Makowiec japoński – jak zrobić pyszny makowiec bez spodu?
Makowiec japoński – to brzmi tajemniczo! Pod tą nieco enigmatyczną (i egzotyczną) nazwą skrywa się puszyste ciasto z maku przygotowane bez spodu. Jest delikatne, przyjemnie kremowe i zdecydowanie lżejsze od klasycznej wersji. Stanowi idealną propozycję dla tych, którzy przepadają za makowcem, ale nieszczególnie lubią ciasto tradycyjnej rolady.
Reklama
Makowiec japoński z jabłkami – co to za ciasto?
Początki tego ciasta giną w mroku dziejów – w Japonii z pewnością nikt o nim nie słyszał. Jego nazwa prawdopodobnie jest więc zwyczajowa i nie ma nic wspólnego z krajem pochodzenia. Nie ma to jednak wpływu na samo ciasto, które jest pyszne i może stanowić świetną alternatywę dla klasycznej rolady makowej. Warto zadać sobie trochę trudu i przyrządzić makowiec japoński na święta – w końcu tradycyjne potrawy wigilijne to także desery. Makowiec japoński od klasycznej wersji odróżnia brak ciasta, w które zwykle zawija się makową masę, a także starte jabłka wmieszane do zmielonego maku.Canva
Makowiec japoński – przepis na bożonarodzeniowe ciasto
Do wykonania makowca najlepiej użyj suchego, zmielonego maku niebieskiego – zaoszczędzisz sobie wówczas pracy związanej z własnoręczną obróbką twardych ziaren.Reklama
Składniki na masę makową
- 500 g niebieskiego maku
- 600 g jabłek
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g migdałów blanszowanych
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g rodzynków
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- sok wyciśnięty z połówki pomarańczy
- mały kieliszek rumu, nalewki lub whiskey
Przygotowanie masy makowej
1.Reklama
Canva
Składniki na ciasto
- 600 g jabłek
- 400 g cukru pudru
- 200 g masła
- 7-9 jajek
- 5 łyżek kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
Przygotowanie makowca japońskiego
1.Reklama
Shutterstock
Składniki na polewę
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 60 ml śmietanki 18%
- 1 łyżka masła
- migdały w płatkach
- skórka pomarańczowa
- orzechy włoskie
Przygotowanie polewy
1.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jaka mąka na pierogi?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka mąka jest najlepsza do przygotowania pysznych pierogów? Wybór odpowiedniej mąki ma ogromne znaczenie dla konsystencji i smaku ciasta. W tym artykule podpowiem Ci, jaką mąkę wybrać, aby Twoje pierogi były lekkie, elastyczne i smaczne. Przygotuj się na odkrycie najlepszego przepisu na ciasto na pierogi!
Jak smażyć karpia?
Jeśli zastanawiasz się, jak smażyć karpia, to trafiłeś we właściwe miejsce! Smażony karp to jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych w Polsce. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na smażonego karpia, poradami dotyczącymi przygotowania oraz pomysłami na podanie tego pysznego dania.
Stół wigilijny: Inspiracje i sekrety dekoracji
Czy wiesz, że dekoracja stołu wigilijnego może dodać magii i uroku tej wyjątkowej kolacji? Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczoną gospodynią, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z organizacją wigilijnego spotkania, mamy dla Ciebie wiele inspiracji i trików, które sprawią, że Twój stół będzie wyglądał zachwycająco. Przygotuj się na niezapomnianą wigilię!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl