Jak uprościć pracę w kuchni ? Triki i porady
Udostępnij Google News
Kuchnia

Jak uprościć pracę w kuchni ? Triki i porady

Dla wielu osób gotowanie jest wielką pasją, inne traktują to jako przykry obowiązek. Bardzo często zdarza się również, że czerpiemy z niego przyjemność przygotowując posiłki jedynie dla siebie i partnera, a w momencie gdy pojawia się potomstwo i trzeba nauczyć się nowych rzeczy, gotować regularnie i dużo pojawiają się trudności.

Jeśli nie czerpiemy z tego zajęcia przyjemności to nasze potrawy stają się również mniej smaczne. Warto zadbać o wszystko aby było nam łatwo poruszać się w kuchni, aby wszystkie sprzęty i organizacja pomieszczenia pomagały nam w pracy. Jeśli będziemy lubić gotowanie to i nasza rodzina będzie zadowolona.

Jak więc ułatwić sobie pracę w kuchni?

Zmywarka

Zmywanie po dużej rodzinie bywa kłopotliwe i męczące. Czujemy się sfrustrowane gdy przygotujemy pyszny posiłek dla bliskich a potem musimy dużo czasu spędzić na myciu naczyń. Jeśli mamy taką możliwość warto zakupić zmywarkę, która zwolni nas z tej nielubianej czynności i zniknie złe skojarzenie, że jak coś ugotujemy to będzie bałagan i dużo pracy.

Kreatywność

Zwracaj uwagę na to co zostaje w lodówce. Wymyślaj nowe pyszne dania. Nie wyrzucaj i nie marnuj jedzenia, da ci to poczucie satysfakcji i zachęci do eksperymentowania w kuchni.

Funkcjonalność

Zarówno sprzęty kuchenne – drewniane łyżki, noże itp. , także te duże - robot kuchenny, sokowirówka, oraz przyprawy powinny mieć swoje stałe miejsce. Porządek w szufladach i wygodne zagospodarowanie blatów pozwalają przyspieszyć prace jak również uniknąć wielkiego bałaganu. Dodatki do potraw powinny być umieszczone w wygodnych pojemnikach z dozownikami, a wszystko najlepiej opisać. Będzie nam wygodniej, czyściej i sprawniej.

Zapisywanie

Załóż notes, w którym umieścisz swoje spostrzeżenia, przepisy, pomysły. Jeśli samodzielnie stworzysz coś dobrego zapisz jak to zrobiłaś aby potrafić to powtórzyć. Taki zeszyt może być bardzo pomocny w prowadzeniu kuchni.

Świeży chleb

Jeśli chcesz aby twoje pieczywo na długo zachowywało świeżość zastosuj stary znany sposób. Do pojemnika z chlebem włóż obrane jabłko.

Przesolone potrawy

Zachowaj spokój wystarczy włożyć do gotowania na jakiś czas surowego obranego ziemniaka aby pochłonął sól.

Zatkana solniczka

Do jej wnętrza wkładamy kilka ziaren suchego ryżu, absorbuje on wilgoć i solniczka się nie zapycha.

Przypalone garnki

Są trzy środki, które ułatwią czyszczenie – soda oczyszczona, sól kuchenna lub proszek do prania. Należy jeden z nich wsypać do garnka, dolać wody i gotować przez 30 minut. Usuniesz wszystkie zabrudzenia.

Zwiędłe warzywa

Jeśli zioła lub warzywa korzenne lekko podwiędły wrzuć je do wody i zobacz jak odzyskują wygląd. Nie trzeba ich od razu wyrzucać.

Łatwiejsze smażenie

Aby olej nie pryskał z patelni dodaj do niego odrobinę soli. Na rozgrzanym oleju nie układaj dużej ilości produktów od razu gdyż spadnie gwałtownie jego temperatura i panierka się nie zetnie.

Kwaśne zupy- jak zrobić to dobrze?

Warzywa nie ugotują się w kwaśnej wodzie. Przygotuj najpierw wywar a kwaśne ogórki czy kapustę dodaj na koniec.

Piękny kolor barszczu

Aby nasz barszcz czerwony miał piękny i intensywny kolor od razu po dodaniu do wywaru buraków wlewamy łyżkę octu lub soku z cytryny. Nie mają dużego wpływu na smak ale barwa będzie idealna.

Sprzęty

Wiele sprzętów jak rozmaite miksery, blendery, roboty, wyciskarki do soku czy sokowirówki bardzo ułatwiają nam życie. Często decydujemy się na zakup najtańszych żeby już mieć sprzęt. Jednak bywa że służy krótko i musimy kupować kolejny. Dlatego warto czasem dłużej odkładać pieniądze kupić coś wyższej jakości dzięki czemu będziemy bardziej zadowoleni.

Marta

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie