Czerwony barszcz wigilijny według przepisu Magdy Gessler
(Aktualizacja: 25 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
Czerwony barszcz z uszkami to coś, czego absolutnie nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole. Danie znane wszędzie i wszystkim. Jego największymi zaletami są przede wszystkim niepowtarzalny smak oraz wyjątkowy aromat, a dodatkowo można go przygotować na kilka różnych i nieskomplikowanych sposobów. Jak zrobić dobry barszcz wigilijny? Przepis Magdy Gessler jest zdecydowanie najlepszą odpowiedzią na to pytanie!
Reklama
Barszcz wigilijny Magdy Gessler – składniki
Przepis znanej osobistości telewizyjnej i restauratorki jest banalnie prosty, lecz dzięki kilku nietypowym składnikom wstępuje na wyższy kulinarny poziom. Barszcz świąteczny Magdy Gessler to doskonałe wprowadzenie do menu wypełnionego przez tradycyjne potrawy wigilijne. Czego potrzebujesz do przygotowania aromatycznego barszczu? Zaledwie dwunastu składników – czy to przypadkowa liczba? Możemy tylko domniemywać. Składniki- 3-4 kg buraków
- 2 selery
- 4 duże cebule
- pęczek kopru
- 4 pietruszki
- 3 łyżki octu lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 5 ziaren ziela angielskiego
- świeżo mielony pieprz
- 3 kwaśne jabłka
- 750 ml wody po moczeniu grzybów na farsz do uszek lub pierogów
- 4 ząbki czosnku
canva.com
Czerwony barszcz wigilijny – przygotowanie krok po kroku
- 2 kg buraków w skórach oraz cebulę w łupinach należy upiec w piekarniku rozgrzanym do 180°C (czas pieczenia ok. 40 minut)
- Pozostałą ilość buraków obierz i pokrój na cienkie plastry, które trzeba włożyć do dużego garnka, a następnie dodaj pokrojone na średnie kawałki korzenie selera, koper, pietruszkę oraz upieczoną cebulę (obierz ją z łupin)
- Kolejnym krokiem jest zalanie zawartości garnka czystą wodą tak, aby minimalnie zakryła warzywa i postawienie go na gazie. Gdy wywar zacznie wrzeć, dodaj ocet lub sok z cytryny oraz przyprawy: pieprz, cukier i ziele angielskie. Całość zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu do momentu aż buraki będą miękkie
- Gdy czerwone buraki w garnku zmiękną, dodaj starte na grubych oczkach tarki buraki upieczone w piekarniku
- Do garnka wlej także wodę po moczeniu grzybów i podgrzej, ale nie dopuść do zagotowania
- Zdejmij garnek z kuchenki, a następnie dodaj rozgniecione ząbki czosnku i skórę z kwaśnych jabłek. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj i odstaw do chłodnego miejsca na 24 godziny
- Po tym czasie barszcz Magdy Gessler jest gotowy! Wystarczy odcedzić warzywa od wywaru
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jaka mąka na pierogi?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka mąka jest najlepsza do przygotowania pysznych pierogów? Wybór odpowiedniej mąki ma ogromne znaczenie dla konsystencji i smaku ciasta. W tym artykule podpowiem Ci, jaką mąkę wybrać, aby Twoje pierogi były lekkie, elastyczne i smaczne. Przygotuj się na odkrycie najlepszego przepisu na ciasto na pierogi!
Jak smażyć karpia?
Jeśli zastanawiasz się, jak smażyć karpia, to trafiłeś we właściwe miejsce! Smażony karp to jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych w Polsce. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na smażonego karpia, poradami dotyczącymi przygotowania oraz pomysłami na podanie tego pysznego dania.
Stół wigilijny: Inspiracje i sekrety dekoracji
Czy wiesz, że dekoracja stołu wigilijnego może dodać magii i uroku tej wyjątkowej kolacji? Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczoną gospodynią, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z organizacją wigilijnego spotkania, mamy dla Ciebie wiele inspiracji i trików, które sprawią, że Twój stół będzie wyglądał zachwycająco. Przygotuj się na niezapomnianą wigilię!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl