Jak przygotować dynię dla niemowlaka - 3 sprawdzone sposoby
Zastanawiasz się, jak przygotować dynię dla niemowlaka? Przede wszystkim... Smacznie! Rozszerzanie diety ma być dla maluchów przyjemnością i dobrą zabawą. Jeśli nie chcesz korzystać z gotowych słoiczków, wypróbuj nasze propozycje i sama przyrządź to pyszne, zdrowe warzywo. Twoje dziecko i Ty, będziecie zachwyceni efektem.
Reklama
Jedyne, co Cię teraz ogranicza, to zakaz używania soli (niemowlęta nie mogą jeść solonych potraw), ale tak naprawdę wszystkie inne przyprawy są dozwolone. Ba, możesz nawet dodać odrobinę aromatycznego imbiru, który idealnie podkreśli smak dyni. Sama dynia sprawdzi się w formie gotowanej, ale też pieczonej czy... smażonej (placki). W przypadku posiłku dla malucha najlepiej zacząć od gotowania czy pieczenia.
Tak podanym daniem z łatwością nakarmisz dziecko. Nie wiesz jak przygotować dynię dla niemowlaka do zblendowania? Wystarczy wydobyć ze środka warzywa sam miąższ, pokroić go i ugotować na parze. Czas gotowania to około 15 minut. Później zmiksuj dynię na gładką papkę. Możesz jeszcze dodać jakiegoś tłuszczu — oleju albo oliwy z oliwek, oraz odrobinę pozostałej po gotowaniu wody. I pyszny przecier z dyni jest gotowy!
Dynię musisz pokroić, usunąć z niej pestki, skroplić oliwą z oliwek oraz ułożyć na papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, po czym wstaw do środka blachę z kawałkami warzywa. Piecz około 35-40 minut. Oddziel miąższ pieczonej dyni od skórki i zblenduj go dokładnie. Smacznego.
Kiedy warzywa zmiękną, dodaj odrobinę masła bądź oliwy i zmiksuj całość. Maluszek może zajadać.
Canva
Przecier z dyni gotowanej na parze
Jeśli jesteś na początku rozszerzania diety swojego maluszka, możesz dokładnie przetrzeć bądź zmiksować mu warzywa na papkę.Reklama
Mus z pieczonej dyni
Równie dobrym pomysłem jest pure, czy inaczej mus z upieczonego warzywa. Smak jest wtedy trochę bardziej wyrazisty.Reklama
Jak przygotować dynię dla niemowlaka w formie zupy?
Dla trochę starszych maluchów idealnie sprawdzi się aromatyczna, rozgrzewająca zupa. Potrzebne będą:- jeden ziemniak
- jedna marchewka
- ćwierć kg dyni
- ćwierć ząbku czosnku
- odrobina masła albo oliwy
- woda
Reklama
Canva
Trochę mięsa, szczypta przypraw
Im większe dziecko, tym więcej możesz dodawać składników i mocniej przyprawiać jedzenie. Może kolejną dyniową zupkę zrobisz z kurczakiem albo indykiem? Albo skusisz się na delikatne curry z dyni? Jedno jest pewne. Warto poeksperymentować.Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Boskie ciasto dyniowe! Musisz wypróbować ten przepis
Ciasto dyniowe to spełnienie kulinarnych marzeń każdego, kto kocha jesień i uwielbia smak dyni. Nie ma lepszego deseru w pochmurne wieczory, gdy za oknem szaro, a Tobie nie chce się wychodzić z domu. Dzięki naszemu przepisowi będziesz rozkoszować się pysznym, delikatnym i puszystym wypiekiem, który na stałe wpisze się w Twoje menu.
Pieczona dynia z masłem szałwiowym - danie idealnie na jesień
Pieczona dynia to doskonałe danie na jesień, które stanowi świetne urozmaicenie codziennego jadłospisu. Warzywa w diecie są niezwykle istotnym elementem, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Zawarte w nich cenne witaminy i minerały skutecznie przyczyniają się do wzmocnienia układu odpornościowego. Zatem jaki jest najlepszy przepis na dynię z piekarnika? Poznaj recepturę, której największym atutem jest wyjątkowo aromatyczne masło szałwiowe.
Przetwory z dyni - przepis na marynowaną dynię Ewy Wachowicz
Przetwory z dyni, mimo iż nie są tak popularne jak, chociażby przetwory z buraków czy ogórków, to smakowo potrafią zaskoczyć nawet najbardziej wybredne podniebienia. Sezon na dynię trwający do września do końca listopada to dobry moment na uzupełnienie spiżarni kilkoma słoikami z tym pomarańczowym warzywem. Przepis Ewy Wachowicz sprawdzi się w przypadku doskonale!
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl