Kawałki wigilijnego karpia.

Karp moczony w mleku i cebuli. Przepis babci

Karp to ryba kojarząca się jednoznacznie ze Wigilią Bożego Narodzenia. Zgodnie z tradycją to danie powinno być jedną z dwunastu potraw. Przygotowanie karpia moczonego w mleku i cebuli jest banalnie proste, tak przyrządzały tę rybę nasze babcie. Specjalny przepis, który stosowały, nie wymaga wiele pracy, a pozwala na pozbycie się mulistego posmaku z ryby. Koniecznie go wypróbuj!
Reklama

Dawniej a dziś, karp wigilijny — historia

Karp pojawił się w Polsce dopiero w XII wieku, ale nie gościł wtedy zbyt często na wigilijnym stole, był za to popularny w żydowskiej kuchni. Dopiero w PRL-u, kiedy brakowało innych ryb, został włączony do menu na Wigilię. Od tamtej pory każda gospodyni bądź gospodarz mieli swoje sposoby na jego przyrządzenie. Jest jednak jedna rzecz wspólna dla tych wszystkich rodzinnych przepisów. Karpia przed podaniem i przyrządzeniem trzeba porządnie wymoczyć.
Kawałki karpia naszykowane na Wigilię.

Moczenie karpia — jak zrobić to dobrze?

Dobrze przyrządzony karp jest przepyszny.
Reklama
Źle podany karp wigilijny smakuje... mułem. Ta ryba ma niestety specyficzny, mulisty posmak. Na szczęście łatwo można się go pozbyć. Wystarczy tylko odpowiednio wymoczyć karpia. Możesz użyć do tego celu mleka albo soku z cytryny. Inną opcją jest obłożenie kawałków ryby plasterkami cebuli. Cała procedura trwa długo, zajmuje około 12 godzin, ale nie jest pracochłonna.

Składniki potrzebne do przyrządzenia karpia moczonego w mleku i cebuli

Tak naprawdę niezbędne jest tylko kilka produktów i można zaczynać działać!
  • 2 filety z karpia
  • 2 cebule
  • 0,5 litra mleka
  • sól
  • biały pieprz
  • mąka
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • masło klarowane

Przepis na karpia moczonego w mleku i cebuli

Sam przepis jest niezwykle prosty, nie ma przy nim dużo do zrobienia.
Reklama
Trzeba jedynie wykazać się wyczuciem podczas smażenia — nie można dopuścić do przypalenia panierki ani do podania na stół surowej ryby.
  1. Karpia umyj.
  2. Cebulę pokrój na plastry.
  3. Obłóż kawałki ryby plastrami cebuli ze wszystkich stron.
  4. Mlekiem zalej cebulę z karpiem.
  5. Zamknij szczelnie pojemnik z rybą, cebulą i mlekiem. Trzymaj go w lodówce całą noc.
  6. Wyjmij rybę z pojemnika, osusz. Cebula jest już do wyrzucenia, mleko do wylania.
  7. Rozbij i roztrzep jajko
  8. Karpia natrzyj solą i białym pieprzem.
  9. Oprósz mąką.
  10. Zanurz w jajku.
  11. Obtocz w bułce tartej.
  12. Karpia smaż na maśle klarowanym w dużej ilości tłuszczu.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama