Owoce i warzywa
Wszyscy dietetycy twierdzą, że regularne spożywanie świeżych owoców i warzyw, jest w stanie poprawić nasz wygląd i zdrowie. Produkty te są głównymi składnikami kuchni śródziemnomorskiej.
Owoce morza
Przede wszystkim spójrz przychylnie na krewetki, kraby, ryby, ośmiorniczki, przegrzebki, czy małże. Owoce morza są niewyobrażalnie bogatym źródłem białka, które jest tak ważne w procesie odchudzania i regeneracji.
Oliwa z oliwek
Oliwa powinna być wykorzystywana w wersji zimnej, surowej, czyli na przykład jako dressing do sałatek.
Przyprawy
Chodzi tu o świeże zioła – bazylię, oregano, kolendrę, szałwię czy tymianek. Ważne są również smaki słodkie – takie jak miód, daktyle czy syropy owocowe.
Wino
W rejonach kuchni śródziemnomorskiej, pija się je regularnie po sytych posiłkach. Wino wspomaga i reguluje trawienie. Jedna lampka czerwonego, wytrawnego wina może przynieść wiele korzyści.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com