Składniki:
szklanka płatków migdałów
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
8 dużych jaj kurzych
łyżka masła
Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem, jak w czasach dzieciństwa, robiąc kogel-mogel. Następnie do ubitych żółtek dodajemy nasze płatki migdałów i mieszamy. W następnej kolejności łączymy proszek do pieczenia z mąką i przesiewając przez sito, dodajemy do żółtek i chwilę ucieramy. Następnie ubijamy pianę z białek, po czym delikatnie przekładamy do naszej misy z żółtkami. Powoli mieszamy, do połączenia wszystkich składników. Całość przelewamy do wcześniej natartej masłem foremki, tak zwanej "keksówki". Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i wyjmujemy po około 40 minutach. Przez ten czas pod żadnym pozorem nie otwieramy piekarnika, ponieważ ciasto może nam opaść. Po schłodzeniu będzie gotowe do spożycia!
Smacznego!
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com