Jak zrobić karmel – przepis na tradycyjną polewę i słony karmel
Jak zrobić karmel? No cóż. Nie jest to proste. Za pierwszym razem, może Ci się nawet nie udać, ale… Warto próbować. Kiedy już dojdziesz do wprawy, wszyscy będą rozkoszować się tym cudownym smakiem słodkiego sosu. Jak zatem przygotować najlepszy sos karmelowy?
Reklama
Jak zrobić karmel – przepis tradycyjny
Przygotowanie karmelu wcale nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Jednak nawet jeśli Ci nie wyjdzie za pierwszym razem, nie zrażaj się. Metodą prób i błędów powstają najbardziej bajeczne potrawy. Składniki- 120 ml śmietanki 30%
- łyżeczka masła
- 60 g cukru
- 60 ml wody
- Na patelnię wsyp cukier. Rozłóż go cienką, równomierną warstwą po całej powierzchni patelni. Postaw na średni palnik i powoli podgrzewaj. Nie mieszaj, dopóki nie zacznie się rozpuszczać.
- Kiedy kolor rozpuszczającego się cukru będzie jasnobrązowy, dodaj wodę. Tylko uważaj, bo na pewno zacznie pryskać. Z pewnością powstanie też bryłka lub bryłki cukru. Powoli mieszaj ją drewnianą szpatułką, aż wszystko zupełnie się rozpuści. Gdy Ci się uda, dolej śmietankę, cały czas mieszając. Gotuj przez 4 minuty i dodaj masło. Powinnaś uzyskać złocisty kolor.
Polewa karmelowa – składniki
Do polewy karmelowej nie potrzebujesz wielu składników.Reklama
Karmel – przygotowanie
Przygotowanie karmelu nie jest wcale takie proste.Reklama
zdjęcie ilustrujące/Canva
Jak zrobić karmel solony – przepis
Przygotowanie karmelu solonego jest bardzo podobne do przyrządzania zwykłego sosu karmelowego. Wzbogacony jest jedynie o szczyptę dobrej jakości soli.Reklama
- 4 łyżki cukru
- 8 łyżek śmietanki 30%
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki masła
- szczypta soli morskiej
- Patelnię posyp cienką warstwą cukru. Powoli podgrzewaj na średnim palniku. Pamiętaj, aby nie mieszać, dopóki się nie rozpuści.
- Gdy tak się stanie, dodaj wodę. Uważaj, bo zacznie pryskać. Powstaną też prawdopodobnie bryłki. Musisz wszystko mieszać drewnianą łyżką, dopóki się nie rozpuszczą. Gdy masa będzie gładka, dolej śmietankę, cały czas mieszając. Gotuj przez 4 minuty i dodaj masło oraz sól morską. Gotowe!
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Czytaj więcej
Przepis na deser ze słonym karmelem
Ten przepis pokochają wszystkie osoby, które nie mogą się zdecydować czy wolą słodkie, czy też słone smaki! Czekoladowa tarta ze słonym karmelem to prawdziwy kulinarny hit!
Przepis na czekoladowy deser ze słonym karmelem
Ten przepis pokochają wszystkie osoby, które nie mogą się zdecydować czy wolą słodkie, czy też słone smaki! Czekoladowa tarta ze słonym karmelem to prawdziwy kulinarny hit!
Czekoladowa tarta ze słonym karmelem
Ten przepis pokochają wszystkie osoby, które nie mogą się zdecydować czy wolą słodkie, czy też słone smaki! Czekoladowa tarta ze słonym karmelem to prawdziwy kulinarny hit!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl