Krem z dyni
Canva.com

Pyszny krem z dyni. Przepis na zbliżającą się jesień

Zupa - krem z aromatycznej i soczystej dyni to jeden z naszych ulubionych pomysłów na ciepłą, rozgrzewającą zupę na jesień. Jest po prostu przepyszna i doskonale smakuje z chrupiącym słonecznikiem lub grzankami. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem.
Reklama

Zupa dyniowa kremowa - składniki

Krem z dyni
Canva.com

Dynia to warzywo używane w wielu pysznych przepisach. Ma słodki i pikantny smak, dzięki czemu idealnie nadaje się na jesień. Jest pełna składników odżywczych i może pomóc w utrzymaniu zdrowej diety. Dynia jest również bogata w przeciwutleniacze, które mogą pomóc chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Dynia zawiera również bardzo dużą ilość beta-karotenu, który jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, który pomaga w utrzymaniu zdrowia oczu i może chronić skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV.

Reklama

Pyszną zupę - krem z dyni przygotujemy z poniższych składników:

  • 800 g dyni
  • 1 większa marchew - około 180 g
  • 1 średnia cebula - około 200 g
  • 1 puszka mleka kokosowego - 400 g
  • 500 g ziemniaków - waga przed obraniem
  • 4 ząbki czosnku - około 20 g
  • 25 g świeżego imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku
  • 3 łyżki masła klarowanego - około 45 g
  • 3 szklanki wody - 750 ml
  • 1 płaska łyżka curry
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu i ostrej papryki
  • 1/3 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej

Jak zrobić pyszną zupę krem z dynii?

Krem z dyni
Canva.com
  1. Na początku podgrzewamy masło klarowane w dużym garnku z grubym dnem.
  2. Do środka wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i marchewkę.
  3. Całość mieszamy i podsmażamy na niskiej mocy palnika.
  4. Po kilku minutach dodajemy do zupy ząbki czosnku i wszystko mieszamy.
  5. Warto wiedzieć, że masło klarowane możemy zamienić na oliwę z oliwek lub olej kokosowy.
  6. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy pokrojone kawałki dyni oraz ziemniaki.
  7. Ścieramy na tarce świeży imbir i dodajemy przyprawy.
  8. Zupę gotujemy przez 25 minut, aż dynia i ziemniaki będą miękkie.
  9. Krem z dyni podajemy z kleksem ze śmietany i prażonym słonecznikiem lub płatkami migdałów.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama