Przepis na kruche ciasto migdałowe
Udostępnij Google News
Kuchnia

Przepis na kruche ciasto migdałowe

Słodkości, kto ich nie lubi?! Poznaj prosty przepis na pyszne ciasto migdałowe, które skradnie Twoje kubki smakowe! Wykonasz je w niedłużej niż godzinę (razem z pieczeniem)! Jest to idealny przepis na jesienne dni i wieczory.

Składniki:

szklanka płatków migdałów

1/2 szklanki mąki tortowej

1/2 szklanki cukru pudru

łyżeczka proszku do pieczenia

8 dużych jaj kurzych

łyżka masła

Przygotowanie:

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem, jak w czasach dzieciństwa, robiąc kogel-mogel. Następnie do ubitych żółtek dodajemy nasze płatki migdałów i mieszamy. W następnej kolejności łączymy proszek do pieczenia z mąką i przesiewając przez sito, dodajemy do żółtek i chwilę ucieramy. Następnie ubijamy pianę z białek, po czym delikatnie przekładamy do naszej misy z żółtkami. Powoli mieszamy, do połączenia wszystkich składników. Całość przelewamy do wcześniej natartej masłem foremki, tak zwanej "keksówki". Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i wyjmujemy po około 40 minutach. Przez ten czas pod żadnym pozorem nie otwieramy piekarnika, ponieważ ciasto może nam opaść. Po schłodzeniu będzie gotowe do spożycia!

Smacznego!

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie