Goście przy stole

Przychodzą goście - co na stół - 10 pomysłów

Wielu z nas stara się odchodzić od założeń typowej polskiej kuchni. Stawiamy na dania lżejsze i bardziej wyszukane smaki. Jednak w obliczu odwiedzin gości zastanawiamy się co przygotować i postawić na stole, aby byli zachwyceni i chętnie zjadali nasze potrawy. Wiadomo każda pani domu chce zabłysnąć i organizując imprezę pokazać się z możliwie najlepszej strony. Mamy dla was kilka propozycji dań, które można postawić na stole a gościom z pewnością zasmakują.
Reklama

1. Kruche wytrawne babeczki

Babeczki można kupić gotowe i przygotować do nich jedynie farsz. Potrzebny będzie ser feta, suszone pomidory oraz czarne oliwki. Ser należy utrzeć na gładko, oliwki i pomidory pokroić drobno. Połączyć składniki, doprawić pieprzem. Gotowym farszem nadziewamy babeczki. Ozdobić można liściem świeżej bazylii.

2. Tatar z łososia

Surowy kawałek łososia drobno kroimy, zaprawiamy sosem sojowym i sokiem z limonki. Gotujemy ryż do sushi. Układamy z niego okręgi na talerzu, na wierzch kładziemy łososia. Podajemy z sosem sojowym.

3. Sałatka z makaronem ryżowym i mango

2 marchewki, mango, ½ opakowania makaronu ryżowego, kilka orzechów ziemnych, garść słonecznika, garść sezamu, limonka. Słonecznik, sezam oraz orzeszki trzeba uprażyć na patelni, marchewkę i mango zetrzeć na grubych oczkach, makaron zalać wrzątkiem i poczekać aż stanie się miękki.
Reklama
Wszystko wymieszać i dodać sok z połowy limonki.

4. Jajka faszerowane

Można je przygotować na kilka sposobów, np. z pieczarkami i szczypiorkiem lub z łososiem i awokado. Te drugie są dodatkowo dietetyczne. Wędzonego łososia przecieramy na pastę z awokado, żółtkami jaj, oliwą z oliwek. Jajka przekrajamy na połowę, wzdłuż aby wydobyć żółtka. Przygotowane jajka faszerujemy pastą i układamy na talerzu, można przyozdobić świeżymi ziołami.

5. Muchomorki

Na wykałaczki nadziewamy pomidorki koktajlowe i małe kuleczki mozzarelli. Można obciąć kawałek pomidorka aby miał kształt kapelusza. Na pomidorku robimy kropki majonezem, a do mozzarelli u dołu przyklejamy na majonez drobno pokrojony cienki szczypiorek w formie trawy.
Reklama
Układamy muchomorki na półmisku. Wykałaczki będą znikać zabierane nawet przez najmłodszych.

6. Francuskie przekąski

Kupujemy gotowe ciasto francuskie, dzielimy na kwadraty. W piekarniku przygotowujemy bekon z cienkich plastrów boczku. Na środku kwadracików układamy ser i bekon, zawijamy lub robimy koperty i zapiekamy przez 15-20 minut.

7. Owocowe szaszłyki

Wybieramy małe owoce –winogrona, maliny, borówki, większe kroimy w kostki i nadziewany na długie wykałaczki, tworząc kolorowe szaszłyki. Będą się z pewnością cieszyć dużą popularnością.

8. Faszerowane pomidorki koktajlowe

Odkrawamy górę pomidorków, delikatnie wydrążamy. Przygotowujemy farsz z sera feta i oliwek. Wkładamy do pomidorków i nakrywamy kapeluszami.
Reklama
Układamy na półmisku i ozdabiamy świeżymi ziołami.

9. Kurczaczki

Pierś z kurczaka kroimy w niezbyt długie paseczki. Smażymy w panierce. Przygotowujemy dip – musztarda sarepska, miód (1:1), do tego niewielka ilość soku z cytryny i pieprz. Sos wlewamy do miseczki stawiamy na środku dużego talerza a mięso układamy dookoła w formie słońca.

10. Tościki

Bagietkę kromy w kromki. Masło mieszamy ze zmielonym czosnkiem, dodajemy sól i pieprz. Smarujemy nim kromki i zapiekamy. Przygotowujemy salsę – pomidory w drobną kostkę, posiekana pietruszka, drobno pokrojona czerwona cebula, sól, pieprz i chilli w proszku oraz świeża kolendra posiekana. Salsę układamy na zapieczonych tostach. Podajemy na półmisku. Marta
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama