Przepisy na słodką zupę z jabłek oraz zupę czekoladową

Przepisy na słodką zupę z jabłek oraz zupę czekoladową

Słodkie zupy kojarzysz z dzieciństwem? W takim razie wróć do tych radosnych chwil! Poniżej znajdziesz przepis na dwie przepyszne, słodkie zupy, które zjesz z ogromną przyjemnością!
Reklama
Zupa z jabłek Składniki: 4 duże jabłka 2 szklanki żurawiny szklanka białego wytrawnego wina szklanka cukru łyżka mąki ziemniaczanej sok z cytryny 3 goździki Przygotowanie: Żurawinę zalewamy szklanką ciepłej wody i odstawiamy. Do litra gorącej wody wsypujemy cukier, dodajemy goździki, łyżkę soku z cytryny, pokrojone jabłka. Gotujemy do momentu zeszklenia się jabłek. Po czym wyjmujemy owoce i rozkładamy na talerzach. Żurawinę z wodą, w której się moczyła, rozbijamy i przekładamy na gęste sito.  Przecieramy bezpośrednio do syropu z jabłek. Dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody i dokładnie mieszamy. Trzymamy na ogniu przez około 3 minuty. Następnie dodajemy wino, łyżkę soku z cytryny, zagotowujemy i mieszamy. Zupa czekoladowa Składniki: 2 tabliczki czekolady (gorzkiej lub deserowej) litr mleka 2 łyżki rodzynek garść suszonych moreli 2 żółtka 2 łyżki cukru Przygotowanie: Moczymy morele w wodzie przez około godzinę. Następnie wstawiamy garnek z moczonymi morelami na kuchenkę i gotujemy do miękkości. Rodzynki płuczemy pod letnią wodą i osuszamy. Mleko zagotowujemy z pokruszoną czekoladą. Żółtka ucieramy z cukrem, robiąc tak zwany kogel-mogel. Dodajemy do zagotowanego mleka, które zostało zdjęte z ognia i dokładnie, dynamicznie mieszamy. Następnie wrzucamy pokrojone morele i rodzynki i gotowe! Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama