2 przepisy na makaron z piekarnika
Uwielbiasz makaron i nie wyobrażasz sobie, żeby wykluczyć go ze swojej diety? W takim razie poznaj dwa przepisy na makaron z piekarnika!
Reklama
Wersja z grzybami i bekonem
Składniki:
Następnie trzeba dodać pieprz oraz sól i odstawić. W kolejnym garnku należy zagotować wodę i ugotować makaron. Ugotowany makaron wymieszać z sosem, borowikami i pokrojonym boczkiem. Tak przygotowane danie umieszcza się w naczyniu żaroodpornym, posypuje się parmezanem i piecze w piekarniku przez około 35 minut.
Wersja z brokułem i tuńczykiem w sosie własnym
Składniki:
Tuż przed końcem gotowania makaronu, dodać różyczki brokułów do garnka i gotować z makaronem ostanie 2-3 minuty. Następnie rozgrzać w rondlu masło, dodać mąkę i mleko. Gotować na średnim ogniu cały czas mieszając. Tak przygotowana zasmażka musi zgęstnieć. Trzeba dodać do niej ser, który ma się rozpuścić oraz pieprz i sól. Makaron z brokułami należy ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Następną warstwą będzie rozdrobniony tuńczyk, który trzeba polać naszym sosem. Na samej górze należy ułożyć pokrojone w plastry pomidory i posypać serem. Na koniec zamykamy naczynie, wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 5-6 minut.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
- 4-5 łyżek świeżo startego parmezanu
- 500ml mleka
- 20g suszonych borowików
- 40g masła
- 25g mąki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 100g makaronu pappardelle
- 50g boczku w cienkich plastrach
Reklama
- 600ml mleka
- 75g sera cheddar
- 200g makaronu
- 250g brokuła
- 40g masła
- 40g mąki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 pomidory
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Makaron ze szparagami - genialny smak!
W końcu nadchodzi sezon na szparagi! Można bez przeszkód rozkoszować się ich wspaniałym, jednym w swoim rodzaju smakiem. Szukasz pomysłów na jakieś proste w przygotowaniu, ale obłędne danie ze szparagami? Wypróbuj je w wersji z makaronem! Na pewno pokochasz ten przepis. Jest dziecinnie prosty, ale efekt zachwyca!
Ugotowałaś za dużo makaronu? Zobacz jak go wykorzystać!
Szukasz pomysłu na wykorzystanie makaronu, a nie masz ochoty na kolejny sos? Masz chęć na coś innego niż zwykle? To świetnie się składa. Z łatwością możesz przygotować coś innego niż zazwyczaj, a jednocześnie pysznego. Wybierz jeden z prostych przepisów i ciesz się smakiem powstałego dania. Przekonaj się, jak pyszne rzeczy można stworzyć z takich składników, jak wczorajszy makaron.
Międzynarodowy Dzień Sera: Przygotuj pyszny makaron z sosem z gorgonzolą
27 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sera. Biały, żółty, topiony, pleśniowy, podpuszczkowy, solankowy, dojrzewający… Na świecie istnieją prawie 4 tysiące gatunków sera, który jest jednym z ulubionych produktów spożywczych. W dniu święta sera warto sięgnąć właśnie po ten składnik i przygotować coś pysznego. Dziś polecamy makaron z sosem serowym z gorgonzolą.
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl