Pyszne knedliki
Składniki:
1/2 czerstwej bułki palucha
250 ml mleka
2 łyżki stołowe mąki
2 jaja kurze
sól, pieprz
Przygotowanie:
Naszą bułkę rozdrabniamy i zalewamy ciepłym lub gorącym mlekiem. Po kilku minutach, kiedy bułka zmięknie, dosypujemy mąkę i mieszamy. Następnie wbijamy jaja kurze i doprawiamy do smaku. Całość musimy dokładnie mieszać, do momentu, kiedy powstanie gładka masa. Z masy formujemy nasze knedle. Teraz wystarczy już tylko zagotować osoloną wcześniej wodę i wrzucić do niej knedle. Każdy z nich powinien gotować się aż do wypłynięcia na powierzchnię wody.
Zapiekanka
Składniki:
6 kromek czerstwego chleba
250 ml mleka
15 dag sera żółtego
15 dag szynki
5 pieczarek średniej wielkości
4 jaja kurze średniej wielkości
cebula
sól, pieprz
Przygotowanie:
Naczynie żaroodporne delikatnie smarujemy olejem. Chleb musimy namoczyć w mleku i położyć go na dno naczynia, przykrywając całą powierzchnię. Jaja kurze należy doprawić, wymieszać i zalać nimi chleb, czyli pierwszą warstwę zapiekanki. Pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę smażymy na jednej patelni, również doprawiamy do smaku i umieszczamy na masie jajecznej, tworząc trzecią warstwę. Następnie pozostaje położyć na wierzch wędlinę i posypać sporą ilością startego sera. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pozostawiamy je tam na około pół godziny.
Słodka zupa - idealna dla dzieci
Składniki:
bochenek czerstwego chleba
1,5 litra wody
szklanka mleka
szklanka soku jabłkowego
2 łyżeczki cynamonu
cukier wanilinowy
1/2 szklanki cukru ( można także użyć miodu )
Przygotowanie:
Rozdrabniamy nasz bochenek chleba, wsypujemy do garnka i zalewamy wodą. Po 5 minutach leżakowania, stawiamy garnek na ogniu i zagotowujemy. (Pamiętaj o mieszaniu!). Całość musimy zmiksować, można to zrobić za pomocą blendera. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Do całości dodajemy cukier, cynamon i cukier wanilinowy, po czym mieszamy. Wszystko znowu gotujemy, dodając szklankę soku jabłkowego. Mieszając czekamy, aż całość ponownie się zagotuje.