Koktajl gruszkowo-jabłkowy z selerem naciowym
Składniki:
1/2 gruszki ze skórką
sok z 1/4 cytryny
2 łodygi selera naciowego
1/2 jabłka ze skórką
skórka starta z 1/2 cytryny
100 ml kefiru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i mieszamy przez około minutę. Koktajl najlepiej jest schłodzić przed spożyciem.
Jabłkowa jaglanka z cynamonem
Składniki:
1 duże jabłko
1/2 szklanki mleka
10 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
2 łyżeczki syropu klonowego
1/3 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Wlewamy mleko do rondelka, dolewamy syrop klonowy oraz cynamon. Całość gotujemy. Kiedy mleko się zagotuje, wsypujemy kaszę jaglaną i zostawiamy na małym ogniu często mieszając. Kiedy kasza zrobi się miękka, obieramy jabłko, kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do całości.
Omlety w formie muffin
Składniki:
20 dkg szynki pokrojonej w kostkę
tarty żółty ser
odrobina masła do smarowania foremek na muffiny
1 cebula pokrojona w kostkę
100 ml mleka
łyżka mąki ziemniaczanej
8 jajek kurzych
sól i pieprz
Przygotowanie:
Najpierw przełóż na patelnię szynkę i cebulę. Podsmaż te dwa składniki. Możesz dodać także swoje ulubione dodatki, takie jak grzyby czy papryka. Gdy wszystkie składniki będą miały złotawy kolor, zdejmij patelnię z kuchenki. Przygotuj sobie około 12 foremek na muffiny, posmaruj je masłem i rozłóż przygotowany produkt równomiernie do każdej z nich. Jeśli chcesz, żeby Twoje mini omlety były jeszcze bardziej smaczne, posyp szynkę z cebulką startym serem. Do miski wbij 8 jajek kurzych, wlej 100 ml mleka, dodaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Następnie należy przelać tę masę do foremek (na szynkę, cebulę i ser), równomiernie rozprowadzając. Następnie umieść swoje omletowe muffiny na środkowej półce w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Piecz do momentu uzyskania złotego koloru na powierzchni. Powinno to trwać około 25 minut.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com