Kotlety z natką pietruszki, kaszą gryczaną i grochem
Składniki:
szklanka kaszy gryczanej
jajo kurze
1/2 szklanki zmielonego na mąkę grochu
natka pietruszki
sól, pieprz
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną należy ugotować zgodnie z instrukcją, zazwyczaj trwa to około 15 minut. Ostudzoną już kaszę wsypujemy do miski i dodajemy surowe jajo kurze, posiekaną natkę z pietruszki i zmielony groch. Po wymieszaniu składników doprawiamy do smaku i ponownie dokładnie mieszamy. Z przygotowanej masy formujemy kotleciki i smażymy na każdej ze stron do zarumienienia.
Pasztet z kaszy gryczanej
Składniki:
1 szklanka kaszy gryczanej
25 dag suchej ciecierzycy
1 surowe jajo kurze
3 łyżki oleju rzepakowego
1/2 szklanki migdałów w płatkach
1/2 szklanki suszonej żurawiny
natka pietruszki lub koperek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na noc. Gotujemy kaszę w dwóch szklankach wrzątku przez około 15 minut. Wyłączamy ogień, solimy, przykrywamy i zostawiamy na następne 10 minut. Natkę pietruszki należy drobno posiekać a rodzynki zalać gorącą wodą. Z ciecierzycy odlewamy wodę i mielimy ją w maszynce. Do miski przekładamy kaszę, ciecierzycę, jajko, natkę pietruszki, olej, suszoną żurawinę z wody i migdały. Doprawiamy solą i pieprzem po czym dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wysmarowanej olejem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com