Tradycyjne potrawy wigilijne

Kuchnia Niedziela, 24 listopada 2013
Oceń:
4 / 12 głosów
Tradycyjne potrawy wigilijne

Wigilia Bożego Narodzenia to bardzo ważny dzień w tradycji chrześcijańskiej obchodzony 24 grudnia. Przeddzień przyjścia na świat Jezusa Chrystusa chrześcijanie na całym świecie po ujrzeniu na niebie pierwszej gwiazdki zasiadają wspólnie z rodzinami do uroczystej kolacji wigilijnej. W niektórych domach już tego dnia wieczorem następuje obdarowywanie prezentami, przynoszonymi przez Gwiazdora lub Mikołaja, zależnie od regionu. W niektórych miejscach podarki znajdowane są pod świąteczną choinką dopiero w Dzień Bożego Narodzenia – 25 grudnia.

Wigilia łączy się z licznymi tradycjami, których przestrzega się od wielu lat. Jednym z ważniejszych elementów tego dnia jest to co znajdzie się na stole. Potraw powinno być 12. Ilość ta ma odpowiadać ilości apostołów, uczniów Jezusa Chrystusa. W wielu domach powstały odrębne nawyki związane z tym co zostanie ugotowane. Istnieją jednak potrawy uznawane za tradycyjne polskie potrawy wigilijne.

Oto 12 tradycyjnych polskich potraw wigilijnych:

1. Zupa grzybowa – po dziś dzień wiele polskich domów praktykuje przygotowanie właśnie tej zupy na rozpoczęcie kolacji wigilijnej. Jej związek z dniem 24 grudnia łączy się z dawną symboliką grzybów, które odczytywane były jako synonim zdrowia oraz sił witalnych. Z całą pewnością mają one również niezwykłe walory smakowe, a oprócz tego stanowią bogate źródło witamin B1, B2 oraz PP.

2. Barszcz czerwony z uszkami – stanowi drugą z tradycyjnych wigilijnych zup, niepowtarzalnie prezentuje się na stole. Niezrównane są również jego walory odżywcze, gdyż buraki stanowią bogate źródło przeciwutleniaczy, które pomagają organizmowi w usuwaniu szkodliwych wolnych rodników. Ważne jest aby świąteczny barszcz zachwycał idealnym kolorem, aby to osiągnąć w czasie gotowania należy dodać soku z cytryny lub octu.

3. Karp – ryby stanowią podstawę na wigilijnym stole, gdyż tego dnia przez lata obowiązywał post, który został zniesiony przez kościół chrześcijański, jednakże przeważająca większość rodzin nie odeszła od zwyczaju zachowania postu przy wigilijnym stole. Ryby stanowią symbol Jezus Chrystusa oraz odradzania się życia. Na większości stołów centralne miejsce zajmuje karp. Sposoby przygotowania tej ryby są bardzo różne. Może on być panierowany i smażony bądź ugotowany i zalany galaretą.

4. Kapusta z grochem – potrawa staropolska. Charakteryzuje się właściwościami zdrowotnymi. Przygotowywana z kiszonej kapusty, która stanowi źródło witamin i soli mineralnych oraz wykazuje właściwości antyrakowe. Z kolei groch stanowi warzywo strączkowe, które wyróżnia wysoka zawartość błonnika pokarmowego, witamin oraz w pełni wartościowego białka.

5. Śledź – jest to druga niezwykle popularna ryba, często spotykana na wigilijnych stołach. Symbolizuje post i wyczekiwanie, więc ściśle wiąże się z charakterem święta. Najczęściej podawany jest w sposób tradycyjny w śmietanie lub oleju. Śledzie są bogate w witaminy i kwasy omega -3, jednocześnie będą niezwykle kalorycznymi rybami. Jeśli jednak chcemy aby zawierały odrobinę mniej tłuszczu możemy zamienić śmietanę na jogurt a olej na ocet.

6. Pierogi z kapustą i grzybami – jest to potrawa o bogatej symbolice, bez której niezwykle ciężko wyobrazić sobie polską wigilię. Wedle ludowej tradycji grzyby posiadają magiczną moc. Są jednak bardzo ciężkostrawne więc trzeba uważać aby się nimi nie przejadać. Najzdrowsze będą pierogi gotowane w wodzie lub przygotowane w piekarniku, jednak wiele osób ze względu na walory smakowe preferuje ich podsmażanie na tłuszczu.

7. Kluski z makiem – tradycyjnie pojawiały się na wigilijnych stołach w takich regionach jak Wielkopolska, Mazowsze, Podkarpacie i Podlasie. Ludowe zabobony na Mazowszu pozwalały na wróżenie na podstawie długości klusek obfitości plonów. Mak z dodatkiem miodu i bakalii łączy w sobie wspaniały słodki smak i aromatyczny zapach. Ten rodzaj klusek może stanowić zdrową, słodką przekąskę. Dzięki dodaniu bakalii dostarczamy organizmowi witamin z grupy B, C, E.

8. Kompot z suszu – jest to kolejna potrawa o dużej symbolice, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Zawarte w nim gruszki zapewniają długowieczność, jabłka – gwarantują miłość, pokój oraz zdrowie, natomiast suszone śliwki wypędzają złe moce. Kompot z suszu stanowi bardzo bogate źródło błonnika pokarmowego. Pozytywnie wpływa na procesy trawienne poprzez przyspieszanie perystaltyki jelit, pomaga również szybciej odczuć uczucie sytości. Ważne aby nie został zbyt mocno posłodzony, gdyż wtedy znacząco rośnie jego kaloryczność.

9. Kutia – jest potrawą, która swoje początki ma na kresach. Jest jednak bardzo ważnym elementem wigilijne kulinarnej dwunastki. Jest to potrawa bardzo słodka, lecz przy tym niezwykle zdrowa, tak więc raz do roku możemy pozwolić sobie na zajadanie się tym przysmakiem. Jej przygotowanie oparte jest na pszenicy (opcjonalnie pęczaku), miodzie, maku, dużej ilości bakalii i mleku. W maku znajdują się witaminy A, C, D, E, błonnik pokarmowy, magnez, wapń, żelazo, potas. Wspomaga również procesy trawienia i przeciwdziała powstawaniu miażdżycy.

10. Makowiec – mak symbolizuje dostatek oraz bogactwo. Wierzenia ludowe stanowiły, że potrawy z dodatkiem maku są najważniejszym elementem wigilijnego stołu, natomiast ich brak mógł powodować ściągnięcie nieszczęścia na domostwo. Mak chroni błony śluzowe, zawiera witaminy, cenne tłuszcze oraz białka.

11. Piernik – ma ciemnobrązowy kolor, pachnie miodem, bakaliami oraz korzennymi przyprawami. Dawniej symbolizował dobrobyt oraz wysoki status społeczny.

12. Chleb – symbol nowego życia i dobrobytu, nie powinno go więc zabraknąć pośród wigilijnych przysmaków. Postawienie go na stole przy kolacji wigilijnej ma na celu zapewnienie domownikom pomyślności w nadchodzącym nowym roku.

Marta