12 właściwości olejku kamforowego

Dom i ogród Czwartek, 1 października 2015
Oceń:
5 / 22 głosów
12 właściwości olejku kamforowego

Olejek kamforowy jest niezwykle tanim naturalnym lekarstwem dostępnym w każdej aptece. Za buteleczkę tego specyfiku zapłacimy ok. 2 zł. Olejek kamforowy nosi również nazwę Oleum Camphoratum – możemy ją znaleźć na opakowaniach. Posiada wiele właściwości leczniczych i możemy go wykorzystać na wiele odmiennych sposobów.

Olejek kamforowy powstaje z destylacji z parą wodną drewna i korzeni drzewa kamforowego, które pochodzi z Dalekiego Wschodu. Ma bardzo charakterystyczny, rozpoznawalny zapach: rześki i przyjemny, bardzo podobny do zapachu eukaliptusa. Poniżej lista wszystkich zastosowań olejku kamforowego, nie tylko medycznych!

Olejek kamforowy: 12 własności

1. Olejku kamforowego można używać, jako naturalnego odświeżacza do powietrza. Dodany do nawilżacza powietrza świetnie rozpłynie się w powietrzu zmieniając zapach w całym domu czy biurze. Można z olejku kamforowego wykonywać również zapachowe torebeczki, które wkłada się do szuflad i szaf, a które świetnie orzeźwiają powietrze.

2. Olejek kamforowy umieszczony w worku na odkurzacz przyniesie miły zapach podczas odkurzania. Wystarczy namoczyć olejkiem watę i tak pozostawić ją w worku w środku odkurzacza. Podczas zasysania powietrza w powietrzu nie będzie już więcej wydzielał się przykry zapach kurzu i brudu.

3. Kolejek kamforowy ma również działanie dezynfekujące powietrze. Można go używać, jako wkładu w kominkach aromaterapeutycznych. Jego piękny zapach i właściwości odświeżające rozluźnią i uspokoją psychikę oraz ciało.

4. Olejku kamforowego można używać go kąpieli tworząc niepowtarzalne aromatyczne doznania. Wystarczy dodać 15 kropli olejku do kąpieli kierując go pod strumień ciepłej wody. Po chwili w pomieszczeniu powinno się poczuć łagodny, orzeźwiający aromat.

5. Olejek kamforowy jest świetnym półproduktem, który można wykorzystać do tworzenia swoich własnych, domowych, w pełni naturalnych kosmetyków. Ponadto kilka kropel olejku kamforowego dodanego do kremu używanego, na co dzień wzbogaci jego właściwości kojące i nawilżające skórę. Można również olejku kamforowego użyć do balsamu czy szamponu.

6. Olejek kamforowy jest świetnym specyfikiem, który może służyć, jako krem do masażu. Wystarczy parę kropel rozprowadzić po ciele i zacząć energicznie je masować. Kamfora ma działanie podobne do mentolu: przynosi nagłe orzeźwienie skóry, wnikając niezwykle szybko w jej najgłębsze warstwy i wywołując lekkie uczucie chłodu.

7. Podczas grypy, kaszlu, infekcji wirusowej i bakteryjnej można używać olejku kamforowego, jako swoistego lekarstwa. Wystarczy wmasowywać go w skórę, przez co przeniknie on do organizmu. Działa bakteriobójczo i ma działanie antywirusowe.

8. Olejek kamforowy to również świetny zamiennik dla popularnych żeli antybakteryjnych do rąk. Przede wszystkim jest tańszy, a równie poręczny. Ma silne działanie antyseptyczne i bakteriobójcze. Świetnie przyda się przy dłuższej podróży lub wyjeździe. Szybko można za jego pomocą umyć „na sucho” ręce.

9. Olejkiem kamforowym można posmarować miejsca wokół skaleczenia: po wbiciu drzazgi, stłuczeniu, wyjęciu kleszcza itd.. Można w ten sposób traktować również skórę dziecka. Pamiętajmy tylko o tym, by olejku nie nakładać bezpośrednio na ranę.

10. Olejek kamforowy może być używamy również przez sportowców, osoby aktywne, ćwiczące czy odchudzające się. Po wysiłku fizycznym i kąpieli na czystą skórę wystarczy nanieść parę kropel i rozmasować. Ma on działanie pobudzające krążenie i wzmacniające nerwy. Dodaje sił i chęci do dalszego działania.

11. Bolące plecy czy kończyny również, jeśli ból jest o podłożu reumatycznym, można smarować olejkiem kamforowym w celu załagodzenia dolegliwości. Ma on działanie również przeciwbólowe i przeciwreumatyczne.

12. W przypadku ciężkiego kaszlu, szczególnie mokrego, olejkiem można smarować klatkę piersiową. Działa wykrztuśnie i pozwoli pozbyć się wydzieliny dużo szybciej.