Co przyrządzić z czerstwego pieczywa?
Udostępnij Google News
Kuchnia

Co przyrządzić z czerstwego pieczywa?

Wiele z nas ma problem, ponieważ nie wie co zrobić z czerstwym pieczywem. Najczęściej, niestety, ale wyrzucamy je do śmietnika. Chciałabyś w końcu ukrócić ten precedens? Zobacz, jakie pyszności możesz przyrządzić wykorzystując czerstwe pieczywo.

Pyszne knedliki

Składniki:

1/2 czerstwej bułki palucha

250 ml mleka

2 łyżki stołowe mąki

2 jaja kurze

sól, pieprz

Przygotowanie:

Naszą bułkę rozdrabniamy i zalewamy ciepłym lub gorącym mlekiem. Po kilku minutach, kiedy bułka zmięknie, dosypujemy mąkę i mieszamy. Następnie wbijamy jaja kurze i doprawiamy do smaku. Całość musimy dokładnie mieszać, do momentu, kiedy powstanie gładka masa. Z masy formujemy nasze knedle. Teraz wystarczy już tylko zagotować osoloną wcześniej wodę i wrzucić do niej knedle. Każdy z nich powinien gotować się aż do wypłynięcia na powierzchnię wody.

Zapiekanka

Składniki:

6 kromek czerstwego chleba

250 ml mleka

15 dag sera żółtego

15 dag szynki

5 pieczarek średniej wielkości

4 jaja kurze średniej wielkości

cebula

sól, pieprz

Przygotowanie:

Naczynie żaroodporne delikatnie smarujemy olejem. Chleb musimy namoczyć w mleku i położyć go na dno naczynia, przykrywając całą powierzchnię. Jaja kurze należy doprawić, wymieszać i zalać nimi chleb, czyli pierwszą warstwę zapiekanki. Pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę smażymy na jednej patelni, również doprawiamy do smaku i umieszczamy na masie jajecznej, tworząc trzecią warstwę. Następnie pozostaje położyć na wierzch wędlinę i posypać sporą ilością startego sera. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pozostawiamy je tam na około pół godziny.

Słodka zupa - idealna dla dzieci

Składniki:

bochenek czerstwego chleba

1,5 litra wody

szklanka mleka

szklanka soku jabłkowego

2 łyżeczki cynamonu

cukier wanilinowy

1/2 szklanki cukru ( można także użyć miodu )

Przygotowanie:

Rozdrabniamy nasz bochenek chleba, wsypujemy do garnka i zalewamy wodą. Po 5 minutach leżakowania, stawiamy garnek na ogniu i zagotowujemy. (Pamiętaj o mieszaniu!). Całość musimy zmiksować, można to zrobić za pomocą blendera. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Do całości dodajemy cukier, cynamon i cukier wanilinowy, po czym mieszamy. Wszystko znowu gotujemy, dodając szklankę soku jabłkowego. Mieszając czekamy, aż całość ponownie się zagotuje.

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie