Jak wykorzystać szynkowar? - Wyroby z szynkowara

Jak wykorzystać szynkowar? - Wyroby z szynkowara

W sklepach spożywczych mamy tak ogromny wybór jedzenia, że zapominamy o tym, jak smakuje swojskie jedzenie. Zrobione w warunkach domowych nie równa się z tym, co kupne. Żeby jednak móc “wyczarować” swoje specjały, potrzebujemy do tego odpowiedniego sprzętu. Szynkowar sprawdza się tu doskonale!
Reklama

Szynkowar - co to takiego?

Szynkowar jest podobny do stalowego garnka z pokrywką, ale poza tym różni się od niego pod wieloma względami, między innymi tym, że jest wyższy i węższy. Czasem ma kształt tuby. Pozwala na przygotowanie wielu mięsnych potraw - nie tylko szynki, lecz również golonki, boczku, karkówki, pasztetu, mielonki czy rolady mięsnej. Niezależnie od tego, co zamierzamy przygotować w szynkowarze, zrobimy to bardzo szybko i bez problemu. Poradzimy sobie z jego obsługą, nawet bez wczesnego doświadczenia. Takie jedzenie jest pozbawione konserwantów, bo to my decydujemy, co ma się w nim znaleźć. Jak napisaliśmy, szynkowar wyglądem przypomina długi garnek z pokrywką, chociaż może też mieć inny kształt. To urządzenie bardzo proste w budowie, składające się z kilku części: głównego pojemnika, płytki dociskowej oraz pokrywki ze sprężynką.
Reklama

Szynkowar - jak działa? Jak przygotować w nim pyszne mięso?

Jego obsługa jest naprawdę prosta. Opiszmy ją w skrócie. Nim zaczniemy używać szynkowara najlepiej już dzień wcześniej zamarynować kawałek mięsa, dzięki czemu zdąży przesiąknąć wszystkimi aromatami przypraw. Tak przygotowane mięso umieszczamy w specjalnym woreczku foliowym do szynkowara, a następnie przekładamy do głównego pojemnika. Następnie umieszczamy nakładkę dociskową ze sprężynką oraz pokrywką, by w taki sposób zamknąć szynkowar z mięsnym wsadem. Można powiedzieć, że mamy już połowę pracy za sobą. W dalszej kolejności wstawiamy urządzenie do garnka i napełniamy go prawie całego wodą (do 3/4 wysokości szynkowaru). Podgrzewamy ją, parząc szynkę w zgodzie z wybranym przepisem.
Reklama
Przeważnie temperatura wody powinna wynosić od 75 do 80 stopni Celsjusza (nie powinna być wyższa niż 80-90, bo to źle wpływa na jakość mięsa). Dostępne są szynkowary z termometrem, więc łatwo można kontrolować tę wartość. Czas parzenia to około 2-3 godzin. Uwaga - szynka ma się parzyć, wykluczone, by się gotowała. Po skończonej pracy, ważne, by schłodzić szynkowar - w tym celu polejmy go zimną wodą. Następnie odstawiamy go do wystudzenia, wkładając do lodówki i odczekajmy dobę, nim zaczniemy smakować nasz wyrób. Przykładowy przepis na pyszną szynkę z indyka znajdziemy pod adresem https://www.domowaspizarnia.pl/szynka-z-indyka-z-szynkowara.

Gdzie kupić szynkowar?

Nie ulega wątpliwości, że warto mieć własny szynkowar, by samemu przyrządzać pyszne potrawy mięsne, rezygnując jednocześnie z tych kupowanych w sklepie, w których pełno konserwantów.
Reklama
Nim jednak zdecydujemy się na odpowiedni model, warto zadać sobie pytanie; gdzie kupić szynkowar? Jest wiele sklepów z takim asortymentem, ale jak chcemy mieć pewność solidności i jakości, polecamy sklep online domowaspizarnia.pl. Dostępnych jest tu wiele modeli z wytrzymałych materiałów, jak szynkowar ze stali nierdzewnej, dzięki którym szybko i sprawnie przyrządzimy pyszne mięso. Zresztą Domowa Spiżarnia to nie tylko sklep internetowy dla miłośników domowych wyrobów, to również miejsce, gdzie znajdziemy inspirujące przepisy - na blogu. Każdy miłośnik gotowania znajdzie tutaj wszystko, czego potrzebuje w swojej kuchni. Asortyment sklepu pozwoli w pełni na uzupełnienie domowej spiżarni.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama