Sernik z brzoskwiniami na zimno
Canva.com

Sernik na herbatnikach – przepis na szybki sernik na zimno

Sernik na herbatnikach to prosty i przede wszystkim szybki deser, który wykonasz, gdy nie możesz pochwalić się zdolnościami kulinarnymi, ale chciałabyś przygotować coś pysznego. Dzielimy się z Tobą naprawdę prostym przepisem, który z pewnością na stałe zagości w Twojej kuchni.
Reklama

Spód do ciasta z herbatników

Herbatniki są idealną bazą do ciasta — nie tylko do sernika. Dzięki swojej konsystencji skutecznie zastąpią biszkopt, który sama przyznasz, że jest czasochłonny. Pokruszone herbatniki wymieszane dokładnie z masłem tworzą spód do wszelkiego rodzaju ciast. Wiesz już, że sprawdzą się w czasie przygotowania sernika, ale także to genialna baza do szarlotki, orzechowca czy innych ciast na zimno. Wszystko zależy tylko od Twojej wyobraźni!

Sernik na herbatnikach z brzoskwiniami

A jak zabrać się za przygotowanie sernika z brzoskwiniami z herbatnikowym spodem? To propozycja, którą kochają dzieci! Ciasto nie tylko wybornie smakuje, ale jest także miłe dla oka. Jest jeszcze coś, co sprawia, że ten deser skradnie Twoje serce. Za każdym razem się udaje! Nie ma takiej opcji, aby coś nie wyszło! Składniki na sernik:
  • 200 g herbatników
  • 100 gram masła
  • puszka brzoskwiń
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 aromatu waniliowego
  • sernik na zimno podany z listkiem mięty
    canva.com

    Sernik z brzoskwiniami – przygotowanie

    Ciasto w smaku jest bardzo orzeźwiające i choć kojarzy się z latem, oczywiście równie dobrze smakuje zimą.
    Reklama
    My już wyobrażamy sobie kawałek tego deseru w towarzystwie dobrej kawy.
    1. 200 g roztopionego i oczywiście wystudzonego masła dokładnie wymieszaj z jajkami, serem z wiaderka, mąką ziemniaczaną i aromatem. Zrób to dokładnie! Najlepiej sprawdzi się mikser, choć ręcznie także możesz to zrobić, ale stracisz na to zdecydowanie więcej czasu
    2. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni
    3. Następnie czas na spód! Herbatniki dokładnie pokrusz i wymieszaj z 100 g masła. Gdy uzyskasz jednolitą masę, wyłóż nią przygotowaną odpowiednią blachę. W ten sposób przygotowujesz spód ciasta
    4. W końcu czas na masę serową! Wyłóż ją po prostu na masę herbatnikową
    5. Brzoskwinie wyciągnij z puszki i pokrój je w plasterki, które połóż na masę serową
    6. Do rozgrzanego piekarnika włóż deser na około 20 minut. Po upływie tego czasu zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz przez 30 minut. Później znów obniż temperaturę — tym razem do 120 stopni i znów piecz przez 30 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik, ale od razu nie wyciągaj ciasta! Zrób to po 15 minutach, uchylając wcześniej delikatni drzwi do piekarnika
    7. Gdy ciasto ostygnie, jest gotowe do jedzenia
    Reklama
    Autor - Olga Szarycka
    Autor:
    |
    redaktor zaradnakobieta.pl
    o.szarycka@zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Google news icon
    Obserwuj nas na
    Google news icon
    Udostępnij artykuł
    Reklama
    Reklama
    Reklama