Zupa z jabłek
Składniki:
4 duże jabłka
2 szklanki żurawiny
szklanka białego wytrawnego wina
szklanka cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
sok z cytryny
3 goździki
Przygotowanie:
Żurawinę zalewamy szklanką ciepłej wody i odstawiamy. Do litra gorącej wody wsypujemy cukier, dodajemy goździki, łyżkę soku z cytryny, pokrojone jabłka. Gotujemy do momentu zeszklenia się jabłek. Po czym wyjmujemy owoce i rozkładamy na talerzach. Żurawinę z wodą, w której się moczyła, rozbijamy i przekładamy na gęste sito. Przecieramy bezpośrednio do syropu z jabłek. Dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody i dokładnie mieszamy. Trzymamy na ogniu przez około 3 minuty. Następnie dodajemy wino, łyżkę soku z cytryny, zagotowujemy i mieszamy.
Zupa czekoladowa
Składniki:
2 tabliczki czekolady (gorzkiej lub deserowej)
litr mleka
2 łyżki rodzynek
garść suszonych moreli
2 żółtka
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Moczymy morele w wodzie przez około godzinę. Następnie wstawiamy garnek z moczonymi morelami na kuchenkę i gotujemy do miękkości. Rodzynki płuczemy pod letnią wodą i osuszamy. Mleko zagotowujemy z pokruszoną czekoladą. Żółtka ucieramy z cukrem, robiąc tak zwany kogel-mogel. Dodajemy do zagotowanego mleka, które zostało zdjęte z ognia i dokładnie, dynamicznie mieszamy. Następnie wrzucamy pokrojone morele i rodzynki i gotowe!
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com