Nakryty świąteczny stół z potrawami widziany od góry

Wegetariańskie Święta. Co zjeść zamiast mięsa w Boże Narodzenie?

Polskie święta to trudny czas dla zdeklarowanych wegetarian, ale również dla osób, które zaczynają swoją przygodę z bezmięsną dietą. Bywa, że trudno oprzeć się presji ze strony rodziny i znajomych, a dodatkowo wciąż pokutuje przekonanie, że roślinne potrawy są pozbawione smaku i mało sycące. Jak więc przetrwać Boże Narodzenie na wegetariańskiej diecie? Przedstawiamy pomysły na świąteczne dania w wersji wege.
Reklama

Świąteczny bigos wegetariański

W czasach szlacheckich bigos był gulaszem z mięsa lub ryb doprawionych octem i kwaśnymi owocami. Bigosem nazywano też danie złożone z resztek innych potraw. Później zaczęto dodawać do niego kapustę, która miała częściowo zastąpić kosztowne mięso. Nowoczesny wege bigos to w pełni warzywne danie z ukłonem w stronę tradycji. W końcu jego nazwa oznacza krojenie składników na kawałki – czemu więc nie mogą to być warzywa i wegetariańskie zastępniki mięsa? Aby wege bigos miał wyrazisty smak, dodaj do niego dużo grzybów oraz przypraw: pieprzu, wędzonej papryki, rozmarynu, jałowca i sosu sojowego. Nieocenione będzie też wytrawne czerwone wino. Bigos należy przygotować na około tydzień przed świętami i codziennie odgrzewać, aby wszystkie smaki dobrze się wymieszały.
Reklama
Pamiętaj, by wege wędliny dodać dopiero pod koniec gotowania – w przeciwnym razie delikatne sojowe produkty mogą się rozpaść.
Świąteczny bigos w przezroczystym naczyniu żarooodpornym
Canva

Wigilijne tofu w panierce

Tofu nie cieszy się dobrą sławą. Ten delikatny serek z mleka sojowego sam w sobie jest właściwie pozbawiony smaku i wiele osób popełnia błąd, próbując jeść go bez odpowiedniej obróbki.
Reklama
Bowiem to dopiero przyprawy i sposób przyrządzania sprawiają, że słynne tofu nabiera niepospolitego uroku. Na bożonarodzeniowym stole najlepiej sprawdzi się tofu w chrupiącej panierce – z powodzeniem zastąpi karpia. Jeśli zależy Ci, by przez całą świąteczną kolację tofu było ciepłe (a takie jest najbardziej apetyczne), zadbaj o eleganckie naczynie żaroodporne z pokrywką, które będzie ładnie prezentować się na stole. Możesz też skorzystać z nowoczesnych półmisków z podgrzewaczami.
Kawałki tofu upieczone w panierce leżą na orientalnym półmisku
Pexels

Pasztet z soczewicy

Mamy rybę, danie główne, a co w takim razie zastąpi wędliny? Oprócz niemięsnych kiełbasek i szynek, których dostępność jest obecnie bardzo duża, wypróbuj pikantny pasztet z soczewicy z żurawiną i różowym pieprzem.
Reklama
Doskonale sprawdza się do chleba, możesz jeść go z różnymi chutneyami, a także z kiszonymi ogórkami. Idealny pasztet powinien być zwarty i lekko wilgotny, nierozpadający się podczas krojenia.
Plasterki pasztetu leżą na desce razem z papryczkami i ziarnami pieprzu
Canva

Boczniaki ze śliwkami

Boczniaki posiadają niewiele własnego smaku.
Reklama
Trzeba więc go im nadać przez odpowiednie dodatki i przyprawy. Pokrojone w paski grzyby zanurzone w kwaskowym sosie śliwkowym z delikatnie wyczuwalną nutką cynamonu to naprawdę nieoczekiwana eksplozja smaku. Co ciekawe, struktura boczniaków ze śliwkami przypomina tę charakterystyczną dla śledzi, co sprawia, że lepszego zastępnika tych ryb po prostu nie znajdziesz. Wygląda na to, że wegetariańskie święta nie są takie straszne. Dobrej jakości składniki i aromatyczne potrawy sprawią, że wege dania uwiodą nawet mięsożerców.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama