Letnie warzywa – 4 pomysły na domowe przetwory
Lato to sezon na owoce i warzywa. W sklepach i na targowiskach można kupić warzywa „prosto z pola” w cenach znacznie niższych niż w pozostałych porach roku. Może więc warto kupić trochę więcej warzyw i przygotować z nich przetwory. Bardzo miło jest otworzyć zimą słoiczek, którego zawartość pachnie letnim słońcem.
Reklama
Mrożonki
Warzywa doskonale nadają się na mrożonki. Warto pamiętać, że zamrożone warzywa zachowują niemal wszystkie cenne dla organizmu składniki. Jeśli chcesz zamrozić warzywa musisz pamiętać, że większość z nich należy zahartować. Kalafiory, fasola, marchewka i inne jarzyny, dokładnie umyj, obierz i podziel na cząstki. Następnie ugotuj wodę i wrzuć warzywa do wrzątku na około 10 minut. Następnie odcedź i spłucz zimną wodą, aby przerwać proces gotowania. Ostudź warzywa i przełóż do pojemników, w których będziesz je mroziła – mogą to być plastikowe pojemniki albo woreczki foliowe.Kiszonki
Do kiszonek należą ogórki oraz kapusta. Są to jedne z najprostszych do wykonania przetworów. W większości sklepów z warzywami można zamówić szatkowaną kapustę, którą należy posolić oraz doprawić – można dodać np. kminek lub marchewkę. Następnie kapustę umieszcza się w beczkach, a w domowych warunkach należy bardzo mocno upchnąć ją do słoików, zakręcić je i wstawić do piwnicy.Reklama
Marynaty
Kolejnym sposobem na pozostawienie sobie odrobiny lata w słoiku są marynaty. W tym wypadku nie ma jednego uniwersalnego przepisu na wykonanie doskonałych ogórków w occie czy papryki. W zależności od warzywa, które będzie marynowane należy poszukać odpowiedniego przepisu. Najlepiej do tego celu wybrać sprawdzone sposoby mam, babć czy koleżanek, choć można również wypróbować przepisy z książek kucharskich czy internetowych stron o gotowaniu.Reklama
Sałatki
Podobnie jak w przypadku marynat są też dziesiątki przepisów na różnego rodzaju sałatki, które można zamknąć w słoiczkach. Niemal w każdym domu można spotkać dyżurną recepturę na sałatki warzywne, trzeba tylko dokopać się do zapisków mam i babć i samodzielnie spróbować je wykonać.Na specjalne okazje
W naszym życiu są takie dni, kiedy chcemy zabłysnąć. Dzięki zamkniętym w słoikach letnim warzywom może się to udać. Ciekawostką może być np. podana w zimie piękna fasolka szparagowa (którą wyjmuje się chwilę przed przygotowaniem z zamrażarki), albo marynowane maleńkie patisony, wyglądające jak bajkowe latające talerze. Podczas imprez doskonałym dodatkiem są m.in. maleńkie ogóreczki konserwowe, które można podać jako osobną przekąskę lub jako składnik koreczków. AgnieszkaReklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Konfitura ze śliwek - hit sezonu!
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich przetworów, konfitura ze śliwek to idealna propozycja dla Ciebie. Ta pyszna i aromatyczna konfitura jest doskonała na kanapki, naleśniki, a także jako dodatek do serów czy mięs. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować konfiturę ze śliwek, jak ją podawać oraz otrzymasz kilka porad, które pomogą Ci w procesie przygotowania tego przysmaku.
Co zrobić z pomidorów na zimę?
Wraz z nadejściem jesieni, wiele osób zastanawia się, co zrobić z nadmiarem pomidorów. Pomidory są nie tylko pyszne, ale także bogate w składniki odżywcze. Dlatego warto je przerabiać na różne przetwory, które będą smacznym dodatkiem do posiłków w trakcie zimowych miesięcy. W tym artykule przedstawiamy kilka przepisów na przetwory z pomidorów, które zachwycą Twoje podniebienie.
Buraczki na zimę - rewelacja!
Czy wiesz, że buraczki to warzywo o niezwykłych właściwościach zdrowotnych? Nie tylko dodają koloru i smaku naszym potrawom, ale także są źródłem wielu cennych składników odżywczych. W dodatku, buraczki świetnie sprawdzają się jako danie na zimowe dni. Dziś podzielę się z Tobą przepisem na pyszne buraczki zasmażane, który pochodzi prosto z kuchni mojej babci. Gotowy? Zaczynamy!
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl