Frittata ze szpinakiem baby, czosnkiem i płatkami chili
Składniki:
- 2 jaja kurze
- 2 garści szpinaku
- ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- płatki chili
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 180 st.
- Na patelni roztapiamy masło, dodajemy czosnek pokrojony w cienkie krążki oraz szpinak
- Po 5 minutach zalewamy całość zmiksowanymi jajkami i wstawiamy całość do piekarnika na kilka minut, aż jajka się zetną.
- Podajemy oprószone płatkami chili.
Pasta pomidorowa
Składniki:
- 4 pomidory
- cebulka
- oliwa
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 3 suszone pomidory
- suszona bazylia do smaku
- pieprz, sól
Przygotowanie:
- Szklimy cebulkę na oliwie na zalewie z suszonych pomidorów
- Świeże pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę i dodajemy do cebulki. Kroimy i dodajemy również suszone pomidory
- Po 5 minutach dodajemy koncentrat i doprawiamy bazylią, pieprzem oraz solą według uznania
- Mieszamy wszystkie składniki, pozostawiamy do wystygnięcia i podajemy z pieczywem, kaszą lub makaronem
Pasta kanapkowa z lnu i słonecznika
Składniki:
- 5 łyżek oleju lnianego
- łyżka siemienia lnianego
- łyżka miękkiego masła
- 100g łuskanego słonecznika
- sól himalajska
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki miksujemy w pojemniku od blendera na papkę.
- Podajemy z chlebem
Pikantny omlet
Składniki:
- torebka ryżu
- 1/2 szklanki startego żółtego sera
- 2 jaja kurze
- 2 pomidory
- łyżka masła roślinnego
- posiekany szczypior
- łyżka bułki tartej
- przyprawy do smaku
Przygotowanie:
- Ryż ugotować, ostudzić, odcedzić.
- Wymieszać go z ubitymi jajkami, serem, tartą bułką i przyprawami.
- Na patelni rozgrzać masło, wyłożyć masę omletową. Na jej jednej połowie ułożyć pokrojone w plastry pomidory.
- Patelnię przykryć, omlet usmażyć na małym ogniu.
- Oprószyć szczypiorkiem