięsa, dzięki czemu zdąży przesiąknąć wszystkimi aromatami przypraw. Tak przygotowane mięso umieszczamy w specjalnym woreczku foliowym do szynkowara, a następnie przekładamy do głównego pojemnika. Następnie umieszczamy nakładkę dociskową ze sprężynką oraz pokrywką, by w taki sposób zamknąć szynkowar z mięsnym wsadem. Można powiedzieć, że mamy już połowę pracy za sobą. W dalszej kolejności wstawiamy urządzenie do garnka i napełniamy go prawie całego wodą (do 3/4 wysokości szynkowaru). Podgrzewamy ją, parząc szynkę w zgodzie z wybranym przepisem.Reklama
Gdzie kupić szynkowar?
Nie ulega wątpliwości, że warto mieć własny szynkowar, by samemu przyrządzać pyszne potrawy mięsne, rezygnując jednocześnie z tych kupowanych w sklepie, w których pełno konserwantów.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl