Makowiec z polewą czekoladową na szklanym talerzyku ze srebrnym widelczykiem

Makowiec japoński – jak zrobić pyszny makowiec bez spodu?

Makowiec japoński – to brzmi tajemniczo! Pod tą nieco enigmatyczną (i egzotyczną) nazwą skrywa się puszyste ciasto z maku przygotowane bez spodu. Jest delikatne, przyjemnie kremowe i zdecydowanie lżejsze od klasycznej wersji. Stanowi idealną propozycję dla tych, którzy przepadają za makowcem, ale nieszczególnie lubią ciasto tradycyjnej rolady.
Reklama

Makowiec japoński z jabłkami – co to za ciasto?

Początki tego ciasta giną w mroku dziejów – w Japonii z pewnością nikt o nim nie słyszał. Jego nazwa prawdopodobnie jest więc zwyczajowa i nie ma nic wspólnego z krajem pochodzenia. Nie ma to jednak wpływu na samo ciasto, które jest pyszne i może stanowić świetną alternatywę dla klasycznej rolady makowej. Warto zadać sobie trochę trudu i przyrządzić makowiec japoński na święta – w końcu tradycyjne potrawy wigilijne to także desery. Makowiec japoński od klasycznej wersji odróżnia brak ciasta, w które zwykle zawija się makową masę, a także starte jabłka wmieszane do zmielonego maku.
Ziarenka maku w drewnianej misce i na łyżce
Canva

Makowiec japoński – przepis na bożonarodzeniowe ciasto

Do wykonania makowca najlepiej użyj suchego, zmielonego maku niebieskiego – zaoszczędzisz sobie wówczas pracy związanej z własnoręczną obróbką twardych ziaren.
Reklama
Możesz również użyć gotowej masy makowej z puszki, ale ciasto może wówczas wyjść mniej zwarte. Wszystkie składniki z przepisu powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki na masę makową

  • 500 g niebieskiego maku
  • 600 g jabłek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów blanszowanych
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g rodzynków
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • sok wyciśnięty z połówki pomarańczy
  • mały kieliszek rumu, nalewki lub whiskey

Przygotowanie masy makowej

1.
Reklama
Zagotuj wodę w dużym garnku i wsyp do niej dwukrotnie zmielony mak. Gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. 2. Bakalie drobno posiekaj. 3. Do odcedzonego maku dodaj bakalie, miód, sok pomarańczowy, alkohol i ekstrakt migdałowy. Starannie wymieszaj.
Ziarenka maku ucierane w misce za pomocą tłuczka
Canva

Składniki na ciasto

  • 600 g jabłek
  • 400 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 7-9 jajek
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny

Przygotowanie makowca japońskiego

1.
Reklama
Jabłka obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o średnich oczkach i skrop sokiem z cytryny 2. Miękkie masło pokrój na kawałki. Rozbij jajka, oddziel żółtka od białek. 3. Masło ubij z cukrem pudrem na puszystą jasną masę. Wciąż ubijając, stopniowo dodawaj po 1 żółtku, po 1 łyżce kaszy manny oraz proszek do pieczenia. 4. Dodaj masę makową i jabłka. Bardzo dokładnie wymieszaj. 5. Białka ubij na sztywną pianę i przy użyciu drewnianej szpatułki w kilku partiach wmieszaj do ciasta. 6. Formę o wymiarach 25 cm × 40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na nią gotowe ciasto, wygładź powierzchnię szpatułką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 45-55 minut.
Masa na makowiec w metalowym garnku z łyżką
Shutterstock

Składniki na polewę

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 60 ml śmietanki 18%
  • 1 łyżka masła
  • migdały w płatkach
  • skórka pomarańczowa
  • orzechy włoskie

Przygotowanie polewy

1.
Reklama
Orzechy włoskie posiekaj na małe kawałki, wymieszaj z pokrojoną skórką pomarańczową i migdałami. 2. W małym rondelku zagotuj śmietankę, wrzuć połamaną na kawałki czekoladę i dodaj masło. Wymieszaj do rozpuszczenia i wylej na ciasto. Posyp mieszanką bakaliową. 3. Ciasto schłodź w lodówce. Mak warto włożyć do wrzątku dzień wcześniej, tak by moczył się przez całą noc. Ciasto możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama