Jak gotować potrawy kuchni tajskiej ?

Kuchnia Niedziela, 24 listopada 2013
Oceń:
4 / 31 głosów
Jak gotować potrawy kuchni tajskiej ?

Kuchnia tajska posiada jedno z najoryginalniejszych menu na świecie. Sekret tkwi w niezwykłych połączeniach smaków. Wyróżnia się ich pięć : słodki, słony, ostry, kwaśny oraz gorzki. Gdy przygotowujemy potrawy z tego regiony świata powinniśmy zwracać baczną uwagę nawet na niewielkie różnice w proporcjach dodawanych przypraw. Wydaje się, że to nic takiego, gdyż zawsze trzymamy się przepisu? Nic bardziej mylnego. Aby uzyskać właściwy smak i aromat trzeba wręcz idealnie dobrać ilość poszczególnych dodatków.

Każdy z obowiązujących 5 smaków pochodzi z konkretnych składników, które nie zawsze ją jednakowo oczywiste.

Słony otrzymywany jest za pomocą sosu sojowego bądź rybnego, a nie jak u nas przy zastosowaniu soli.

Natomiast dzięki zastosowaniu soku wyciśniętego z limonki lub octu ryżowego otrzymamy smak kwaśny.

Słodki to miód, cukier palmowy lub ananas. Ostrość uzyskiwana jest najczęściej dzięki różnym rodzajom chilli (może być suszone świeże lub sos).

I ostatni smak gorzki – do jego podkreślenia używa się różnego rodzaju ziół i zielonych warzyw.

W Tajlandzkiej kuchni wyróżnione są podstawowe rodzaje smaków, jednak każdy z regionów tego państwa charakteryzuje się odmiennymi zwyczajami kulinarnymi.

Podstawowe zasady kuchni tajskiej:

  • niepowtarzalny smak kuchni tajskiej wynika z oparcia na bogactwie naturalnych przypraw oraz aromatycznych ziół,
  • częścią każdego posiłku jest zupa, nawet przy śniadaniu,
  • dania powinny być podawane na ciepło – ich zadaniem jest smakować gościom, jednak nie powinni oni się poparzyć,
  • pozbycie się nadmiaru tłuszczu – jeśli smażymy coś w głębokim oleju najlepiej wyjąć to na suchy papier, aby odsączyć z tłuszczu i delektować się delikatnym smakiem,
  • na danie główne zawsze serwowany jest ryż z najróżniejszymi dodatkami,
  • największą popularnością cieszy się delikatny i bardzo aromatyczny ryż jaśminowy,
  • do przygotowywanie potraw bardzo popularne są woku oraz naczynia do gotowania na parze, dawniej stosowano jedynie naczynia gliniane, unikając jakichkolwiek metalowych,
  • jedną z tradycyjnych stosowanych metod przygotowywanie jedzenia jest grillowanie warzyw, mięs oraz owoców morza,
  • w Tajlandii niezwykle popularne są krewetki, można je podawać jako danie główne z ryżem, lub z słodkokwaśnym sosem jako przekąskę,
  • wszystkie tajskie sałatki mają wytrawny smak i są lekkostrawne, gdyż dodaje się do nich tajskich sosów, sojowego lub rybnego albo polewa sokiem z limonki,
  • w sałatkach często wykorzystuje się beztłuszczowy i nie zawierający cholesterolu makaron ryżowy,
  • popularna jest również metoda szybkiego smażenia różnych potraw, smażone są czosnek, warzywa, ser tofu oraz grzybki,
  • jednym z najbardziej charakterystycznych dań tajskich jest ryżowy makaron smażony z rybą, orzechami, cukrem oraz sokiem z limonki,
  • innym częstym daniem jest smażony ryż z pastą krewetkową, wieprzowiną i warzywami,
  • w kuchni tajskiej zauważyć można tzw. nurt kuchni pałacowe – wiele potraw jest bardzo bogato zdobiona, rozmaitymi kwiatami i precyzyjnie rzeźbionymi warzywami, umiejętności w tej kwestii mogą pozazdrości najwięksi światowi mistrzowie kuchni,
  • przyprawami najczęściej stosowanymi są czosnek, chilli oraz curry, stosuje się również mleko kokosowe, arachidy oraz najróżniejsze świeże warzywa,
  • najczęściej stosowanymi mięsami są wieprzowina, drób, ryby a także niezwykle popularne w tym regionie owoce morza,
  • w Tajlandii do spożywania posiłków nie używa się noży, w lewej ręce trzymamy widelec, zaś w prawej łyżkę, wynika to z faktu że wszystkie potrawy przed przygotowaniem są krojone na kawałki, naczynia z jedzeniem ustawiane są na środku stołu i każdy nakłada są odpowiednią dla swoich potrzeb ilość.

Marta