Karp moczony w mleku i cebuli. Przepis babci
Karp to ryba kojarząca się jednoznacznie ze Wigilią Bożego Narodzenia. Zgodnie z tradycją to danie powinno być jedną z dwunastu potraw. Przygotowanie karpia moczonego w mleku i cebuli jest banalnie proste, tak przyrządzały tę rybę nasze babcie. Specjalny przepis, który stosowały, nie wymaga wiele pracy, a pozwala na pozbycie się mulistego posmaku z ryby. Koniecznie go wypróbuj!
Reklama
Dawniej a dziś, karp wigilijny — historia
Karp pojawił się w Polsce dopiero w XII wieku, ale nie gościł wtedy zbyt często na wigilijnym stole, był za to popularny w żydowskiej kuchni. Dopiero w PRL-u, kiedy brakowało innych ryb, został włączony do menu na Wigilię. Od tamtej pory każda gospodyni bądź gospodarz mieli swoje sposoby na jego przyrządzenie. Jest jednak jedna rzecz wspólna dla tych wszystkich rodzinnych przepisów. Karpia przed podaniem i przyrządzeniem trzeba porządnie wymoczyć.Moczenie karpia — jak zrobić to dobrze?
Dobrze przyrządzony karp jest przepyszny.Reklama
Składniki potrzebne do przyrządzenia karpia moczonego w mleku i cebuli
Tak naprawdę niezbędne jest tylko kilka produktów i można zaczynać działać!- 2 filety z karpia
- 2 cebule
- 0,5 litra mleka
- sól
- biały pieprz
- mąka
- 1 jajko
- bułka tarta
- masło klarowane
Przepis na karpia moczonego w mleku i cebuli
Sam przepis jest niezwykle prosty, nie ma przy nim dużo do zrobienia.Reklama
- Karpia umyj.
- Cebulę pokrój na plastry.
- Obłóż kawałki ryby plastrami cebuli ze wszystkich stron.
- Mlekiem zalej cebulę z karpiem.
- Zamknij szczelnie pojemnik z rybą, cebulą i mlekiem. Trzymaj go w lodówce całą noc.
- Wyjmij rybę z pojemnika, osusz. Cebula jest już do wyrzucenia, mleko do wylania.
- Rozbij i roztrzep jajko
- Karpia natrzyj solą i białym pieprzem.
- Oprósz mąką.
- Zanurz w jajku.
- Obtocz w bułce tartej.
- Karpia smaż na maśle klarowanym w dużej ilości tłuszczu.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Pyszny krem z dyni. Przepis na zbliżającą się jesień
Zupa - krem z aromatycznej i soczystej dyni to jeden z naszych ulubionych pomysłów na ciepłą, rozgrzewającą zupę na jesień. Jest po prostu przepyszna i doskonale smakuje z chrupiącym słonecznikiem lub grzankami. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem.
Pyszny gulasz wołowy z Thermomixa - prosty przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych
Delikatne, kruche mięso i aromatyczny sos - tak możemy podawać chrupiące placki ziemniaczane w wersji po węgiersku. Dziś dzielimy się z wami przepisem na pyszny gulasz z Thermomixa. Jest łatwy w przygotowaniu!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl