Co przygotować z kaszy gryczanej?

Co przygotować z kaszy gryczanej?

Wiadomo nie od dziś, że ziarna kaszy gryczanej powinny regularnie pojawiać się na naszych talerzach. Dlaczego? Przede wszystkim dostarczą nam sporych ilości błonnika pokarmowego oraz mają działanie odkwaszające. Poza tym kasza gryczana obniża ciśnienie krwi i może być spożywana przez osoby, które stosują dietę bezglutenową, jak i diety odchudzające. Zobacz, jak można wykorzystać kaszę gryczaną w kuchni, tworząc pyszne, zdrowe dania.
Kotlety z natką pietruszki, kaszą gryczaną i grochem Składniki: szklanka kaszy gryczanej jajo kurze 1/2 szklanki zmielonego na mąkę grochu natka pietruszki sól, pieprz olej rzepakowy Przygotowanie: Kaszę gryczaną należy ugotować zgodnie z instrukcją, zazwyczaj trwa to około 15 minut. Ostudzoną już kaszę wsypujemy do miski i dodajemy surowe jajo kurze, posiekaną natkę z pietruszki i zmielony groch. Po wymieszaniu składników doprawiamy do smaku i ponownie dokładnie mieszamy. Z przygotowanej masy formujemy kotleciki i smażymy na każdej ze stron do zarumienienia. Pasztet z kaszy gryczanej Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej 25 dag suchej ciecierzycy 1 surowe jajo kurze 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 szklanki migdałów w płatkach 1/2 szklanki suszonej żurawiny natka pietruszki lub koperek sól pieprz Przygotowanie: Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na noc. Gotujemy kaszę w dwóch szklankach wrzątku przez około 15 minut. Wyłączamy ogień, solimy, przykrywamy i zostawiamy na następne 10 minut. Natkę pietruszki należy drobno posiekać a rodzynki zalać gorącą wodą. Z ciecierzycy odlewamy wodę i mielimy ją w maszynce. Do miski przekładamy kaszę, ciecierzycę, jajko, natkę pietruszki, olej, suszoną żurawinę z wody i migdały. Doprawiamy solą i pieprzem po czym dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wysmarowanej olejem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Udostępnij artykuł