Cukier nie tylko do słodzenia? Jak go wykorzystać?
Udostępnij Google News
Kuchnia

Cukier nie tylko do słodzenia? Jak go wykorzystać?

O cukrze mówi się, że to biała śmierć. I faktycznie, jeśli korzystamy z niego zbyt często, może doprowadzić do wielu chorób. Ale okazuje się, że cukier można wykorzystać nie tylko do słodzenia. Znaleźliśmy wiele innych zastosowań cukru, które z całą pewnością Was zaskoczą.

Cukier – kilka informacji

Znajdziemy go chyba w każdym domu. Nawet jeśli pozbyliśmy się go z naszych domowych wypieków a herbatę słodzimy np. miodem, to zwykle mamy cukier w szafkach choćby dla gości. Cukier jest produkowany z buraków cukrowych, ma bardzo słodki smak, ale nie ma żadnego zapachu. Natomiast w sposób naturalny pojawia się w wielu produktach, na przykład w owocach, czy w warzywach. Jest wiele rodzajów cukru. Najpopularniejszy oczywiście jest ten biały. Ale można też znaleźć cukier trzcinowy (brązowy), kokosowy, waniliowy czy żelujący. Podstawowym zastosowaniem cukru jest oczywiście słodzenie potraw, kawy czy herbaty. Natomiast my znaleźliśmy dla Was też inne sposoby na wykorzystanie cukru.

Zastosowanie cukru

Okazuje się, że cukier to świetny sposób na domowe insekty. Sam działa raczej tylko jako produkt zwabiający, natomiast wymieszany z sodą oczyszczoną czy amoniakiem albo proszkiem do pieczenia jest skutecznym środkiem owadobójczym – najlepiej oczywiście zmieszać go ze sklepową trutką, ale w takiej mieszance również sobie poradzi.

Cukier potrafi przedłużyć żywotność kwiatów. Wystarczy dosypać go do wody i dodać tabletkę polopiryny. Choć akurat w przypadku tulipanów, sam cukier sprawdzi się idealnie, a tulipany będą stały naprawdę dużo dłużej.

Cukier to świetny wywabiacz plam z trawy. Kto by pomyślał, prawda? A wystarczy nasypać cukier na świeże plamy po trawie i zostawić go tak na przynajmniej godzinę. Po czym pierzemy ubrania tradycyjnie w pralce.

Mechanicy samochodowi używają cukru do mycia rąk. W połączeniu z oliwą z oliwek lub z mydłem w płynie cukier może doczyścić nawet trudno zmywalne smary, a przy okazji zafunduje dłoniom niezastąpiony peeling.

Cukier puder to świetny „opatrunek” na ranę. Tamuje krwawienie i zapobiega przedostawaniu się bakterii oraz ich rozprzestrzenianiu.

Cukier to idealny dodatek ( a właściwie główny składnik) w domowych peelingach. Wystarczy dodać oliwę z oliwek czy olej kokosowy i ulubiony olejek eteryczny i już zyskujemy bardzo skuteczny i pięknie pachnący kosmetyk bez grama chemii.

Cukrem można wyczyścić młynek do kawy. Wystarczy go tam zmielić. A na koniec uzyskamy dodatkowo cukier puder.

Jak widzicie zastosować cukru może być naprawdę wiele i nawet jeśli nie jesteśmy do niego przekonani w kwestii słodzenia, to i tak warto mieć go w kuchennych szafkach  - nie tylko dla gości.

 

 

 

Udostępnij Google News Komentarze

Polecane dla ciebie