Sałatka świąteczna z majonezem przybrana koperkiem. Obok gwiazdki z chleba.

Sałatka z rybą na Wigilię. Obłędny tuńczyk z ryżem

Szukasz pomysłu na wigilijną sałatkę, a przejadły Ci się te tradycyjne? Wigilijne dania nie muszą być nudne — spróbuj czegoś nowego. Przygotuj przepysznego tuńczyka z ryżem. Smakuje fantastycznie, a jest prosty w wykonaniu. Na pewno zachwycisz domowników i gości. Potrzebujesz tylko kilku składników, a samo przygotowanie sałatki nie zajmie dużo czasu. Koniecznie sprawdź jak ją zrobić!
Reklama

Sałatka z rybą na Wigilię — potrzebne składniki

  • puszka tuńczyka w oleju
  • torebka albo pół szklanki surowego ryżu
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • cebula
  • przyprawy: sól, pieprz
  • majonez
Kukurydza w puszce, obok łyżka i młynek do przypraw.
Canva

Sałatka z rybą na Wigilię — jak ją zrobić?

  1. Ugotuj ryż (musi być w miarę sypki, nie może się za bardzo kleić) i poczekaj, aż wystygnie. W międzyczasie przygotujesz pozostałe rzeczy.
  2. Odcedź tuńczyka i wrzuć do miski.
  3. Odcedź kukurydzę, dodaj do tuńczyka.
  4. Odcedź fasolę i dodaj do pozostałych składników.
  5. Pokrój cebulę w drobną kostkę i dodaj do reszty.
  6. Wymieszaj wszystko i wstaw do lodówki.
  7. Kiedy ryż wystygnie, połącz wszystkie składniki. Wymieszaj dokładnie.
  8. Dopraw solą i pieprzem.
  9. Połącz z majonezem.
Uwaga: jeśli zamierzasz część świątecznej sałatki z ryżem zostawić na później, majonez dodaj tylko do tego, co postawisz na stole.
Reklama
Resztę doprawisz, kiedy podasz następnym razem.
Talerze i sztućce udekorowane świątecznie.
Canva

Co podać do sałatki z tuńczyka?

Sałatkę możesz opcjonalnie udekorować korniszonami albo papryką w occie.
Reklama
Dobrze sprawdzi się też koperek ewentualnie natka z pietruszki. Najlepszym dodatkiem do tego dania będzie świeże pieczywo. Jeśli w dniu Wigilii nie masz czasu na zakupy — kup wcześniej bułki lub chleb i je zamroź. Potem wystarczy wyjąć je odpowiednio wcześniej przed kolacją i gotowe. Smacznego!

Nowoczesność kontra tradycja

Nie każdy jest fanem zwyczajowego tłustego karpia, czy słonych śledzi. Warto takim domownikom czy gościom wyjść naprzeciw i przygotować coś innego niż zwykle. Oczywiście nie ma sensu całkowicie zrywać z tradycją podawania ryb w tym dniu. Warto jednak poeksperymentować i poszukać nowych rozwiązań.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama