Przyprawy do świątecznych potraw – dlaczego warto ich używać?

Kuchnia Sobota, 17 grudnia 2016
Oceń:
4 / 31 głosów
Przyprawy do świątecznych potraw – dlaczego warto ich używać?

Boże Narodzenie pachnie dziesiątkami przypraw. Jednak w domach korzystamy najczęściej z zaledwie kilku. Poznaj te, które warto dodawać do świątecznych potraw.

 Anyż

Swoim wyglądem przypomina małe gwiazdki. Ma bardzo charakterystyczny zapach. Działa rozkurczowo i poprawia pracę jelit. Możesz dodać go do kompotu, ale również do grzanego wina.

 Cynamon

Jego aromat najbardziej kojarzy się ze świętami. Dodawany do potraw przyspiesza metabolizm i działa rozgrzewająco. Można go dodawać do kutii, kompotu albo kisielu żurawinowego. Świetnie sprawdza się też w potrawach z dodatkiem jabłek. Warto też podkreślić, że to obok anyżu, kolejny dodatek do grzańca.

 Cząber

Ta przyprawa wspomaga nasze jelita i zapobiega nieprzyjemnym wzdęciom i niestrawności. Doskonale komponuje się z daniami z kapusty. Musisz jednak pamiętać, aby dodawać ją dopiero na końcu gotowania.

 Imbir

Można go kupić w postaci kłącza lub proszku. Imbir ma ostry smak i aromat. W postaci świeżej zapachem przypomina cytrynę. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, łagodzi nudności i działa rozgrzewająco. Można go dodawać do kompotów. Świeży imbir doskonale sprawdza się jako dodatek do gorącej herbaty lub grzańca.

 Kminek

Jest to przyprawa, którą warto dodawać do potraw z kapusty kiszonej. Dzięki tym niewielkim ziarenkom dania stają się lekkostrawne i nie prowadzą do problemów żołądkowych. Jeśli na wieczerzy wigilijnej w Twoim domu będą dzieci, koniecznie dodaj do kapusty kminek, wtedy także maluchy będą mogły spokojnie po nie sięgać.

 Koper

Tą przyprawę znają chyba wszystkie mamy, ponieważ herbatkę z kopru podaje się niemowlętom mającym problemy z brzuszkiem. Warto ją dodawać również do świątecznych potraw z tych samych powodów, dla których podawana jest maluszkom. Koper pobudza apetyt i łagodzi wzdęcia. Można dodawać go do surówek, potraw z ziemniaków lub dań z ryb.

 Lubczyk

To zioło, poza tym, że uważane jest za afrodyzjak, działa również na układ trawienny. Wspomaga wytwarzanie żółci, co ma wpływ na lepsze trawienie tłuszczy. Doskonale pasuje do potraw z warzyw i zup.

 Majeranek

Podobnie jak lubczyk pobudza produkcję żółci. Dodatkowo zapobiega wzdęciom. Można go dodawać do ryb, mięs czy dań z kapusty.

 Menu bożonarodzeniowe może być bardzo bogate w przyprawy. Każda z nich dodaje smaku i aromatu świątecznym potrawom. To jednak nie koniec. Dobrze dobrane sprawią, że potrawy będą lekkostrawne, a problemy żołądkowe mogą wystąpić jedynie z powodu przejedzenia.

 Źródło zdjęcia: pixabay.com