Przepisy na domowe słodkości i desery

Kuchnia Niedziela, 8 maja 2016
Oceń:
4 / 15 głosów
Przepisy na domowe słodkości i desery

Chyba nie ma osoby, która od czasu do czasu nie miałaby ochoty na coś słodkiego! Przygotuj deser własnoręcznie, a będzie smakował Ci tysiąc razy bardziej. Oto najciekawsze pomysły na proste desery, które zrobią wrażenie na całej Twojej rodzinie i znajomych!

Czekoladowy mus meksykański

Składniki:

125 g ciemnej czekolady

1/2 litra mleka bez laktozy ( może być też zwykłe )

100 g prawdziwego miodu

50 g masła

25 g mąki ziemniaczanej

1 jajko

5 łyżek kawy rozpuszczalnej

cynamon

Przygotowanie:

Podgrzewamy mleko w garnku, dodajemy kawę i cynamon. Następnie dodajemy czekoladę w kawałkach i masło, po czym mieszamy około 10 minut na małym ogniu. W misce mieszamy jajko z mąką oraz miodek i dodajemy do garnka. Mieszamy do zgęstnienia. Przelewamy do pucharków.

Trufle kokosowe

Składniki:

1 tabliczka białej czekolady

2 łyżki śmietany kremówki

2 łyżki masła

1/5 szklanki wiórków kokosowych

1/3 szklanki malibu

Przygotowanie:

Wiórki skrapiamy malibu i odstawiamy, a czekoladę ścieramy na tarce. W garnku podgrzewamy śmietanę, wsypujemy do niej czekoladę, dodajemy masło i wyrabiamy jednolitą masę. Następnie wsypujemy do całości wiórki kokosowe i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po godzinie z naszej masy będzie można uformować kulki. Każdą z nich obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Gofry

Składniki:

2 szklanki mąki

2 szklanki mleka bez laktozy ( może być też zwykłe )

1 łyżka proszku do pieczenia

szczypta soli

1/3 szklanki oleju

2 jajka

Przygotowanie:

Jaja rozbijamy i oddzielamy białko od żółtka. Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy na gładką masę. Białka w oddzielnym naczyniu ubijamy na piankę i dodajemy do pozostałych składników mieszając. Pieczemy w rozgrzanej gofrownicy około 3 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Czekoladowa kasza jaglana z malinami

Składniki:

1/2 szklanki wody

1/2 szklanki mleka

2 łyżeczki kakao

4 łyżki kaszy jaglanej

2 łyżki miodu

maliny

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę i mleko, dodajemy kaszę i kakao. Gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu, do tak zwanej miękkości co jakiś czas mieszając. Po ugotowaniu dodajemy miód oraz maliny.

Źródło zdjęć: www.pinterest.com