barszcz wigilijny Magdy Gessler

Czerwony barszcz wigilijny według przepisu Magdy Gessler

Czerwony barszcz z uszkami to coś, czego absolutnie nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole. Danie znane wszędzie i wszystkim. Jego największymi zaletami są przede wszystkim niepowtarzalny smak oraz wyjątkowy aromat, a dodatkowo można go przygotować na kilka różnych i nieskomplikowanych sposobów. Jak zrobić dobry barszcz wigilijny? Przepis Magdy Gessler jest zdecydowanie najlepszą odpowiedzią na to pytanie!
Reklama

Barszcz wigilijny Magdy Gessler – składniki

Przepis znanej osobistości telewizyjnej i restauratorki jest banalnie prosty, lecz dzięki kilku nietypowym składnikom wstępuje na wyższy kulinarny poziom. Barszcz świąteczny Magdy Gessler to doskonałe wprowadzenie do menu wypełnionego przez tradycyjne potrawy wigilijne. Czego potrzebujesz do przygotowania aromatycznego barszczu? Zaledwie dwunastu składników – czy to przypadkowa liczba? Możemy tylko domniemywać. Składniki
  • 3-4 kg buraków
  • 2 selery
  • 4 duże cebule
  • pęczek kopru
  • 4 pietruszki
  • 3 łyżki octu lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • świeżo mielony pieprz
  • 3 kwaśne jabłka
  • 750 ml wody po moczeniu grzybów na farsz do uszek lub pierogów
  • 4 ząbki czosnku
buraki na czerwony barszcz wigilijny Magdy Gessler
canva.com

Czerwony barszcz wigilijny – przygotowanie krok po kroku

  1. 2 kg buraków w skórach oraz cebulę w łupinach należy upiec w piekarniku rozgrzanym do 180°C (czas pieczenia ok. 40 minut)
  2. Pozostałą ilość buraków obierz i pokrój na cienkie plastry, które trzeba włożyć do dużego garnka, a następnie dodaj pokrojone na średnie kawałki korzenie selera, koper, pietruszkę oraz upieczoną cebulę (obierz ją z łupin) 
  3. Kolejnym krokiem jest zalanie zawartości garnka czystą wodą tak, aby minimalnie zakryła warzywa i postawienie go na gazie. Gdy wywar zacznie wrzeć, dodaj ocet lub sok z cytryny oraz przyprawy: pieprz, cukier i ziele angielskie. Całość zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu do momentu aż buraki będą miękkie
  4. Gdy czerwone buraki w garnku zmiękną, dodaj starte na grubych oczkach tarki buraki upieczone w piekarniku
  5. Do garnka wlej także wodę po moczeniu grzybów i podgrzej, ale nie dopuść do zagotowania
  6. Zdejmij garnek z kuchenki, a następnie dodaj rozgniecione ząbki czosnku i skórę z kwaśnych jabłek. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj i odstaw do chłodnego miejsca na 24 godziny
  7. Po tym czasie barszcz Magdy Gessler jest gotowy! Wystarczy odcedzić warzywa od wywaru
Z czym podawać wigilijny barszcz czerwony? To chyba oczywiste! Nic nie pasuje do burgundowego wywaru tak, jak tradycyjne uszka z grzybami.
Reklama
Pamiętaj, aby przed podaniem go nie zagotować – powinien być tylko podgrzany. Smacznego!
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama