zapiekanka makaronowa w czerwonym naczyniu

Zapiekanka makaronowa z szynką – przepis na szybki obiad

Potrzebujesz pomysłu na szybki obiad? Świetnie trafiłaś. Zapiekanka makaronowa z szynką z pewnością spełni Twoje oczekiwania dotyczące czasu jej przygotowania, a do tego zaskoczy wspaniałym smakiem. Tak naprawdę można ją potraktować trochę jak pizzę i pozwolić sobie przy jej przygotowaniu na tak zwane sprzątanie lodówki. Bo prócz kilku podstawowych składników, możesz do niej dodać co tylko chcesz. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na zapiekanką makaronową z szynką. Smacznego!
Reklama

Zapiekanka makaronowa z szynką – sposób na szybki obiad

Musisz przygotować obiad lub kolację, a nie masz na to zbyt wiele czasu? A w dodatku lodówka właściwie świeci pustkami? Mamy na to sposób! Oto pomysł na szybki obiad z niczego. Jeśli tylko znajdziesz w swoich zapasach makaron – jakikolwiek – to możesz wyczarować z niego przepyszną zapiekankę makaronową z szynką. Jest to potrawa na tyle prosta, że potrafi ją przygotować nawet dziecko. To, jakie składniki znajdą się w zapiekance, zależy tylko od Ciebie oraz od tego, co aktualnie masz w lodówce. Czas przygotowania to mniej niż godzina. Ilość brudnych garnków – ograniczona do minimum. Więc jak przygotować to pyszne danie?
zapiekanka makaronowa z szynką w czerownym naczyniu
www.canva.com/

Składniki na zapiekankę makaronową z szynką

Co będzie nam potrzebne do przygotowania zapiekanki makaronowej z szynką? Oto składniki:
  • Wybrany makaron – sprawdzi się tak naprawdę każdy, ale polecamy muszelki lub świderki
  • Passata pomidorowa
  • Słodka śmietanka
  • Mozzarella (starta na tarce bądź w kulce)
  • Cebulka ze szczypiorkiem
  • Kawałek dobrej jakości szynki
  • Pieczarki
  • Papryka
To składniki na zapiekankę makaronową NA BOGATO, ale można zrezygnować z części z nich.

Zapiekanka makaronowa z szynką – sposób przygotowania

Z passaty pomidorowej oraz słodkiej śmietanki przygotowujemy sos/zalewę. Najlepiej ją podgrzać w garnku i doprawić ulubionymi ziołami, a także pieprzem i solą.
Reklama
Makaron wsypujemy do pojemnika żaroodpornego. Cebulkę ze szczypiorkiem drobno kroimy. Pieczarki również. Podsmażamy to na patelni. Podsmażamy również drobno pokrojoną paprykę i skrojoną w kostkę szyneczkę. Wszystko to dodajemy do makaronu i mieszamy. Następnie zalewamy makaron przygotowanym wcześniej (dobrze doprawionym) sosem. Na wierzchu układamy pokrojoną w plasterki (lub startą na dużych oczkach ) mozzarellę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Najlepiej z termoobiegiem (grzałka góra i dół). Pieczemy około 40 minut. Można też wcześniej ugotować makaron. Wówczas tak naprawdę wystarczy nam tylko kwadrans w piekarniku. Zapiekankę podajemy na ciepło, lub na zimno. W obu przypadkach smakuje wyśmienicie. Smacznego!
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama