Jedzenie prosto z zamrażarki – czyli dania w mniej niż 30 minut

Jedzenie prosto z zamrażarki – czyli dania w mniej niż 30 minut

W sklepowych zamrażarkach można dziś spotkać mnóstwo różności. Jeśli mijasz je szerokim łukiem twierdząc, że to nic dobrego, jesteś w błędzie. Zobacz po co warto sięgać do sklepowych zamrażarek.
Reklama
  Kilka słów o mrożonkach Pierwszą z rzeczy, które musisz wiedzieć, to fakt, że mrożenie jest jednym z najlepszych sposobów przechowywania żywności. Mrozić można mięsa, wędliny, warzywa, owoce a także gotowe potrawy takie jak zupy, kluski czy pierogi. Podczas mrożenia produkty nie tracą witamin ani minerałów, aczkolwiek czasami zdarza się, że nieco zmienia się ich smak. Wybierając mrożonki najlepiej sięgać po te, które zawierają składniki a nie gotowe dania.   Mrożone zupy Jednym z szybkich sposobów na pożywny, ciepły posiłek jest zupa z mrożonek. Obecnie w zamrażarkach można znaleźć m.in. zupę jarzynową, kalafiorową, grzybową, pieczarkową czy barszcz ukraiński. Większość mrożonek zawiera w sobie gotową mieszankę warzyw lub warzyw i grzybów, które wystarczy wrzucić do garnka z wodą lub bulionem i ewentualnie doprawić do smaku np. kostką rosołową, zasmażką czy śmietaną.
Reklama
Gotowanie takiej zupy trwa zazwyczaj ok. 30 minut. Jak widzisz jest to ciepły, pożywny, smaczny i szybki posiłek.   Mrożone warzywa Mrożone warzywa świetnie nadają się na jarzynkę do wcześniej przygotowanych dań. Do mrożonej marchewki ugotowanej na parze wystarczy dodać odrobinę masła i mąki i już masz świetny dodatek do kotletów mielonych i klopsów. Wartymi zainteresowania są również fasolka, kalafior oraz brokuły, które wystarczy ugotować i już można podawać. Jeśli lubisz możesz polać je podsmażoną bułką tartą z masłem.   Mrożone mieszanki warzywne W sklepach można też kupić gotowe mieszanki warzywne, z których w prosty sposób można przygotować ciepłe danie.
Reklama
Wśród nich są warzywa „na patelnię” lub mieszanki np. chińska. Tego rodzaju zestawy warzyw wystarczy podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i dodać do nich ulubione przyprawy. Tak przyrządzone warzywa można podawać z ryżem lub makaronem. Przygotowanie takiego dania nie powinno zająć więcej niż pół godziny.   Mrożone owoce Mrożone owoce świetnie nadają się do przygotowywania ciast, deserów, koktajli, kompotów słodkich sosów i zup. Owoce można rozmrozić i wówczas dodać np. do koktajli lub sosów. Natomiast w postaci zamrożonej można położyć je na cieście przygotowanym do pieczenia.   Mrożone dania Poza mrożonkami zawierającymi składniki do przygotowywania potraw są też mrożonki z gotowymi potrawami. Najczęściej są to różnego rodzaju kluski, pierogi czy pizza.
Reklama
Wszystkie te potrawy wystarczy ugotować, podpiec lub podsmażyć i można jeść. Jest to szybki sposób na obiad i niewątpliwie warto mieć kilka opakowań gotowych dań w domowej lodówce.   Domowe mrożonki Jak widzisz mrożonki mogą być bardzo dobrym pomysłem na szybki obiad. Warto mieć zawsze w zamrażarce coś, co pozwoli przygotować pyszne, ciepłe danie w kilka minut. Niestety zdarzają się sytuacje, gdy nie ma czasu na gotowanie od zera, wówczas idealnie sprawdzają się mrożonki. Musisz jednak wiedzieć, że nie tylko te ze sklepu są dobre. Możesz też zamrozić to, co zostaje z obiadu lub przygotować nieco więcej klusek czy pierogów, a następnie je zamrozić. Kiedy będzie potrzebny szybki obiad okażą się idealnym rozwiązaniem.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama