5 powodów, dla których warto zrezygnować z cukru

5 powodów, dla których warto zrezygnować z cukru

Cukier jest przez nas nadużywany. Pojawia się w wielu pokarmach przygotowywanych w domach, ale również w produktach gotowych. Bardzo trudno jest nam się od niego odzwyczaić, bo od niemowlęcia preferujemy słodki smak. Zobacz dlaczego warto ograniczyć słodycz swojej w diecie.
Reklama
  1. Nadliczbowe kilogramy
O tym, że słodkie potrawy mogą doprowadzić do powstawania fałdek na brzuchu i biodrach większość z nas wie z autopsji. Jeśli chcesz być szczupła ogranicz potrawy dosładzane oraz dania i napoje gotowe zawierające syrop fruktozowo-glukozowy. Związek ten rozpada się w ludzkim organizmie i glukoza jest w dużej części spalana a fruktoza magazynuje się w postaci tkanki tłuszczowej.
  1. Ciągłe zmęczenie
Ludzki mózg pracuje zasilany glukozą. Jednakże nadmiar cukru powoduje zaburzenia w jego działaniu. Przejawia się to zmianami nastroju oraz ciągłym zmęczeniem. Do tego wysoki poziom cukru zwiększa wydzielanie kortyzolu – hormonu stresu, który nasila uczucie wycieńczenia i powoduje bezsenność.
Reklama
  1. Przyspiesza powstawanie zmarszczek
Za elastyczność skóry odpowiadają włókna kolagenowe i elastyna. Zbyt duża ilość cukru w organizmie sprawia, że  ulegają one glikacji. Jest to proces prowadzący do  pękania włókien kolagenowych i elastynowych. Co z kolei prowadzi do powstawania zmarszczek, których nie można zniwelować.
  1. Problemy z pamięcią
O ile glukoza wspomaga pracę mózgu, o tyle drugi składnik cukru – fruktoza działa wręcz odwrotnie. Wysoki poziom fruktozy w organizmie zaburza proces zapamiętywania, utrudnia koncentrację i rozumienie nowych informacji. Nadmiar cukru w organizmie powoduje tworzenie się kwasu pirogronowego, który uszkadza komórki nerwowe utrudniając pracę mózgu.
Reklama
Badania prowadzone w Kalifornii udowodniły, że dzieci, których dieta jest bogata w cukry mają częściej problemy w nauce niż dzieci jedzące zdrowo.
  1. Zakwasza organizmie
Cukier zaburza równowagę kwasowo-zasadową organizmu. W wyniku tego procesu spada odporność organizmu, wzrasta jego podatność na zakażenia bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Cukier występujący w przygotowywanych każdego dnia potrawach i przekąskach ma bardzo negatywny wpływ na nasz organizm. Nie chodzi tu tylko o otyłość, ale również przyspieszone starzenie się skóry, problemy z pamięcią i zmniejszenie odporności. Warto zrobić wszystko, by nasza dieta była bogata w węglowodany złożone a nie proste – wówczas będziemy z pewnością zdrowsi i piękniejsi.   Źródło zdjęcia: pixabay.com
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama