Wersja z grzybami i bekonem
Składniki:
- 4-5 łyżek świeżo startego parmezanu
- 500ml mleka
- 20g suszonych borowików
- 40g masła
- 25g mąki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 100g makaronu pappardelle
- 50g boczku w cienkich plastrach
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W garnku podgrzej mleko, po czym zdejmij go z ognia. Mocz borowiki w tym mleku przez około 10 minut. Następnie należy odcedzić grzyby. W rondlu należy rozgrzać masło, dodać mąkę i mieszać przez około 2 minuty, robiąc zasmażkę. Do zasmażki trzeba wlać mleko bez borowików i mieszać, aż uzyskamy gładką masę. Sos należy gotować przez kolejne 10 minut, aż zgęstnieje. Następnie trzeba dodać pieprz oraz sól i odstawić. W kolejnym garnku należy zagotować wodę i ugotować makaron. Ugotowany makaron wymieszać z sosem, borowikami i pokrojonym boczkiem. Tak przygotowane danie umieszcza się w naczyniu żaroodpornym, posypuje się parmezanem i piecze w piekarniku przez około 35 minut.
Wersja z brokułem i tuńczykiem w sosie własnym
Składniki:
- 600ml mleka
- 75g sera cheddar
- 200g makaronu
- 250g brokuła
- 40g masła
- 40g mąki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 pomidory
Przygotowanie:
Należy wypełnić do połowy wodą duży garnek i doprowadzić wodę do wrzenia. Dodać makaron i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tuż przed końcem gotowania makaronu, dodać różyczki brokułów do garnka i gotować z makaronem ostanie 2-3 minuty. Następnie rozgrzać w rondlu masło, dodać mąkę i mleko. Gotować na średnim ogniu cały czas mieszając. Tak przygotowana zasmażka musi zgęstnieć. Trzeba dodać do niej ser, który ma się rozpuścić oraz pieprz i sól. Makaron z brokułami należy ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Następną warstwą będzie rozdrobniony tuńczyk, który trzeba polać naszym sosem. Na samej górze należy ułożyć pokrojone w plastry pomidory i posypać serem. Na koniec zamykamy naczynie, wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 5-6 minut.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com