Letnie warzywa – 4 pomysły na domowe przetwory

Kuchnia Środa, 3 września 2014
Oceń:
4 / 21 głosów
Letnie warzywa – 4 pomysły na domowe przetwory

Lato to sezon na owoce i warzywa. W sklepach i na targowiskach można kupić warzywa „prosto z pola” w cenach znacznie niższych niż w pozostałych porach roku. Może więc warto kupić trochę więcej warzyw i przygotować z nich przetwory. Bardzo miło jest otworzyć zimą słoiczek, którego zawartość pachnie letnim słońcem.

Mrożonki

Warzywa doskonale nadają się na mrożonki. Warto pamiętać, że zamrożone warzywa zachowują niemal wszystkie cenne dla organizmu składniki. Jeśli chcesz zamrozić warzywa musisz pamiętać, że większość z nich należy zahartować. Kalafiory, fasola, marchewka i inne jarzyny, dokładnie umyj, obierz i podziel na cząstki. Następnie ugotuj wodę i wrzuć warzywa do wrzątku na około 10 minut. Następnie odcedź i spłucz zimną wodą, aby przerwać proces gotowania. Ostudź warzywa i przełóż do pojemników, w których będziesz je mroziła – mogą to być plastikowe pojemniki albo woreczki foliowe.

Kiszonki

Do kiszonek należą ogórki oraz kapusta. Są to jedne z najprostszych do wykonania przetworów. W większości sklepów z warzywami można zamówić szatkowaną kapustę, którą należy posolić oraz doprawić – można dodać np. kminek lub marchewkę. Następnie kapustę umieszcza się w beczkach, a w domowych warunkach należy bardzo mocno upchnąć ją do słoików, zakręcić je i wstawić do piwnicy. Przygotowując ogórki należy włożyć do każdego słoika niewielki ząbek czosnku, kawałek kopru i fragment korzenia chrzanu. Możesz również skorzystać z gotowych mieszanek ziół, które są sprzedawane w sklepach. Następnie włóż ogórki do słoika i zalej osoloną wodą. Zamknij dokładnie słoiki.

W przypadku robienia kiszonek należy pamiętać o tym, aby bardzo dokładnie umyć i wyparzyć słoiki i pokrywki. Słoików z kiszonkami nie zagotowuje się, więc nawet niewielka ilość bakterii ukryta pod pokrywką może doprowadzić do zepsucia się zawartości słoika.

Marynaty

Kolejnym sposobem na pozostawienie sobie odrobiny lata w słoiku są marynaty. W tym wypadku nie ma jednego uniwersalnego przepisu na wykonanie doskonałych ogórków w occie czy papryki. W zależności od warzywa, które będzie marynowane należy poszukać odpowiedniego przepisu. Najlepiej do tego celu wybrać sprawdzone sposoby mam, babć czy koleżanek, choć można również wypróbować przepisy z książek kucharskich czy internetowych stron o gotowaniu.

Sałatki

Podobnie jak w przypadku marynat są też dziesiątki przepisów na różnego rodzaju sałatki, które można zamknąć w słoiczkach. Niemal w każdym domu można spotkać dyżurną recepturę na sałatki warzywne, trzeba tylko dokopać się do zapisków mam i babć i samodzielnie spróbować je wykonać.

Na specjalne okazje

W naszym życiu są takie dni, kiedy chcemy zabłysnąć. Dzięki zamkniętym w słoikach letnim warzywom może się to udać. Ciekawostką może być np. podana w zimie piękna fasolka szparagowa (którą wyjmuje się chwilę przed przygotowaniem z zamrażarki), albo marynowane maleńkie patisony, wyglądające jak bajkowe latające talerze. Podczas imprez doskonałym dodatkiem są m.in. maleńkie ogóreczki konserwowe, które można podać jako osobną przekąskę lub jako składnik koreczków.

Agnieszka