Kawałki dyni leżą na drewnianym stole.

Jak przygotować dynię dla niemowlaka - 3 sprawdzone sposoby

Zastanawiasz się, jak przygotować dynię dla niemowlaka? Przede wszystkim... Smacznie! Rozszerzanie diety ma być dla maluchów przyjemnością i dobrą zabawą. Jeśli nie chcesz korzystać z gotowych słoiczków, wypróbuj nasze propozycje i sama przyrządź to pyszne, zdrowe warzywo. Twoje dziecko i Ty, będziecie zachwyceni efektem.
Reklama
Jedyne, co Cię teraz ogranicza, to zakaz używania soli (niemowlęta nie mogą jeść solonych potraw), ale tak naprawdę wszystkie inne przyprawy są dozwolone. Ba, możesz nawet dodać odrobinę aromatycznego imbiru, który idealnie podkreśli smak dyni. Sama dynia sprawdzi się w formie gotowanej, ale też pieczonej czy... smażonej (placki). W przypadku posiłku dla malucha najlepiej zacząć od gotowania czy pieczenia.
Słoiczek przecieru dyniowego stoi na serwetce.
Canva

Przecier z dyni gotowanej na parze

Jeśli jesteś na początku rozszerzania diety swojego maluszka, możesz dokładnie przetrzeć bądź zmiksować mu warzywa na papkę.
Reklama
Tak podanym daniem z łatwością nakarmisz dziecko. Nie wiesz jak przygotować dynię dla niemowlaka do zblendowania? Wystarczy wydobyć ze środka warzywa sam miąższ, pokroić go i ugotować na parze. Czas gotowania to około 15 minut. Później zmiksuj dynię na gładką papkę. Możesz jeszcze dodać jakiegoś tłuszczu — oleju albo oliwy z oliwek, oraz odrobinę pozostałej po gotowaniu wody. I pyszny przecier z dyni jest gotowy!

Mus z pieczonej dyni

Równie dobrym pomysłem jest pure, czy inaczej mus z upieczonego warzywa. Smak jest wtedy trochę bardziej wyrazisty.
Reklama
Dynię musisz pokroić, usunąć z niej pestki, skroplić oliwą z oliwek oraz ułożyć na papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, po czym wstaw do środka blachę z kawałkami warzywa. Piecz około 35-40 minut. Oddziel miąższ pieczonej dyni od skórki i zblenduj go dokładnie. Smacznego.

Jak przygotować dynię dla niemowlaka w formie zupy?

Dla trochę starszych maluchów idealnie sprawdzi się aromatyczna, rozgrzewająca zupa. Potrzebne będą:
  • jeden ziemniak
  • jedna marchewka
  • ćwierć kg dyni
  • ćwierć ząbku czosnku
  • odrobina masła albo oliwy
  • woda
Pokrój warzywa, czosnek przeciśnij przez praskę. Ugotuj wszystko w odrobinie wody.
Reklama
Kiedy warzywa zmiękną, dodaj odrobinę masła bądź oliwy i zmiksuj całość. Maluszek może zajadać.
Miseczka z zupką, nakrętka od słoiczka. Kawałki dyni.
Canva

Trochę mięsa, szczypta przypraw

Im większe dziecko, tym więcej możesz dodawać składników i mocniej przyprawiać jedzenie. Może kolejną dyniową zupkę zrobisz z kurczakiem albo indykiem? Albo skusisz się na delikatne curry z dyni? Jedno jest pewne. Warto poeksperymentować.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama