Olej z pestek dyni – wszystko, co warto wiedzieć
Udostępnij Google News
Kuchnia

Olej z pestek dyni – wszystko, co warto wiedzieć

Dynia to cudowne warzywo. Ma mało kalorii, więc często wybierana jest przez osoby odchudzające się. Pestki z dyni są znane z właściwości odrobaczających. Poza tym są pyszną przekąską. Nieco mniej znany jest olej tłoczony z pestek dyni, a szkoda, bo warto po niego sięgać jak najczęściej.

Co wartościowego znajduje się w oleju z pestek z dyni?

Olej z pestek dyni zawiera to, co cennego ma większość olejów roślinnych. Można w nim znaleźć nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz minerały. Substancją, która sprawia, że olej z pestek dyni jest inny niż wszystkie jest kukurbitracyna. Związek ten  skutecznie zwalcza stany zapalne, bakterie i pasożyty. Największa jego ilość znajduje się pod powierzchnią pestki i podczas procesu tłoczenia na zimno przedostaje się do oleju.

Działanie przeciwzapalne

Olej z pestek dyni doskonale sprawdza się jako środek przeciwdziałający powstawaniu stanów zapalnych układu moczowego. Spożywanie 2 łyżek oleju dziennie w postaci dodatku do sałatek czy past znacznie ogranicza podatność na takie schorzenia. Kurację olejem z pestek dyni można uzupełnić produktami z żurawiną. To kolejny produkt zmniejszający ryzyko chorób dróg moczowych.

Działanie anty pasożytnicze

Kukurbitracyna to związek działający paraliżująco na mięśnie pasożytów takich jak np. owsiki czy glista ludzka. Podczas jedzenia pestek z dyni lub oleju z nich tłoczonego, substancja ta przedostaje się do organizmu pasożyta, a następnie sprawia, że nie jest on w stanie utrzymać się w ściance jelita i zostaje wydalony wraz z kałem. Terapia anty pasożytnicza olejem z pestek dyni trwa dwa tygodnie. Każdego dnia rano i wieczorem należy ssać łyżkę oleju 30 minut przed lub po posiłku.

Kuracja na prostatę

W wieku około 50 lat u wielu mężczyzn zaczyna dochodzić do rozrostu prostaty. Powiększający się gruczoł utrudnia prawidłowe działanie układu moczowego. Przerośnięta prostata uciska na cewkę moczową, co utrudnia oddawanie moczu i może powodować wiele różnych powikłań. Olej z pestek dyni spowalnia ten proces, stąd też warto dodawać go do potraw spożywanych każdego dnia.

W kosmetyce

Olej z pestek dyni doskonale zastępuje emolienty- czyli delikatne kosmetyki natłuszczające i nawilżające skórę. Olej  zaleca się osobom z atopowym zapaleniem skóry oraz innymi schorzeniami  powodującymi silne jej przesuszenie  i uszkodzenia.

Olej z pestek dyni to odkrycie ostatnich lat. Używany był już dawno, aczkolwiek do tej pory nie doceniano go. Być może teraz się to zmieni.

 

Źródło zdjęcia: pixabay.com

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie