Przepisy na domowe słodkości i desery

Przepisy na domowe słodkości i desery

Chyba nie ma osoby, która od czasu do czasu nie miałaby ochoty na coś słodkiego! Przygotuj deser własnoręcznie, a będzie smakował Ci tysiąc razy bardziej. Oto najciekawsze pomysły na proste desery, które zrobią wrażenie na całej Twojej rodzinie i znajomych!
Reklama
Czekoladowy mus meksykański Składniki: 125 g ciemnej czekolady 1/2 litra mleka bez laktozy ( może być też zwykłe ) 100 g prawdziwego miodu 50 g masła 25 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 5 łyżek kawy rozpuszczalnej cynamon Przygotowanie: Podgrzewamy mleko w garnku, dodajemy kawę i cynamon. Następnie dodajemy czekoladę w kawałkach i masło, po czym mieszamy około 10 minut na małym ogniu. W misce mieszamy jajko z mąką oraz miodek i dodajemy do garnka. Mieszamy do zgęstnienia. Przelewamy do pucharków. Trufle kokosowe Składniki: 1 tabliczka białej czekolady 2 łyżki śmietany kremówki 2 łyżki masła 1/5 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki malibu Przygotowanie: Wiórki skrapiamy malibu i odstawiamy, a czekoladę ścieramy na tarce. W garnku podgrzewamy śmietanę, wsypujemy do niej czekoladę, dodajemy masło i wyrabiamy jednolitą masę. Następnie wsypujemy do całości wiórki kokosowe i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po godzinie z naszej masy będzie można uformować kulki.
Reklama
Każdą z nich obtaczamy w wiórkach kokosowych. Gofry Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka bez laktozy ( może być też zwykłe ) 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 1/3 szklanki oleju 2 jajka Przygotowanie: Jaja rozbijamy i oddzielamy białko od żółtka. Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy na gładką masę. Białka w oddzielnym naczyniu ubijamy na piankę i dodajemy do pozostałych składników mieszając. Pieczemy w rozgrzanej gofrownicy około 3 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Czekoladowa kasza jaglana z malinami Składniki: 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki kakao 4 łyżki kaszy jaglanej 2 łyżki miodu maliny Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę i mleko, dodajemy kaszę i kakao. Gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu, do tak zwanej miękkości co jakiś czas mieszając. Po ugotowaniu dodajemy miód oraz maliny. Źródło zdjęć: www.pinterest.com
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama