Każdy z obowiązujących 5 smaków pochodzi z konkretnych składników, które nie zawsze ją jednakowo oczywiste.
Słony otrzymywany jest za pomocą sosu sojowego bądź rybnego, a nie jak u nas przy zastosowaniu soli.
Natomiast dzięki zastosowaniu soku wyciśniętego z limonki lub octu ryżowego otrzymamy smak kwaśny.
Słodki to miód, cukier palmowy lub ananas. Ostrość uzyskiwana jest najczęściej dzięki różnym rodzajom chilli (może być suszone świeże lub sos).
I ostatni smak gorzki – do jego podkreślenia używa się różnego rodzaju ziół i zielonych warzyw.
W Tajlandzkiej kuchni wyróżnione są podstawowe rodzaje smaków, jednak każdy z regionów tego państwa charakteryzuje się odmiennymi zwyczajami kulinarnymi.
Podstawowe zasady kuchni tajskiej:
- niepowtarzalny smak kuchni tajskiej wynika z oparcia na bogactwie naturalnych przypraw oraz aromatycznych ziół,
- częścią każdego posiłku jest zupa, nawet przy śniadaniu,
- dania powinny być podawane na ciepło – ich zadaniem jest smakować gościom, jednak nie powinni oni się poparzyć,
- pozbycie się nadmiaru tłuszczu – jeśli smażymy coś w głębokim oleju najlepiej wyjąć to na suchy papier, aby odsączyć z tłuszczu i delektować się delikatnym smakiem,
- na danie główne zawsze serwowany jest ryż z najróżniejszymi dodatkami,
- największą popularnością cieszy się delikatny i bardzo aromatyczny ryż jaśminowy,
- do przygotowywanie potraw bardzo popularne są woku oraz naczynia do gotowania na parze, dawniej stosowano jedynie naczynia gliniane, unikając jakichkolwiek metalowych,
- jedną z tradycyjnych stosowanych metod przygotowywanie jedzenia jest grillowanie warzyw, mięs oraz owoców morza,
- w Tajlandii niezwykle popularne są krewetki, można je podawać jako danie główne z ryżem, lub z słodkokwaśnym sosem jako przekąskę,
- wszystkie tajskie sałatki mają wytrawny smak i są lekkostrawne, gdyż dodaje się do nich tajskich sosów, sojowego lub rybnego albo polewa sokiem z limonki,
- w sałatkach często wykorzystuje się beztłuszczowy i nie zawierający cholesterolu makaron ryżowy,
- popularna jest również metoda szybkiego smażenia różnych potraw, smażone są czosnek, warzywa, ser tofu oraz grzybki,
- jednym z najbardziej charakterystycznych dań tajskich jest ryżowy makaron smażony z rybą, orzechami, cukrem oraz sokiem z limonki,
- innym częstym daniem jest smażony ryż z pastą krewetkową, wieprzowiną i warzywami,
- w kuchni tajskiej zauważyć można tzw. nurt kuchni pałacowe – wiele potraw jest bardzo bogato zdobiona, rozmaitymi kwiatami i precyzyjnie rzeźbionymi warzywami, umiejętności w tej kwestii mogą pozazdrości najwięksi światowi mistrzowie kuchni,
- przyprawami najczęściej stosowanymi są czosnek, chilli oraz curry, stosuje się również mleko kokosowe, arachidy oraz najróżniejsze świeże warzywa,
- najczęściej stosowanymi mięsami są wieprzowina, drób, ryby a także niezwykle popularne w tym regionie owoce morza,
- w Tajlandii do spożywania posiłków nie używa się noży, w lewej ręce trzymamy widelec, zaś w prawej łyżkę, wynika to z faktu że wszystkie potrawy przed przygotowaniem są krojone na kawałki, naczynia z jedzeniem ustawiane są na środku stołu i każdy nakłada są odpowiednią dla swoich potrzeb ilość.
Marta