Świąteczny poncz stoi na stole w metalowym garnku z plasterkami pomarańczy i przyprawami

Świąteczny poncz. Jak przyrządzić oryginalny napój na Boże Narodzenie?

Chciałabyś urozmaicić tradycyjne bożonarodzeniowe menu? Jako intrygujący punkt świątecznego spotkania z rodziną zaplanuj podanie ponczu – pysznego napoju o orientalnym pochodzeniu. Choć w Polsce jest stosunkowo mało znany, w krajach anglosaskich przygotowuje się go chętnie i na wiele sposobów: na gorąco, na zimno, z alkoholem lub bez.
Reklama

Świąteczny poncz – co to za napój?

Picie ponczu w Boże Narodzenie nie jest obecnie w Polsce zbyt popularne. Ojczyzną tego napoju są Indie, gdzie był on określany jako paantsch – od słowa pāñć, które w języku hindi oznacza pięć. To właśnie z tylu składników przyrządzano poncz: był to alkohol, cukier, sok z limonki lub cytryny, woda i przyprawy. Z Indii do Europy napój w XVII wieku przywieźli Brytyjczycy, a zwyczaj jego picia szybko rozprzestrzenił się w zachodnich krajach.
Świąteczny poncz w czerwonej misie z plasterkami cytryny i żurawiną
Canva

Bożonarodzeniowy poncz – jak zrobić?

Oryginalnie poncz przyrządzano na bazie araku, czyli alkoholu powstającego ze sfermentowanego ryżu.
Reklama
W Anglii poncz początkowo tworzono z wina lub brandy, później zaczęto zaś używać jamajskiego rumu. Współczesne wersje to wariacje na temat dawnego ponczu – zawierają więcej składników i różne rodzaje alkoholu.

Składniki

  • 1 litr czerwonego wytrawnego wina
  • 750 ml soku żurawinowego
  • 200 ml rumu
  • 80 g gram płynnego miodu
  • 250 g cukru
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 2 laski cynamonu
  • 6 goździków
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 1 laska wanilii
Bożonarodzeniowy poncz w szklance ozdobiony anyżem, cynamonem, żurawiną i rozmarynem
Canva

Przygotowanie

1.
Reklama
Pomarańczę i cytrynę pokrój na plasterki, a potem na ćwiartki. Ułóż je na dnie naczynia, w którym masz zamiar podać poncz i zalej je rumem. Odstaw na 24 godziny. 2. Następnego dnia wymieszaj w garnku wino z sokiem żurawinowym i przyprawami. Podgrzewaj powoli przez około 30 minut. 3. Do mieszanki wina, soku i przypraw dodaj miód i zanurzone w rumie owoce. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 24 godziny, by smaki się „przegryzły”. Przed podaniem napój możesz ponownie podgrzać. Poncz podawaj w dużej ozdobnej misie, najlepiej wykonanej ze szkła.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama