Czekoladowy mus meksykański
Składniki:
125 g ciemnej czekolady
1/2 litra mleka bez laktozy ( może być też zwykłe )
100 g prawdziwego miodu
50 g masła
25 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
5 łyżek kawy rozpuszczalnej
cynamon
Przygotowanie:
Podgrzewamy mleko w garnku, dodajemy kawę i cynamon. Następnie dodajemy czekoladę w kawałkach i masło, po czym mieszamy około 10 minut na małym ogniu. W misce mieszamy jajko z mąką oraz miodek i dodajemy do garnka. Mieszamy do zgęstnienia. Przelewamy do pucharków.
Trufle kokosowe
Składniki:
1 tabliczka białej czekolady
2 łyżki śmietany kremówki
2 łyżki masła
1/5 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki malibu
Przygotowanie:
Wiórki skrapiamy malibu i odstawiamy, a czekoladę ścieramy na tarce. W garnku podgrzewamy śmietanę, wsypujemy do niej czekoladę, dodajemy masło i wyrabiamy jednolitą masę. Następnie wsypujemy do całości wiórki kokosowe i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po godzinie z naszej masy będzie można uformować kulki. Każdą z nich obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Gofry
Składniki:
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka bez laktozy ( może być też zwykłe )
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szklanki oleju
2 jajka
Przygotowanie:
Jaja rozbijamy i oddzielamy białko od żółtka. Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy na gładką masę. Białka w oddzielnym naczyniu ubijamy na piankę i dodajemy do pozostałych składników mieszając. Pieczemy w rozgrzanej gofrownicy około 3 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Czekoladowa kasza jaglana z malinami
Składniki:
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki kakao
4 łyżki kaszy jaglanej
2 łyżki miodu
maliny
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę i mleko, dodajemy kaszę i kakao. Gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu, do tak zwanej miękkości co jakiś czas mieszając. Po ugotowaniu dodajemy miód oraz maliny.
Źródło zdjęć: www.pinterest.com