Co przyrządzić z czerstwego pieczywa?

Co przyrządzić z czerstwego pieczywa?

Wiele z nas ma problem, ponieważ nie wie co zrobić z czerstwym pieczywem. Najczęściej, niestety, ale wyrzucamy je do śmietnika. Chciałabyś w końcu ukrócić ten precedens? Zobacz, jakie pyszności możesz przyrządzić wykorzystując czerstwe pieczywo.
Reklama
Pyszne knedliki Składniki: 1/2 czerstwej bułki palucha 250 ml mleka 2 łyżki stołowe mąki 2 jaja kurze sól, pieprz Przygotowanie: Naszą bułkę rozdrabniamy i zalewamy ciepłym lub gorącym mlekiem. Po kilku minutach, kiedy bułka zmięknie, dosypujemy mąkę i mieszamy. Następnie wbijamy jaja kurze i doprawiamy do smaku. Całość musimy dokładnie mieszać, do momentu, kiedy powstanie gładka masa. Z masy formujemy nasze knedle. Teraz wystarczy już tylko zagotować osoloną wcześniej wodę i wrzucić do niej knedle. Każdy z nich powinien gotować się aż do wypłynięcia na powierzchnię wody. Zapiekanka Składniki: 6 kromek czerstwego chleba 250 ml mleka 15 dag sera żółtego 15 dag szynki 5 pieczarek średniej wielkości 4 jaja kurze średniej wielkości cebula sól, pieprz Przygotowanie: Naczynie żaroodporne delikatnie smarujemy olejem.
Reklama
Chleb musimy namoczyć w mleku i położyć go na dno naczynia, przykrywając całą powierzchnię. Jaja kurze należy doprawić, wymieszać i zalać nimi chleb, czyli pierwszą warstwę zapiekanki. Pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę smażymy na jednej patelni, również doprawiamy do smaku i umieszczamy na masie jajecznej, tworząc trzecią warstwę. Następnie pozostaje położyć na wierzch wędlinę i posypać sporą ilością startego sera. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pozostawiamy je tam na około pół godziny. Słodka zupa - idealna dla dzieci Składniki: bochenek czerstwego chleba 1,5 litra wody szklanka mleka szklanka soku jabłkowego 2 łyżeczki cynamonu cukier wanilinowy 1/2 szklanki cukru ( można także użyć miodu ) Przygotowanie: Rozdrabniamy nasz bochenek chleba, wsypujemy do garnka i zalewamy wodą.
Reklama
Po 5 minutach leżakowania, stawiamy garnek na ogniu i zagotowujemy. (Pamiętaj o mieszaniu!). Całość musimy zmiksować, można to zrobić za pomocą blendera. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Do całości dodajemy cukier, cynamon i cukier wanilinowy, po czym mieszamy. Wszystko znowu gotujemy, dodając szklankę soku jabłkowego. Mieszając czekamy, aż całość ponownie się zagotuje.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama