Canva.com
Pyszny krem z dyni. Przepis na zbliżającą się jesień
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zupa - krem z aromatycznej i soczystej dyni to jeden z naszych ulubionych pomysłów na ciepłą, rozgrzewającą zupę na jesień. Jest po prostu przepyszna i doskonale smakuje z chrupiącym słonecznikiem lub grzankami. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem.
Reklama
Zupa dyniowa kremowa - składniki
Canva.com
Dynia to warzywo używane w wielu pysznych przepisach. Ma słodki i pikantny smak, dzięki czemu idealnie nadaje się na jesień. Jest pełna składników odżywczych i może pomóc w utrzymaniu zdrowej diety. Dynia jest również bogata w przeciwutleniacze, które mogą pomóc chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Dynia zawiera również bardzo dużą ilość beta-karotenu, który jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, który pomaga w utrzymaniu zdrowia oczu i może chronić skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV.
Reklama
Zobacz także
Pyszną zupę - krem z dyni przygotujemy z poniższych składników:
- 800 g dyni
- 1 większa marchew - około 180 g
- 1 średnia cebula - około 200 g
- 1 puszka mleka kokosowego - 400 g
- 500 g ziemniaków - waga przed obraniem
- 4 ząbki czosnku - około 20 g
- 25 g świeżego imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku
- 3 łyżki masła klarowanego - około 45 g
- 3 szklanki wody - 750 ml
- 1 płaska łyżka curry
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu i ostrej papryki
- 1/3 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
Jak zrobić pyszną zupę krem z dynii?
Canva.com
- Na początku podgrzewamy masło klarowane w dużym garnku z grubym dnem.
- Do środka wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i marchewkę.
- Całość mieszamy i podsmażamy na niskiej mocy palnika.
- Po kilku minutach dodajemy do zupy ząbki czosnku i wszystko mieszamy.
- Warto wiedzieć, że masło klarowane możemy zamienić na oliwę z oliwek lub olej kokosowy.
- Do garnka wlewamy wodę i dodajemy pokrojone kawałki dyni oraz ziemniaki.
- Ścieramy na tarce świeży imbir i dodajemy przyprawy.
- Zupę gotujemy przez 25 minut, aż dynia i ziemniaki będą miękkie.
- Krem z dyni podajemy z kleksem ze śmietany i prażonym słonecznikiem lub płatkami migdałów.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jakie składniki i właściwości powinien mieć idealny krem na jesień
Jesień to czas, gdy nasza skóra potrzebuje szczególnej troski i pielęgnacji. Chłodniejsze powietrze, wiatr i częste zmiany temperatur mogą negatywnie wpływać na kondycję cery, powodując jej przesuszenie, podrażnienia czy utratę blasku. Dlatego właśnie wybór odpowiedniego kremu do twarzy na jesień jest tak istotny. Dobry krem jesienny powinien nie tylko intensywnie nawilżać, ale także chronić skórę przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi i wspierać jej naturalne procesy regeneracyjne.
Krem do twarzy na dzień i na noc - czemu tak ważny jest dobór odpowiedniego kremu?
Wybieraj kosmetyki do pielęgnacji swojej skóry świadomie. Liczy się nie tylko rodzaj dopasowany do typu cery, ale również ich kolejność oraz przeznaczenie. Dlaczego tak ważne jest, aby używać zarówno kremu na dzień, jak i na noc, i nie zamieniać ich miejscami? Odpowiadamy!
Jaki krem po 30-tce?
Czy wiesz, że po 30 roku życia skóra zaczyna wymagać specjalnej pielęgnacji? To właśnie w tym wieku zaczynają pojawiać się pierwsze oznaki starzenia i zmiany w strukturze skóry. Dlatego ważne jest, aby wybrać odpowiedni krem, który dostarczy skórze niezbędnych składników odżywczych i pomoże zachować jej młody wygląd. W tym artykule dowiesz się, jaki krem po 30 roku życia będzie najlepszy dla Twojej skóry.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl