Ciekawostki o kakao i czekoladzie, o których możesz nie wiedzieć!
Udostępnij Google News
Kuchnia

Ciekawostki o kakao i czekoladzie, o których możesz nie wiedzieć!

Lubisz kakao? Jeśli tak, to jesteś też pewnie wielką fanką czekolady. Nawet jeżeli jesteś na diecie i usiłujesz zrzucić zbędne kilogramy, to możesz pozwolić sobie na kostkę czekolady nawet codziennie. Czekolada to nie tylko walory smakowe, ale również wiele innych korzyści. Jakich? Czy znasz te ciekawostki o kakao i o czekoladzie?

Ziarna kakaowca – jak złoto

Czy Wiesz, że ziarna kakaowca były kiedyś środkiem płatniczym? Na podstawie tej informacji można wywnioskować, że kakaowiec był czymś naprawdę cennym.

Już wiele lat temu piło się kakao, jednak nie smakowało ono wtedy jak to nasze obecne. Nie było słodkie, a do ziaren kakaowca dodawało się mąkę kukurydzianą, chili, wanilię i pieprz. Wszystko razem ubijało się tak długo, aż uzyskało się piankę. Takim napojem raczyło się na cześć Bogów.

Drzewo kakaowe może wyrosnąć nawet na 15 metrów.

By kakaowiec wyrósł, potrzebny jest ciepły i wilgotny klimat. Ziemia musi być przepuszczalna i pulchna a nasłonecznienie powinno być nieduże.

Kakao można zbierać z drzewek dopiero po mniej więcej 4 latach od ich  zasadzenia. Drzewka te wtedy mają już nawet 10 metrów wysokości, choć są i takie, które dorastają po tym czasie zaledwie do 3 metrów. Gdy nasiona kakaowca są dojrzałe, dorastają nawet do 20 cm długości.

A kiedy odbywają się zbiory kakaowca? Przez cały rok. Zanim jednak nasiona osiągną znaną nam barwę i będzie można wyjąć je z owoców, minie trochę czasu.

Instnieją różne odmiany kakao i każda z nich ma inny smak i aromat.

Ciekawostki o czekoladzie

Jeśli wciąż masz wyrzuty sumienia kiedy masz ochotę na kostkę czekolady, koniecznie przeczytaj ten tekst do końca. Bo czekolada ma naprawdę sporo dobrych właściwości.

  • Czekolada to zastrzyk pozytywnej energii. Po kostce czekolady od razu znikają codzienne smutki i poprawia się nastrój. Czekolada dodaje energii.
  • Codzienną kostkę gorzkiej czekolady poleca się kobietom ciężarnym. Udowodniono, że maluszek jest dzięki takiemu zastrzykowi energii bardziej pogodny i chętny na harce, ale i płód dzięki temu rozwija się prawidłowo.
  • Czekolada chroni przed różnymi chorobami i to poważnymi. Zawiera flawonoidy, które spowalniają proces starzenia się ,likwidują też stany zapalne oraz skutecznie zapobiegają chorobom serca, a nawet nowotworom.
  • Czekolada to wspaniałe źródło magnezu, dlatego kosteczka dziennie jest nawet wskazana.

Oczywiście powinno się spożywać zarówno kakao jak i czekoladę dobrej jakości. Trzeba zwracać uwagę na jej skład, czy nie ma jakichś zbędnych domieszek, oraz na zawartość cukru. Obecnie łatwo można trafić na czekolady bezcukrowe, zdrowsze. Wskazane również dla osób chorujących na cukrzyce. To co.. jedną kosteczkę?

 

Udostępnij Google News Komentarze

Polecane dla ciebie