Pomysły na przepyszne wypieki na Sylwestra i nie tylko!
Zajmujesz się organizacją Sylwestra, planujesz piec ciasta, ale nie wiesz na jaki przepis się zdecydować? W takim razie wykorzystaj poniższe pomysły!
Reklama
Szarlotka z mąki razowej
Składniki:
2 - 3 duże jabłka
100 ml mleka ( najlepiej bez laktozy )
2 jaja kurze
30 ml oliwy z oliwek
3 łyżki cukru ( najlepiej wykorzystać cukier brzozowy lub brązowy )
220 g mąki razowej
garść żurawiny
proszek do pieczenia
Przygotowanie:
Najpierw należy obrać jabłka, usunąć nasiona i tak zwany ogryzek, pokroić je w kosteczkę i ułożyć na wyłożonej papierem blaszce. Następnie trzeba posypać je żurawiną. Kolejnym krokiem będzie umieszczenie pozostałych składników, takich jak mleko, jajka, oliwę, cukier, mąkę razową, proszek do pieczenia w jednej misce. Wszystkie składniki należy dobrze zmiksować, do momentu powstania masy na ciasto. Kiedy masa jest gotowa, zalewamy nią jabłka i żurawinę. Wstawiamy blaszkę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i wyjmujemy po 25 minutach.
Czekoladowa inspiracja
Składniki:
szklanka mleka
2 szklanki mąki
2 jaja kurze
200 ml oleju rzepakowego ( lub innego )
1/2 kg cukru
1/2 szklanki sypkiego kakao
łyżka stołowa sody
cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Do naczynia wsypujemy mąkę, cukier, kakao, cukier wanilinowy, sodę oraz wlewamy mleko, olej i wbijamy jaja. Wszystkie składniki mieszamy, dolewając wrzątek. Przygotowujemy blachę i smarujemy ją masłem lub olejem. Przekładamy do niej naszą masę. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pozostawiamy na około godzinę.
Migdałowa inspiracja
Składniki:
szklanka płatków migdałów
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
8 dużych jaj kurzych
łyżka masła
Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem, jak w czasach dzieciństwa, robiąc kogel-mogel. Następnie do ubitych żółtek dodajemy nasze płatki migdałów i mieszamy. W następnej kolejności łączymy proszek do pieczenia z mąką i przesiewając przez sito, dodajemy do żółtek i chwilę ucieramy. Następnie ubijamy pianę z białek, po czym delikatnie przekładamy do naszej misy z żółtkami. Powoli mieszamy, do połączenia wszystkich składników. Całość przelewamy do wcześniej natartej masłem foremki, tak zwanej "keksówki". Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i wyjmujemy po około 40 minutach. Przez ten czas pod żadnym pozorem nie otwieramy piekarnika, ponieważ ciasto może nam opaść. Po schłodzeniu będzie gotowe do spożycia.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Obłędny sernik z musem pistacjowym. Pyszny deser na Dzień Matki
Zbliża się Dzień Matki, więc czas pomyśleć o tym, aby zaskoczyć bliskie osoby pysznym deserem. Jedną z naszych topowych, obłędnie pysznych propozycji jest delikatny sernik z musem pistacjowym. Uwaga! Ten smak uzależnia.
Mięciutkie ciasto z rabarbarem i truskawkami — puszyste i delikatne
Rabarbar i truskawki zapieczone w mięciutkim, puszystym cieście to rozkosz w czystej postaci. Okazuje się, że takie cudowne, wiosenne ciasto możemy przygotować dosłownie w 15 minut, 45 minut pieczenia i po godzinie cały dom pachnie jak najlepsza cukiernia. Polecamy prosty przepis na przepyszne ciasto z rabarbarem i truskawkami.
Ciasto matcha - zielony deser z japońską herbatą na wiosnę
Zielona matcha to nic innego jak sproszkowana herbata. Nazywana jest najzdrowszą i najbardziej esencjonalną herbatą na świecie. Jej zdrowotne właściwości znane są już od wielu lat szczególnie w Japonii. Matcha w Polsce cieszy się coraz większym uznaniem, dlatego postanowiłyśmy podzielić się z wami wyjątkowym przepisem na wiosnę - ciasto matcha w zielonym wydaniu.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl