Jedzenie prosto z zamrażarki – czyli dania w mniej niż 30 minut
(Aktualizacja: 03 marca 2022)
Do przeczytania w ok. 3 min.
W sklepowych zamrażarkach można dziś spotkać mnóstwo różności. Jeśli mijasz je szerokim łukiem twierdząc, że to nic dobrego, jesteś w błędzie. Zobacz po co warto sięgać do sklepowych zamrażarek.
Reklama
Kilka słów o mrożonkach
Pierwszą z rzeczy, które musisz wiedzieć, to fakt, że mrożenie jest jednym z najlepszych sposobów przechowywania żywności. Mrozić można mięsa, wędliny, warzywa, owoce a także gotowe potrawy takie jak zupy, kluski czy pierogi. Podczas mrożenia produkty nie tracą witamin ani minerałów, aczkolwiek czasami zdarza się, że nieco zmienia się ich smak. Wybierając mrożonki najlepiej sięgać po te, które zawierają składniki a nie gotowe dania.
Mrożone zupy
Jednym z szybkich sposobów na pożywny, ciepły posiłek jest zupa z mrożonek. Obecnie w zamrażarkach można znaleźć m.in. zupę jarzynową, kalafiorową, grzybową, pieczarkową czy barszcz ukraiński. Większość mrożonek zawiera w sobie gotową mieszankę warzyw lub warzyw i grzybów, które wystarczy wrzucić do garnka z wodą lub bulionem i ewentualnie doprawić do smaku np. kostką rosołową, zasmażką czy śmietaną.
Gotowanie takiej zupy trwa zazwyczaj ok. 30 minut. Jak widzisz jest to ciepły, pożywny, smaczny i szybki posiłek.
Mrożone warzywa
Mrożone warzywa świetnie nadają się na jarzynkę do wcześniej przygotowanych dań. Do mrożonej marchewki ugotowanej na parze wystarczy dodać odrobinę masła i mąki i już masz świetny dodatek do kotletów mielonych i klopsów. Wartymi zainteresowania są również fasolka, kalafior oraz brokuły, które wystarczy ugotować i już można podawać. Jeśli lubisz możesz polać je podsmażoną bułką tartą z masłem.
Mrożone mieszanki warzywne
W sklepach można też kupić gotowe mieszanki warzywne, z których w prosty sposób można przygotować ciepłe danie.
Wśród nich są warzywa „na patelnię” lub mieszanki np. chińska. Tego rodzaju zestawy warzyw wystarczy podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i dodać do nich ulubione przyprawy. Tak przyrządzone warzywa można podawać z ryżem lub makaronem. Przygotowanie takiego dania nie powinno zająć więcej niż pół godziny.
Mrożone owoce
Mrożone owoce świetnie nadają się do przygotowywania ciast, deserów, koktajli, kompotów słodkich sosów i zup. Owoce można rozmrozić i wówczas dodać np. do koktajli lub sosów. Natomiast w postaci zamrożonej można położyć je na cieście przygotowanym do pieczenia.
Mrożone dania
Poza mrożonkami zawierającymi składniki do przygotowywania potraw są też mrożonki z gotowymi potrawami. Najczęściej są to różnego rodzaju kluski, pierogi czy pizza.
Wszystkie te potrawy wystarczy ugotować, podpiec lub podsmażyć i można jeść. Jest to szybki sposób na obiad i niewątpliwie warto mieć kilka opakowań gotowych dań w domowej lodówce.
Domowe mrożonki
Jak widzisz mrożonki mogą być bardzo dobrym pomysłem na szybki obiad. Warto mieć zawsze w zamrażarce coś, co pozwoli przygotować pyszne, ciepłe danie w kilka minut. Niestety zdarzają się sytuacje, gdy nie ma czasu na gotowanie od zera, wówczas idealnie sprawdzają się mrożonki. Musisz jednak wiedzieć, że nie tylko te ze sklepu są dobre. Możesz też zamrozić to, co zostaje z obiadu lub przygotować nieco więcej klusek czy pierogów, a następnie je zamrozić. Kiedy będzie potrzebny szybki obiad okażą się idealnym rozwiązaniem.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Mrożone owoce przez cały rok! Porady dla smakoszy zdrowej diety!
Mrożenie owoców to doskonały sposób na zachowanie ich świeżości i wartości odżywczych przez dłuższy czas. Nie tylko pozwala nam cieszyć się smakiem sezonowych owoców przez cały rok, ale także jest wygodne i ekonomiczne. Zdradzamy, jak prawidłowo mrozić owoce, jakie są korzyści zdrowotne mrożonych owoców oraz jak je najlepiej podawać. Przeczytaj dalej, aby odkryć cenne porady i ciekawostki na temat mrożenia owoców.
Co zrobić, aby maliny nie sklejały się po zamrożeniu? Oto prosty trik
Maliny to smaczne i zdrowe owoce, które są doskonałym dodatkiem do deserów, smoothie czy owsianek. Mrożenie pozwala cieszyć się ich smakiem przez cały rok, ale często zdarza się, że maliny sklejają się podczas mrożenia. Jak temu zapobiec?
Szybka zapiekanka z mrożonych warzyw. Prosty obiad, gdy nie masz czasu [PRZEPIS]
Pyszny, odżywczy i aromatyczny obiad (lub też kolację) możesz przygotować z opakowania mrożonych warzyw, które na pewno trzymasz gdzieś w zamrażarce, właśnie na taką czarną godzinę. Do warzyw dodaj przysmażoną cebulę i czosnek, podgotuj wszystko w bulionie, a następnie zasyp w foremce serem i zalej śmietanką. Dokładny opis przygotowania znajdziesz poniżej. Ruszaj więc do sklepu na zakupy, by już za jakąś godzinę cieszyć się ciepłym i jakże smacznym obiadowym daniem.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl