Jasne meble kuchenne z biało-czerwonymi dodatkami w kuchni o białej, ceglanej ścianie

Urządzanie małej kuchni – jak się do tego zabrać?

Kuchnia to wyjątkowe pomieszczenie w domu. To właśnie tutaj będziemy przygotowywać posiłki dla siebie, swojej rodziny i innych bliskich osób. Ze względu na swoje przeznaczenie najważniejszą cechą dobrze urządzonej kuchni jest jej funkcjonalność. Czasami nawet drobne błędy mogą odbić się na wygodzie podczas gotowania. Jest to szczególnie ważne przy urządzaniu małej kuchni w bloku, gdzie każdy centymetr kwadratowy jest na wagę złota. Poznaj sposoby na zaplanowanie i urządzenie niewielkiej kuchni!
Reklama

Najważniejsze zasady projektowania kuchni

Kuchnia to dość specyficzne miejsce w domu, którego projekt warto dokładnie przemyśleć. Istnieje kilka ważnych zasad dotyczących urządzania tego pomieszczenia, które pomagają stworzyć funkcjonalne, ergonomiczne i wygodne wnętrze. Każda kuchnia powinna składać się z kilku konkretnych stref, w zależności od tego, jakie czynności będziemy tam wykonywać. Teoria może brzmi trochę zawile, ale w praktyce jest to naprawdę proste. W każdej kuchni znajduje się miejsce, gdzie:

  • gromadzimy zapasy (w lodówce, czasem w szafkach), 
  • przechowujemy naczynia i sztućce (szafki i szuflady), 
  • przygotowujemy jedzenie (zwykle blaty kuchenne lub wyspa w przypadku dużej kuchni), 
  • gotujemy (kuchenka, piekarnik),
  • strefa mokra, czyli zlew, zmywarka, kosz na odpady. 
Reklama

W sumie daje to 5 stref, które trzeba odpowiednio rozplanować, żeby można było wykonywać prace kuchenne szybko i wygodnie. 

Oprócz 5 stref istnieje również zasada trójkąta roboczego. Co to takiego? Pod tą tajemniczą nazwą kryje się po prostu odległość, którą powinno się zachować pomiędzy lodówką, zlewem oraz płytą kuchenną i piekarnikiem. Gotowanie będzie najwygodniejsze, jeżeli te 3 punkty utworzą ze sobą trójkąt, a odległość pomiędzy poszczególnymi elementami nie będzie ani za duża, ani za mała.

  • Między zlewozmywakiem a lodówką powinno być od 120 do 210 cm odległości, 
  • między zlewozmywakiem a kuchenką od 120 do 210 cm odległości lub 90 cm w małych kuchniach, 
  • między lodówką a kuchenką od 120 do 270 cm. 

Czasami zachowanie tych odstępów może być bardzo trudne i dotrzemy do punktu, kiedy nie da się wszystkiego pogodzić.

Reklama

W takiej sytuacji warto pamiętać dodatkowo o tym, czego kategorycznie należy unikać, czyli stawiania kuchenki lub piekarnika obok lodówki oraz stawiania lodówki przy oknie. W obu przypadkach lodówka może się zbyt mocno nagrzewać i nie będzie właściwie spełniać swojej funkcji. Podzielenie kuchni na 5 stref, dobre zaplanowanie trójkąta roboczego i unikanie pewnych ustawień sprzętów (co jest szczególnie ważne w niewielkim pomieszczeniu) to dobry punkt wyjścia, od którego możemy zacząć urządzać naszą wymarzoną, ale małą kuchnię. 

Aranżacja kuchni w bloku – kolory, oświetlenie i dodatki

Bardzo ważną kwestią w małej kuchni jest dobór odpowiednich kolorów do niewielkiego wnętrza. Stawiajmy raczej na jasne barwy, które optycznie powiększają i dają wrażenie większej przestrzeni. Szafki, kafelki, ściany i podłoga w jasnych kolorach sprawią, że kuchnia wyda się większa, niż jest w rzeczywistości.

Reklama

Mocne i ciemne kolory sprawdzą się dobrze przy dużych kuchniach, a tę małą tylko przytłoczą. 

Istotną rolę w małej kuchni odgrywają też oświetlenie i dodatki. Jasna kuchnia zawsze będzie wyglądać na przestronniejszą niż ciemne pomieszczenie. Z tego względu nie zasłaniajmy zbyt mocno okna zasłonkami, firankami, roletami albo dużymi roślinami stojącymi na parapecie. Nie oszczędzajmy też na dodatkowych źródłach światła – więcej punktów świetlnych lepiej rozjaśni małą kuchnię. Warto jedynie uważać na dodatki i dekoracje. Niewielki akcent, który nada wnętrzu charakteru jest jak najbardziej w porządku, ale zadbajmy, żeby kuchni nie zagracić. W tak małym pomieszczeniu nie ma po prostu miejsca na dodatkowe ozdoby stojące na blatach.

Zobacz także: Kuchnia w stylu Hampton

Mała kuchnia też może być funkcjonalna!

Reklama

Kuchnia w bloku to często niewielka przestrzeń, więc liczy się w niej każdy fragment. Podczas urządzania tego pomieszczenia wykorzystajmy dostępną przestrzeń maksymalnie np. na dodatkową szafkę. Dobrze się też zastanówmy, jakie urządzenia AGD są dla nas niezbędne oraz nad tym, czy nie lepiej postawić na kompaktowe wersje wyposażenia, np. jednokomorowy zlewozmywak czy urządzenia wielofunkcyjne. Takie są świetnym rozwiązaniem dla małych kuchni, ponieważ zastępują wiele innych sprzętów, a to pozwala zaoszczędzić sporo miejsca. Obojętnie, jaką przestrzenią dysponujemy, na pewno nie rezygnujmy z wygodnego blatu roboczego. To przecież właśnie tam będziemy wykonywać większość czynności kuchennych! Jego minimalna szerokość to 60-80 cm, ale wiadomo - im więcej, tym lepiej.

Więcej inspiracji na aranżację małej kuchni znajdziesz tutaj: Jak urządzić małą kuchnię w bloku?

Reklama
Artykuł sponsorowany
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama