Pomysły na przepyszne wypieki na Sylwestra i nie tylko!

Kuchnia Środa, 28 grudnia 2016
Oceń:
4 / 25 głosów
Pomysły na przepyszne wypieki na Sylwestra i nie tylko!

Zajmujesz się organizacją Sylwestra, planujesz piec ciasta, ale nie wiesz na jaki przepis się zdecydować? W takim razie wykorzystaj poniższe pomysły!

Szarlotka z mąki razowej

Składniki:

2 - 3 duże jabłka

100 ml mleka ( najlepiej bez laktozy )

2 jaja kurze

30 ml oliwy z oliwek

3 łyżki cukru ( najlepiej wykorzystać cukier brzozowy lub brązowy )

220 g mąki razowej

garść żurawiny

proszek do pieczenia

Przygotowanie:

Najpierw należy obrać jabłka, usunąć nasiona i tak zwany ogryzek, pokroić je w kosteczkę i ułożyć na wyłożonej papierem blaszce. Następnie trzeba posypać je żurawiną. Kolejnym krokiem będzie umieszczenie pozostałych składników, takich jak mleko, jajka, oliwę, cukier, mąkę razową, proszek do pieczenia w jednej misce. Wszystkie składniki należy dobrze zmiksować, do momentu powstania masy na ciasto. Kiedy masa jest gotowa, zalewamy nią jabłka i żurawinę. Wstawiamy blaszkę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i wyjmujemy po 25 minutach.

Czekoladowa inspiracja

Składniki:

szklanka mleka

2 szklanki mąki

2 jaja kurze

200 ml oleju rzepakowego ( lub innego )

1/2 kg cukru

1/2 szklanki sypkiego kakao

łyżka stołowa sody

cukier wanilinowy

Przygotowanie:

Do naczynia wsypujemy mąkę, cukier, kakao, cukier wanilinowy, sodę oraz wlewamy mleko, olej i wbijamy jaja. Wszystkie składniki mieszamy, dolewając wrzątek. Przygotowujemy blachę i smarujemy ją masłem lub olejem. Przekładamy do niej naszą masę. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pozostawiamy na około godzinę.

Migdałowa inspiracja

Składniki:

szklanka płatków migdałów

1/2 szklanki mąki tortowej

1/2 szklanki cukru pudru

łyżeczka proszku do pieczenia

8 dużych jaj kurzych

łyżka masła

Przygotowanie:

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem, jak w czasach dzieciństwa, robiąc kogel-mogel. Następnie do ubitych żółtek dodajemy nasze płatki migdałów i mieszamy. W następnej kolejności łączymy proszek do pieczenia z mąką i przesiewając przez sito, dodajemy do żółtek i chwilę ucieramy. Następnie ubijamy pianę z białek, po czym delikatnie przekładamy do naszej misy z żółtkami. Powoli mieszamy, do połączenia wszystkich składników. Całość przelewamy do wcześniej natartej masłem foremki, tak zwanej "keksówki". Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i wyjmujemy po około 40 minutach. Przez ten czas pod żadnym pozorem nie otwieramy piekarnika, ponieważ ciasto może nam opaść. Po schłodzeniu będzie gotowe do spożycia.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com