Dlaczego warto jeść ryż? Fakty, o których możecie nie wiedzieć
Jak to właściwie jest z tym ryżem? Warto go jeść? Czy lepiej omijać szerokim łukiem. W internecie można znaleźć wiele głosów, które są i ZA i przeciw. Oczywiście decyzja o jedzeniu ryżu zawsze należy do osoby, która zamierza go spożyć, ale może warto poznać wcześniej kilka faktów na jego temat? Mamy dla Was ciekawostki o ryżu, które mogą Was zaskoczyć.
Reklama
Ryż – czy warto go jeść?
Na forach internetowych i blogach osób, które nie są fanami ryżu można znaleźć informacje o tym, że ryż tuczy. Że nie powinny go jeść osoby, które są aktualnie na diecie bo jest kaloryczny. Trzeba jednak zauważyć, że ryż jest też naprawdę lekkostrawny i gdyby tak zapytać pierwszego lepszego dietetyka o to czy warto jeść ryż, z pewnością odpowiedziałby twierdząco. Na całym świecie to właśnie ryż wybiera się częściej niż makaron czy też kaszę. Ma on naprawdę ogrom zalet docenianych nie tylko przez dietetyków, ale również przez sportowców. Jest źródłem doskonale tolerowanych przez większość osób węglowodanów. Nie tylko ryż brązowy może być elementem zdrowej diety. Biały także doskonale się spisze. Wprawdzie w brązowym jest więcej błonnika, magnezu i selenu, ale ryż biały jest łatwiej strawić. Lubicie ryż na mleku? To świetnie, bo w połączeniu z owocami jest to idealny posiłek po treningowy.Ile jest odmian ryżu?
Ryż możemy dzielić ze względu na wiele czynników. Pierwszym z nich jest kształt ziarenek. Jest ryż długoziarnisty, średnioziarnisty i krótkoziarnisty. Należy wiedzieć, że to jaka jest długość ziaren ryżu ma zdecydowany wpływ na to, czy po ugotowaniu będzie on kleisty oraz jak będzie on smakował. Ryż dzielimy też ze względu na kolor, a także na odmianę. W tym przypadku można wymienić między innymi ryż: brązowy, basmati, jaśminowy, biały, dziki, żółty, parboiled czy amerykański. Jest ich oczywiście więcej. Chyba najbardziej aromatyczny jest ryż czarny, który ma bardzo intensywny smak i kolor.Reklama
Jak dobrze ugotować ryż?
Tak naprawdę każda odmiana rządzi się swoimi prawami, jednak pewne zasady pozostają niezmienne. I tak na przykład przy gotowaniu ryżu powinniśmy przygotować sobie dwa razy więcej wody, niż ziarenek. Biały ryż gotujemy około 15 minut, a inne odmiany nawet 40 minut. Wszystko zależy od tego, jaki jest stopień ich przetworzenia. Najlepiej gotować ryż sypany, a nie ten z woreczka – jest to znacznie zdrowsze. A co można zrobić z ryżu? Może być dodatkiem do ukochanych zup, składnikiem domowej chińszczyzny, czy risotto. Zmielony ryż daje nam mąkę, którą warto dodać do koktajli. Można zagęścić nią sosy, albo dodawać do deserów – na przykład ryżowych placuszków.Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl