Co przyrządzić z czerstwego pieczywa?
Wiele z nas ma problem, ponieważ nie wie co zrobić z czerstwym pieczywem. Najczęściej, niestety, ale wyrzucamy je do śmietnika. Chciałabyś w końcu ukrócić ten precedens? Zobacz, jakie pyszności możesz przyrządzić wykorzystując czerstwe pieczywo.
Reklama
Pyszne knedliki
Składniki:
1/2 czerstwej bułki palucha
250 ml mleka
2 łyżki stołowe mąki
2 jaja kurze
sól, pieprz
Przygotowanie:
Naszą bułkę rozdrabniamy i zalewamy ciepłym lub gorącym mlekiem. Po kilku minutach, kiedy bułka zmięknie, dosypujemy mąkę i mieszamy. Następnie wbijamy jaja kurze i doprawiamy do smaku. Całość musimy dokładnie mieszać, do momentu, kiedy powstanie gładka masa. Z masy formujemy nasze knedle. Teraz wystarczy już tylko zagotować osoloną wcześniej wodę i wrzucić do niej knedle. Każdy z nich powinien gotować się aż do wypłynięcia na powierzchnię wody.
Zapiekanka
Składniki:
6 kromek czerstwego chleba
250 ml mleka
15 dag sera żółtego
15 dag szynki
5 pieczarek średniej wielkości
4 jaja kurze średniej wielkości
cebula
sól, pieprz
Przygotowanie:
Naczynie żaroodporne delikatnie smarujemy olejem.
Chleb musimy namoczyć w mleku i położyć go na dno naczynia, przykrywając całą powierzchnię. Jaja kurze należy doprawić, wymieszać i zalać nimi chleb, czyli pierwszą warstwę zapiekanki. Pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę smażymy na jednej patelni, również doprawiamy do smaku i umieszczamy na masie jajecznej, tworząc trzecią warstwę. Następnie pozostaje położyć na wierzch wędlinę i posypać sporą ilością startego sera. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pozostawiamy je tam na około pół godziny.
Słodka zupa - idealna dla dzieci
Składniki:
bochenek czerstwego chleba
1,5 litra wody
szklanka mleka
szklanka soku jabłkowego
2 łyżeczki cynamonu
cukier wanilinowy
1/2 szklanki cukru ( można także użyć miodu )
Przygotowanie:
Rozdrabniamy nasz bochenek chleba, wsypujemy do garnka i zalewamy wodą.
Po 5 minutach leżakowania, stawiamy garnek na ogniu i zagotowujemy. (Pamiętaj o mieszaniu!). Całość musimy zmiksować, można to zrobić za pomocą blendera. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Do całości dodajemy cukier, cynamon i cukier wanilinowy, po czym mieszamy. Wszystko znowu gotujemy, dodając szklankę soku jabłkowego. Mieszając czekamy, aż całość ponownie się zagotuje.
Reklama
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
W jakim naczyniu najlepiej upiec chleb
Wybór odpowiedniego naczynia do pieczenia chleba ma ogromne znaczenie dla ostatecznego efektu wypieku. W zależności od rodzaju chleba, który chcemy upiec, istnieje kilka różnych opcji, które warto rozważyć. W tym artykule omówimy różne rodzaje naczyń i podpowiemy, które z nich są najlepsze dla różnych rodzajów chleba.
Czy każdy może nauczyć się gotować? Tak!
Gotowanie jest jedną z tych umiejętności, które każdy może opanować. Niezależnie od twojego doświadczenia w kuchni, czy jesteś kompletnie początkująca czy też już próbowałaś swoich sił, możesz nauczyć się gotować. Wszystko, czego potrzebujesz, to trochę determinacji, cierpliwości i chęci do nauki.
Jak przechowywać chleb?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś kupić świeży chleb, a następnego dnia zauważyć, że jest już czerstwy i nie nadaje się do spożycia? Przechowywanie chleba w odpowiedni sposób jest kluczowe, aby zachować jego świeżość i smak. W tym artykule podzielimy się z Tobą kilkoma poradami, jak przechowywać chleb, aby dłużej cieszyć się jego doskonałym smakiem.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl